Tuesday 28 February 2017

«Γυναίκες του Βυζαντίου»

Την Κυριακή της Τυρινής, 26η Φεβρουαρίου 2017, η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων «Αγ. Αγάθη», της φιλοπρόοδης και θεοφιλούς Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow - ΒΔ Λονδίνου, οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα Πνευματική Σύναξη.


Καλεσμένη ομιλήτρια στη Σύναξη ήταν η κα. Ελισάβετ Λίζα Σουρή, Ζωγράφος - Αγιογράφος - Συντηρήτρια - Καθηγήτρια Εικαστικών, από τη Θεσσαλονίκη, της οποίας ο σύζυγος, Αγιογράφος Θεόδωρος Βογδάνος, αγιογραφεί αυτή την εποχή τον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής. Το θέμα της, το οποίο παρουσίασε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και επιστημοσύνη, ήταν: «Γυναίκες του Βυζαντίου και η ζωγραφική τους απεικόνιση»!


Η έμπειρη ομιλήτρια ανέφερε κατ’ αρχάς τα εξής:

«Το εν λόγω θέμα συνδέεται με μίας δεκαετίας καλλιτεχνικής παραγωγή, με μία εικοσαετία έρευνα και μελέτη στα θέματα Βυζαντινής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με μία τριακονταετία σπουδών στη Ζωγραφική, στην Αγιογραφία, στο Βυζαντινό Ψηφιδωτό και στη Συντήρηση Έργων Βυζαντινής Τέχνης της ομιλούσας.


Αναλύοντας τους όρους του θέματος της ομιλίας “Γυναίκα”, “Βυζάντιο”, “Απεικόνιση = Βυζαντινή Τέχνη”, ξεκινά η διαδρομή στο ιστορικό παρελθόν, από την ίδρυση της Ανατολικής Αυτοκρατορίας μέχρι και την Άλωση, την ύπαρξη και ζωή των γυναικών στο Βυζάντιο, τα ιστορικά χειρόγραφα που επισημοποιούν ιστορικά στον χρόνο τα δικαιώματα της ζωής τους και τέλος την ζωγραφική προέλευση της Τέχνης του Βυζαντίου».


Κατόπιν, αρχίζοντας από την αδιαμφισβήτητη Πρώτη Κυρία του Βυζαντίου, τη Μαρία Θεοτόκο, μεσίτρια Ουρανού και Γης και συμμάχου στις Επάλξεις της Κωνσταντινούπολης, η ιστορική και καλλιτεχνική διαδρομή συνεχίστηκε από την κα. Σουρή με σύντομες αναφορές στη ζωή και το έργο διασήμων Γυναικών του Βυζαντίου, όχι μόνο Αυτοκρατειρών και Πριγκιπισσών, αλλά και γυναικών που έκαναν μεγάλες τομές στην Ιστορία, που άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμα τους από αυτήν την ζωή, ή που έδωσαν την ζωή τους για την Πίστη μας στον Χριστό. Γυναικών που στάθηκαν πραγματικοί πυλώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τόσο όσο και οι άντρες που γέννησαν, ανάθρεψαν, στήριξαν, υποστήριξαν. Γυναίκες που βελτίωσαν την ζωή των Γυναικών με την ευφυΐα τους, την μόρφωση τους, την περίπλοκη εμπειρία τους και άλλων με την υποδειγματική τους στάση στην οικογένεια και στη Βυζαντινή Κοινωνία.


Το θέμα είναι πραγματικά ανεξάντλητο, καθώς μέσα στους 11 αιώνες της ύπαρξης και ακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι αμέτρητες οι προσωπικότητες των άξιων Γυναικών της. Το ίδιο πελώριο φαντάζει και το έργο της κας Σουρή, η οποία για χάρη της ιστορίας μας, ετοιμάζεται να ανοίξει με τόλμη το πλουσιότατο σεντούκι του Βυζαντινού Πολιτισμού και να μας προσφέρει σε ομώνυμο με το θέμα της ομιλίας της βιβλίο, που βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής, τα αποτελέσματα της έρευνας και τις γνώσεις της για την παρουσία και την προσφορά της Γυναίκας στο Βυζάντιο.


Οι Κυρίες της Βοηθ. Αδελφότητας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, προσέφεραν αβραμιαία φιλοξενία και νοστιμότατα κεράσματα στους συμμετασχόντες στην Πνευματική Σύναξη. Τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης ανέλαβε ο καλλιτέχνης - φωτογράφος κ. Αλέξιος Γεννάρης.


Η Σύναξη ολοκληρώθηκε με την Ακολουθία του Εσπερινού της Συγχωρήσεως, στον αγιογραφούμενο Ιερό Ναό της Κοινότητας, την οποία τέλεσε ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας.


Ας έχουμε όλοι μια ευλογημένη Σαρακοστή και καλή δύναμη στο στάδιο των πνευματικών αγώνων που μόλις άνοιξε.

No comments: