Sunday, 30 May 2021

Κάλεσμα προς την Ιερωσύνη

 
Από την Πρωτοσυγκελλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας εκδόθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφίσα της παρούσας ανάρτησης.
 

Αυτή αφορά και μας παραπέμπει στο Κάλεσμα προς το Μυστήριο της Ιερωσύνης που οργανώνει και απευθύνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή. Είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα, η οποία αξίζει να υποστηριχτεί από όλους!

Saturday, 29 May 2021

Ποίηση Φάνη Λελεμψή - 55

 
Ο Άνθρωπος βρίσκει πάντα τον εαυτό του, την πνευματική ισορροπία του, την αγνότητα και τη γνησιότητά του όταν βαδίζει την οδό της ελευθερίας. Αυτή είναι άλλωστε που τον οδηγεί, μέσω της στενής πύλης της άσκησης (όπως ανάλογα συμβαίνει και στον μοναχισμό), και τον εισαγάγει στον ολόφωτο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
 
Σε αυτή την οδό της σταυρικής αλλά και εωδιαστής πορείας βαδίζει με σταθερό βηματισμό και ο γνήσιος φίλος, αλλά βέβαια και αξιότατος Ποιητής του Αναπλιού, Φάνης Λελεμψής, που χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις κατευθύνεται με σιγουριά προς την ηλιοστόλιστη Ανατολή, γευόμενος την ευεργετική πνοή θείων αρωμάτων, της φύσης και του πνεύματος.
 

ΘΑ ΠΟΡΕΥΤΩ ΣΤΙΣ ΕΥΩΔΙΕΣ
 
Πέταξα
τους συμβιβασμούς.
Ανέγγιχτος
σαν τα λουλούδια.
Θα πορευτώ στις ευωδιές.
Ώ νύχτα μαυρομάτα.
 
Φάνης Λελεμψής
Ναύπλιο, Μάϊος 2021

Friday, 28 May 2021

Ηλιοβασίλεμα στην επτάλοφο

 
Από την ιστορία, αλλά και τους θρύλους και τις παραδόσεις, γνωρίζουμε ότι ως «επτάλοφος» χαρακτηρίζονται τρεις σημαντικές πόλεις, με τεράστια προσφορά στον ανθρώπινο πολιτισμό.
 


Οι πόλεις αυτές είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Βασιλίδα των πόλεων, η Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα καταγράφονται και τα ονόματα των συγκεκριμένων λόφων, πάνω στους οποίους είναι κτισμένη η κάθε μία από τις πόλεις αυτές.
 


Με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα πρόσφατα και μια άλλη επτάλοφο μικρή πόλη (21.000 κατοίκων), που ονομάζεται Clevedon, και βρίσκεται κοντά στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας.
 


Τα ονόματα των λόφων, πάνω στους οποίους είναι κτισμένη αυτή η πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη (που στα «πόδια» της ακουμπά ο Ατλαντικός Ωκεανός) έχουν ως εξής:
 


Church Hill, Wain's Hill (topped by the remains of an Iron Age hill fort), Dial Hill, Strawberry Hill, Castle Hill, Hangstone hill and Court Hill, the last a Site of Special Scientific Interest.
 


Η ώρα που βασιλεύει ο ήλιος στο Clevedon είναι κυριολεκτικά μαγική. Το τοπίο μεταμορφώνεται σε έναν εκπληκτικό και πολύχρωμο ζωγραφικό πίνακα, τα σχέδια στους αιθέρες με τα παιχνίδια των νεφών είναι εξαιρετικά, η συνάντηση του δύοντος άρχοντα του ουρανού με την αυτοκράτειρα θάλασσα προσφέρει ένα θέαμα μοναδικό, που αξίζει κανείς να το δει, να το βιώσει και να το αποτυπώσει.

Thursday, 27 May 2021

Ποίημα για τη μέλισσα

 
Με πολλή χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο Ημερολόγιο Αποδημίας το ποίημα για τη μέλισσα που έγραψε μια 14-χρονη Ελληνοπούλα, που ζει με την οικογένειά στην Αγγλία και φοιτά σε αγγλικό σχολείο, στην τάξη year 9. Της ζητήθηκε να γράψει ένα ποίημα για ένα ζώο που θαυμάζει. Εκείνη επέλεξε τη μέλισσα, κι αφού έκανε μια σύντομη έρευνα, έγραψε το παρακάτω υπέροχο ποίημα (στο οποίο κάθε στίχος φαντάζει σαν ένα αυτόνομο στιχούργημα, με μια εσωτερική δυναμική και με πλήθος πλούσιων εικόνων), για το οποίο συγχαίρουμε την εντάλαντη δόκιμη ποιήτρια από μέσης καρδίας:
 

The honey bee
 
by Michaela Pampalou y9
 
Bzzzz bzzzzzz…
Hello beautiful busy bee!
Flying along with the dancing daffodils,
Your buzzing! The utter declaration of the coming spring!
A hope to hear!
 
The pretty, colorful, scented rose’s sea waits
Closing deals only with the finniest in the valley
Sitting gently on their proud hearts,
Getting their precious pollen, beneficial bond for the creation
A trustee of life!
                                                              
Not a moment to loose under the smiling sun,
Performing your tireless divine ritual,
Scouting nectar to offer others, to empower those in need,
Sweet gold, the glory of your achievement
A treasure to taste!
 
Dedicated guardian for your sweet runny treasure,
Safeguarding your honeycomb,
Your self protection enviable!
Who could dare to invade?
A sharp sting to feel!
 
From ancient times till nowadays,
Your life still indistinguishable, simple
Diligence, dignity, developing
An eternal role model to follow,
A wisdom to quest!
 
Constructing perfect hexagons,
Full of life, full of love!
Beehive’s harmony is enviable,
Inclusiveness, obedience to the Queen and a sense of duty!
A desirable science to study!
 
Bzzzz bzzzz…
Come again beautiful busy bee!
Looking forward to your vital acquaintance  
Once the sun runs after the spring equinox
An anticipated sign to see!

Wednesday, 26 May 2021

Νικηταράς

 
Ο ανιδιοτελής ήρωας
 

Ο Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλου (1852-1942), ιστοριοδίφης, λογοτέχνης και δημοσιογράφος, εκφώνησε στην Ακαδημία των Αθηνών τον πανηγυρικό για την Επανάσταση του 1821, στις 25 Μαρτίου του 1927, έτους που εξελέγη Ακαδημαϊκός. Η παρθενική του ομιλία είχε θέμα «Η αφιλοκέρδεια του Νικηταρά». Σε αυτήν σημείωσε ότι ο Νικηταράς διαισθητικά ένιωθε τη συνέχεια του Έθνους, έβλεπε ότι όπως οι αρχαίοι Έλληνες πολέμησαν τους Πέρσες έτσι και αυτός πολεμάει τους Οθωμανούς. Στη νικηφόρα για τους Έλληνες μάχη των Δολιανών φώναξε προς τους υποχωρούντας Τούρκους: «Σταθείτε μωρέ Πέρσες να πολεμήσουμε». Το ίδιο έκανε και στα Δερβενάκια. Επετέθη στους Τούρκους κραυγάζοντας προς τους συμμαχητές του: «Χτυπάτε τους Πέρσες»...
 
Για την ανιδιοτέλεια του Νικηταρά ο Καμπούρογλου ανέφερε το γεγονός, που συνέβη μετά τη μάχη των Δερβενακίων. Τα λάφυρα ήσαν πάρα πολλά. Ο Δράμαλης τα είχε από τον θησαυρό του Αλή Πασά. Ο Κολοκοτρώνης έστειλε στην Τρίπολη τα περισσότερα, όμως έμεινε για τους πολεμιστές ένας μεγάλος σωρός. Όταν άρχισε η μοιρασιά παρατηρήθηκε η απουσία του Νικηταρά. Δεν θέλησε να συμμετάσχει στο μοίρασμα... Τότε όλοι οι πολεμιστές του ζήτησαν να πάρει κάτι κι αυτός, γιατί δεν αισθάνονταν καλά να μην πάρει τίποτε ο εκ των πρωταγωνιστών της νικηφόρας μάχης, που από τη δράση του σ’ αυτήν πήρε το όνομα «Τουρκοφάγος». «Ο Κολοκοτρώνης ο εγκέφαλος, ο Νικηταράς το σπαθί», όπως είπαν.
 
Τελικά δέχθηκε να πάρει μια σέλα, μια ξυλόγλυπτη ταμπακέρα και ένα όμορφο σπαθί. Δεν κράτησε τίποτε για τον εαυτό του. Τη σέλα δώρισε σε έναν φίλο του συμπολεμιστή. Την ταμπακέρα έστειλε στη  σύζυγό του Αγγελία, κόρη του καπετάν Ζαχαριά, μαζί με μιαν επιστολή, που της έγραφε: «Τη στέλνω σε σένα, π’ αγαπώ ύστερα από την Πατρίδα. Λάβε την για να με θυμάσαι». Το όμορφο σπαθί το έστειλε στην Ύδρα, «για τις ανάγκες του στόλου», όπως έγραψε στους εκεί προεστούς, μια και δεν είχε χρήματα. Οι Υδραίοι συγκινήθηκαν από τη χειρονομία και του το έστειλαν πίσω, γράφοντάς του: «Αυτό το σπαθί έχει αξία μόνον όταν το κρατεί στο χέρι του ο Νικηταράς». 
 
Στα «απομνημονεύματά» του ο Νικήτας Σταματελόπουλος, που τα έγραψε καθ’ υπαγόρευσή του ο Γ. Τερτσέτης, γράφει: «Γεννήθηκα (Σημ.  το 1782) στο χωριό Μεγάλη Αναστάσοβα αποδώθε του Μυστρά προς την Καλαμάτα. Ο προπάππος μου ήταν προεστός και ο πατέρας μου έφυγε 16 χρονών και επήγε με τα ρούσικα στρατεύματα στην Πάρο και ήταν πολεμικός. Τον εσκότωσαν στην Μονεβασιά μαζί μ’ έναν αδελφό μου και μ’ ένα κουνιάδο μου. Από 11 χρονών μαζί με τον πατέρα μου έσερνα άρματα». Ήταν ανεψιός του Κολοκοτρώνη. Ο πατέρας του Σταματέλος παντρεύτηκε την Σοφία Καρούτσου, αδελφή της γυναίκας του Κολοκοτρώνη.
 
Πλην της αφιλοκέρδειας του ο Νικηταράς είχε και δύο ακόμη μεγάλες αρετές. Η πρώτη ήταν πως αν και σπουδαίος πολέμαρχος ήταν ταπεινόφρων. Δεν διεκδίκησε αξιώματα, τίτλους. Και η δεύτερη – συγγενής με την πρώτη – ήταν ότι μέσα στην αντάρα της διχόνοιας αποτελούσε ενοποιητικό στοιχείο. Οι Τούρκοι ήταν ο στόχος του και αυτούς πολεμούσε χωρίς να λογαριάζει Πελοποννήσιους ή Στερεοελλαδίτες. Έλαβε μέρος στις μάχες στο Βαλτέτσι, στην Τρίπολη, στα Δερβενάκια, στα Δολιανά, αλλά και στην Αράχωβα και στο Φάληρο μαζί με τον Καραϊσκάκη. Στο έγγραφο που έστειλε στην Κυβέρνηση, για να αναγγείλει τη μεγάλη νίκη στην Αράχωβα, κάλεσε να βάλουν τις υπογραφές τους και οι άλλοι  οπλαρχηγοί, με πρώτον τον Νικηταρά. Γράφει ο Σπ. Τρικούπης: «Ο αρχηγός Καραϊσκάκης, επικεφαλής των ανδρείων, οι οποίοι τον πόλεμον έχουν χαράν και τον κόπον άνεσιν, έλαβε συναγωνιστήν και τον ατρόμητον πολεμιστήν της Πελοποννήσου Νικήταν...».
 
Στη μάχη του Φαλήρου και ενώ είχε πυρετό ο Καραϊσκάκης και ήταν στο κρεβάτι συνέβησαν λάθη από Έλληνες και βρήκαν την ευκαιρία οι Τούρκοι να επιτεθούν και να τους αιφνιδιάσουν. Τότε πάλι φάνηκε ο ηρωισμός του Νικηταρά. Γράφει ο Κων. Παπαρρηγόπουλος: «Μετ’ ολίγον ο πάντοτε ατρόμητος Νικήτας πληγώνεται εις την σιαγόνα, πληγώνονται δε και άλλοι αξιωματικοί και ουκ ολίγοι στρατιώται, ώστε οι Έλληνες ηναγκάσθησαν να οπισθοδρομήσουν».
 
Οι αρετές του Νικηταρά φάνηκαν και μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη. Ο ίδιος δεν διεκδίκησε την αρχηγία και θεωρώντας ως ικανότερο να αναλάβει την αρχηγία του στρατεύματος τον Κίτσο Τζαβέλλα επιχείρησε να τον προωθήσει. Όμως λόγω της μικροψυχίας και της αρχομανίας των άλλων οπλαρχηγών ο Τζαβέλλας δεν αποδέχθηκε τα χρέη του αρχηγού, όπως γράφει ο Δημήτριος Αινιάν στα «Απομνημονεύματά» του.
 
 
ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ
 
Ο φιλέλληνας αμερικανός ιατρός Σάμουελ Χάου έγραψε την εντύπωσή του για τον Νικηταρά στο «Ημερολόγιό από τον Αγώνα 1825-1829», που κρατούσε: «Είναι ένας δραστήριος στρατιώτης, γενναίος και ακατάβλητος, αλλά χωρίς επιδεξιότητα και, πιστεύω, χωρίς κανόνα». Σημειώνεται ότι ο Χάου δεν συμπαθούσε τον Κολοκοτρώνη και όσους ήσαν κοντά του.
 
Κάποια Δημοτικά ποιήματα, που αναφέρονται στον Νικηταρά:

Από το ποίημα «Του Διάκου»: «...Το Διάκο τότε παίρνουνε και ΄σ το σουβλί τον βάζουν, ολόρτο τον εστήσανε κι αυτός χαμογελούσε, την πίστη τους την έβριζε, τους έλεγε μουρτάτες. Σκυλιά κι α με σουβλίστε, ένας Γραικός εχάθη. Ας είν΄ ο Οδυσσεύς καλά κι ο καπετάν Νικήτας, που θα σας σβήσουν την Τουρκιά και όλο το ντοβλέτι».
 
Από το ποίημα «Του Δράμαλη»: «... Της Ρούμελης οι μπέηδες, του Δράμαλη οι αγάδες ΄σ το Δερβενάκι κείτονται, ΄σ το χώμα ξαπλωμένοι. Στρώμά ’χουνε τη μαύρη γης, προσκέφαλο λιθάρια και γι’ απανωσκεπάσματα του φεγγαριού τη λάμψη. Κ’ ένα πουλάκι πέρασε και το συχνορωτάνε. Πουλί πώς πάει ο πόλεμος, το κλέφτικο ντουφέκι; Μπροστά πάει ο Νικηταράς, πίσω ο Κολοκοτρώνης και παραπίσω οι Έλληνες με τα σπαθιά ΄σ τα χέρια...»
 
Το τρίτο έχει τίτλο «Των Κολοκοτρωναίων» και αφορά στο έτος 1806, όταν ήσαν σε κίνδυνο, μετά από σουλτανικό φιρμάνι. Τότε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συμβούλευσε τους περίπου 150 άνδρες του να τον ακολουθήσουν στη Ζάκυνθο. Αυτοί αρνήθηκαν. Του είπαν ότι προτιμούν να πεθάνουν στην πατρίδα τους. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν, λίγοι πήγαν μαζί του: «...Ελάτε να σκορπίσουμε, μπουλούκια να γενούμε. Σύρε Γεώργο μ΄ ΄σ τον τόπο σου, Νικήτα ΄σ το Λοντάρι. Εγώ πάου ΄σ την Καρύταινα, πάου ΄σ τους εδικούς μου, ν’ αφήκω τη διαθήκη μου και τοις παραγγολαίς μου, τι θα περάσω θάλασσα, ΄σ τη Ζάκυνθο θα πάω».
 
 
Ο ήρωας θύμα της αγαθότητάς του
 

Ο Νικήτας ο Τουρκοφάγος, ή Νικηταράς, απεβίωσε σε εσχάτη ένδεια και τυφλός, γιατί πέραν της ντομπροσύνης και της αποδεδειγμένης γενναιότητας, καλοσύνης και ανιδιοτέλειάς του είχε και μιαν απλοϊκότητα, που τον οδήγησε σε επιζήμιες, για τον ίδιο και για την οικογένειά του, ενέργειες.
 
Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους ακολούθησε τον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και υποστήριξε με την καρδιά του τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αργότερα, επί Όθωνος, προσκαλείτο στις δεξιώσεις. Αν είναι ακριβές αυτό που γράφει ο Σπ. Μαρκεζίνης το 1834 παραβρέθηκε σε δεξίωση του κόμητος Άρμανσμπεργκ, μαζί με άλλους Έλληνες, γνωστούς από την ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. (Βλ. σχ. Σπ. Β. Μαρκεζίνη «Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος», Εκδ. «Πάπυρος», 1ος Τόμος, σελ. 131). 
 
Ο Σπ. Μαρκεζίνης δεν γράφει ημερομηνία για τη δεξίωση. Το γεγονός αναφέρει ο Ρώσος περιηγητής Βλαδίμηρος Δαβίδοφ. Είναι γνωστό ότι την ίδια χρονιά (Από 16 Απριλίου έως 26 Μαΐου του 1834)  η Αντιβασιλεία καταδίκασε τους Θεοδ. Κολοκοτρώνη και Δημ. Πλαπούτα σε θάνατο, με την αιτιολογία ότι υπονόμευσαν το  καθεστώς. Η καταδικαστική απόφαση μετετράπη σε ισόβια κάθειρξη και αποφυλακίστηκαν στις 20 Μαΐου 1835, με την ενηλικίωση του Όθωνα. Το ερώτημα είναι αν πράγματι ο Νικηταράς ήταν σε δεξίωση του Άρμανσμπεργκ ενώ ο θείος και ευεργέτης του ήταν στη φυλακή!... Γεγονός είναι πάντως ότι το 1834 και το 1838 του  απονεμήθηκαν ανώτατα παράσημα.
 
Ο Νικήτας, μαζί με τον Κολοκοτρώνη, θεωρήθηκαν ρωσόφιλοι επειδή πρώτον υποστήριξαν τον Καποδίστρια στο έργο του και ο Καποδίστριας είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και δεύτερον επειδή προσέβλεπαν στην ομόδοξη Ρωσία. Οι υποστηρικτές του Καποδίστρια και της Ρωσίας ονομάστηκαν «Ναπαίοι», από το όνομα του Κερκυραίου Νάπα, θερμού υποστηρικτή του Καποδίστρια.
 
Από τον Μάϊο του 1836 έως τον Φεβρουάριο του 1837 ο Ρωμαιοκαθολικός Όθωνας έμεινε στην Βαυαρία. Στο διάστημα αυτό παντρεύτηκε την προτεστάντισσα στο θρήσκευμα Αμαλία, πριγκίπισσα του Όλντεμπουργκ. Στην Ελλάδα κυβέρνησε σε εκείνο το διάστημα ο Άρμανσμπεργκ με αυταρχισμό. Η αγανάκτηση στο λαό συνεχώς αυξανόταν. Η αντικατάσταση του Άρμανσμπεργκ από τον επίσης Βαυαρό Ρούνχαρτ, έμπιστο του βασιλιά Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα, δεν περιόρισε την αγανάκτηση του λαού. Στην ατμόσφαιρα αυτή δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1839 η «Φιλορθόδοξος Εταιρεία». Υπεύθυνοι αυτής ανέλαβαν οι Γεώργιος Καποδίστριας, αδελφός του Κυβερνήτη, και ο Νικηταράς.
 
Σκοπός της Εταιρείας, κατά μία εκδοχή, ήταν, μεταξύ άλλων, ο ρωμαιοκαθολικός Βασιλιάς Όθωνας να αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσει τα ψηφισθέντα άρθρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στα Συντάγματα της Επιδαύρου και της Τροιζήνας και να δεσμευθεί ότι η Ορθοδοξία θα είναι το θρήσκευμα των διαδόχων του. Κατά την άλλη εκδοχή η Εταιρεία είχε ως σκοπό την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων, αρχικά των Μακεδόνων. Ο Όθωνας  πείσθηκε από συμβούλους του, ότι στην εν λόγω Εταιρεία συνωμοτούσαν σε βάρος του. Την άποψη αυτή δέχεται ο Κων. Παπαρρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (5η Έκδοση, Εκδ. Οίκος «Ελευθερουδάκης», Εν Αθήναις 1925, Τόμος 6ος, σελ. 217). Οι Γ. Καποδίστριας και Νικηταράς εισήχθησαν σε δίκη στις 11 Ιουλίου 1840, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τελικά οι κατήγοροι δεν μπόρεσαν να στηρίξουν την κατηγορία  και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
 
Ο Όθωνας δεν ικανοποιήθηκε από την απόφαση και διέταξε την απέλαση του Καποδίστρια – κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια – και την εξορία και κατ’ οίκον περιορισμό του Νικήτα στην Αίγινα («Ελληνική Επανάσταση», Εκδοτική Αθηνών, Τόμος Ε΄ σελ. 79). Ο Μακρυγιάννης στα «Απομνημονεύματα» του γράφει ότι πήγε στον Βασιλιά και του μίλησε για τον Νικηταρά: «Μίλησα και για τη δυστυχία του Νικήτα, οπού ήταν στην Αίγινα ρέστος και χωρίς μιστόν. Και να τον λευτερώση, ότι εγώ τον γνωρίζω πολύ καλά και δεν ενέχεται σ’  ό,τι του είπαν. Κι αφού τόκαμα πολύ ριτζά, μου υποσκέθη και τον έβγαλε ευτύς και τόδωσε κι όλους του τους μισθούς» (Εκδ. Γαλαξία, Αθήναι, 1964, σελ. 408). Αποφυλακίστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1841 και αποτραβήχτηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά. Το 1843 ο Νικηταράς προήχθη σε υποστράτηγο, με πενιχρή σύνταξη...
 
Η ιστορία του Νικηταρά δεν τελειώνει με την επιστροφή του από την εξορία, όπου υπέστη από τους εγκάθετους του αυταρχικού καθεστώτος ποικίλα βασανιστήρια. Αρχίζει το τελευταίο, πιο επώδυνο και δραματικό μέρος της. Η κόρη του βιώνοντας την ταλαιπωρία του πατέρα της έχασε τα λογικά της. Ο ίδιος από τη στενοχώρια του έπαθε ζάχαρο και τυφλώθηκε. Παρά το ότι ήταν ασθενής το οθωνικό κράτος δήμευσε το κτήμα που είχε μεταξύ Άργους και Ναυπλίου και ο ίδιος από υπερήφανος πολέμαρχος βρέθηκε  σε αδυναμία να πληρώσει τα χρέη του...
 
Είναι  ιστορικό ερώτημα πώς ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης του 1821 πέθανε στον Πειραιά το 1849 «δεινώς πάσχων, αφήσας εις την οικογένειάν του μέγα όνομα και μεγάλην δυστυχίαν», όπως είπε στην Ακαδημία Αθηνών ο Δημ. Καμπούρογλου. Πώς κυβέρνηση – συναγωνιστές – πνευματικός κόσμος, τον εγκατέλειψαν και υποχρεώθηκε να επαιτεί, αντί να απαιτεί δεν έχει εξήγηση. Όπως δεν έχει εξήγηση το ότι ενώ ζήτησε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο των Αθηνών και δίπλα σε αυτόν του θείου του, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο Καμπούρογλου δεν βρήκε τον τάφο του... Στην κηδεία του παραβρέθηκαν κάποιοι επίσημοι... Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Βάμβας και τον επιτάφιο  ο ποιητής Παναγιώτης Σούτσος. Μπορεί ο Νικηταράς να μην ανταμείφθηκε όσο θα έπρεπε για τις θυσίες του από το ελληνικό κράτος, αλλά για τον Έλληνα είναι πάντα ένας από τους πιο γενναίους και πιο αγνούς αγωνιστές της Επανάστασης.
 
Η Ιστορία με τον Ρώσο πρέσβυ. Ο Νικηταράς επαιτούσε στον Πειραιά, κοντά στον τόπο, όπου σήμερα είναι ο Ναός της Ευαγγελίστριας. Εκεί τον επισκέφθηκε Ρώσος διπλωμάτης. «Τι κάνετε στρατηγέ μου;», τον ερώτησε. Ο Νικηταράς του απάντησε ορθώνοντας το ταλαιπωρημένο  σώμα του: «Απολαμβάνω ελεύθερη την Πατρίδα». Ο ξένος πήγε να του ξύσει την πληγή: «Αντί να απολαμβάνετε μιαν πλούσια σύνταξη κάθεστε εδώ...». Ο Νικήτας του απάντησε με αξιοπρέπεια: «Η Πατρίδα μου δίδει σύνταξη και εδώ περνώ την ώρα μου». Ο πρέσβυς φεύγοντας έριξε ένα πουγκί, στο δρόμο, κοντά στον Νικηταρά, λέγεται με χρυσές λίρες. Τότε ο Νικηταράς του φώναξε. «Ε! Κύριε. Σου έπεσε ένα σακούλι. Μάζεψέ το γιατί θα το χάσεις...». Λέγεται ότι αργότερα απονεμήθηκε στον Νικηταρά σύνταξη... Ήταν πολύ αργά.
 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Tuesday, 25 May 2021

Μελισσοκομία και Ορθοδοξία


Η Μελέτη Αγίας Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως, που τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μ.Β. κ. Νικήτα κι έχει φορέα την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Απ. Πέτρου και Παύλου στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας και συντονιστή τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, παρουσίασε τη Δευτέρα 24η Μαΐου 2021, μέσω της εφαρμογής Zoom, ειδικό αφιέρωμα στη Μελισσοκομία και στη σχέση της με την Ορθοδοξία.
 

Την κύρια εισήγηση, με γενικό θέμα: «Μελισσοκομία και Ορθοδοξία», προσέφερε ο Λάμπρος Θεοδωρόπουλος, Θεολόγος - Μελισσοκόμος. Ο ομιλητής έδωσε μια υπέροχη και εμπεριστατωμένη ομιλία, με γνήσια επιστημοσύνη και εξαιρετική γλωσσική γλαφυρότητα.
 

Εντύπωση προξένησε η σύγκριση των μελισσών με τον μοναχισμό και οι συγκεκριμένες αναφορές πως η μέλισσα εργάζεται με ησυχία, με εκούσια υπακοή, επιτελεί διακόνημα και ελέγχει εσωτερικά και εξωτερικά το μελίσσι, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η φυσική υγεία του.


Δεκάδες συμμετέχοντες στη τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την υπέροχη ομιλία. Ιδιαίτερη χαρά και τιμή προσέφερε στην τηλεδιάσκεψη η παρουσία και ο υπέροχος λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, του Αρχιμ. Βησσαρίωνα Κοκλιώτη και των υπολοίπων προσκεκλημένων που συμμετείχαν ενεργά στην ευρεία συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας.

Monday, 24 May 2021

Μιά ἀξιομνημόνευτη ἐπιστολή

 
Στ Μνήμη το Γιατρο Εσταθίου Βλουχάκη
 

Στ ρχεο το Μητροπολίτη Κορυτσς Ελογίου Κουρίλα, το Λαυριώτου, σώζεται μεταξ τν λλων κα τ ντίγραφο τς παρακάτω πιστολς, πο στειλε λόγιος εράρχης στὸν είμνηστο Γιατρ Εστάθιο Βλουχάκη, πο τν φιλοξένησε στ σπίτι του.
 
Σύμφωνα δ μ τ σα μο νάφερε ρχιερατικός μας πίτροπος π. Νικόλαος Κασσανδριανός, Κορυτσς λθε τν Σεπτέμβριο το 1959 στ Σκόπελο, γι ν δε ν πάρχουν γνωστα χειρόγραφα το Σκοπελίτη λογίου Καισαρίου Δαπόντε. Μάλιστα, τν καιρ κενον βρίσκονταν στ Σκόπελο γι ποιμαντικ πίσκεψη κα Μητροπολίτης Χαλκίδος, στιαίας κα Βορείων Σποράδων Γρηγόριος Πλειαθός.
 
Τελονταν, λοιπόν, στ να το γίου Νικολάου σπερινός, στν ποο χοροστατοσε Χαλκίδος, ταν συναντήθηκαν κε κα μετ φιλοξενήθηκαν στ ρχοντικ το Γιατρο, πο βρισκόταν κοντ στ ναό.
 
Δεχόμενος τν βραμιαία φιλοξενία Κορυτσς, ταν φθασε στν θήνα θεώρησε πρέπον ν ταχυδρομήσει στ Γιατρ τν παρακάτω εχαριστήριο πιστολή, τν ποία κα παρουσιάζω στ συνέχεια ες μνημόσυνον τν δύο ρχιερέων, το Γιατρο κα τς εγενικς μακαριστς συζύγου του Ορανίας.
 
θναι Ψυχικόν τ 18-9 1959
 
γαπητ φίλε κ. ατρέ,
 

Ες τν φιλοθήκην τ νομά Σας κατέλαβε θέσιν, δι τν λαμπρν φιλοξενίαν, ν μς προσφέρατε ες τ ρχοντικόν. μολογ τι δν νέμενον ες μίαν νσον ν συναντήσω τν τελευτααν λέξιν τς πιπλώσεως κα τν ξαίρετον φιλοκαλίαν. Τν πλοτον το καταλύματος, που κα Ξένιος Ζες εχαρίστως θ πέθετε τ σκήπτρον του, περέβαινεν πλοτος τς καρδίας κα τ κδηλωθέντα ασθήματα, προαχθέντα ες τ μ περαιτέρω π το ξενιζομένου πίσης Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος. Οτος ληθς πεκάλυψεν τν θησαυρν τς γάπης, τις μοι πενθύμισε τ το Παύλου «χομεν δ τν θησαυρν τοτον ν στρακίνοις σκεύεσιν, να περβολ τς δυνάμεως το Θεο κα μ ξ μν» (πόστολος Παλος).
 
Τοιαύτη ραία νσος, ν ξύμνησεν ποιητικς κάλαμος το Καισαρίου Δαπόντε, τ γκαλλώπισμα τν φυσικν δώρων, δι’ ν θεία Πρόνοια προίκισεν, πρεπε κατ’ κολουθία ν’ ντιπροσωπεύηται κα π τοιτων οκητόρων, να ες οδν στερε τ πίκεντρον το πολιτισμο τν Βορείων Σποράδων. ς προσέξωσι ο πολυπληθες θαυμασταί, ο κατ φάλαγκας περιηγούμενοι τν ρατεινν νσον κα τ τε λλα κα τν τεραστίαν κοινωνικν τν κατοίκων ξέλιξιν, τ κατόρθωμα το λληνοχριστιανικο πολιτισμο, στις ς σφαλς περιθρίγκωμα κα χυρν φρούριον χει τ μοναστήρια κα ες τν βωμν τς πατρίδος καίει φθονον λιβανωτν ν τος ναος. Κα τί σύμπτωσις; ν τας τολύπαις τούτου εσέδυσα «ν τος πυκάζουσιν ως τν κεράτων το θυσιαστηρίου, κατ τ σπέρας κενο». πόλις προσηύχετο!
 
Ες τν υγενεστάτην κυρίαν κα τ τέκνα μν κα τν μετέραν ξοχότητα εχς κα ελογίας.
 
Κορυτσς Ελόγιος Κουρίλας 
 
φωτ. το Κορυτσς, πο παραθέτω, εναι π τό https://el.wikipedia.org κα το Χαλκίδος π τ μερολόγιο τς Ι. Μ. Χαλκίδος το 2013.
 
π. Κ.Ν. Καλλιανός