Sunday 25 January 2009

Άγ. Γρηγόριος - Ν. Καρβάλη

Τη 25η του μηνός Ιανουαρίου μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου.

Σήμερα η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την ιερή μνήμη του Μεγάλου Πατρός και Οικουμενικού Διδασκάλου του Χριστιανισμού Γρηγορίου του Θεολόγου. Ο Άγιος Γρηγόριος έζησε τον 4ο αι. μ.Χ. και έφθασε μέχρι τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Βασιλεύουσας. Ήταν σπουδαίος ρήτορας και Θεολόγος και βέβαια είναι πολύ γνωστός και για την ποιητική του δημιουργία και παραγωγή. Είναι ένας από τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και ως εκ τούτου Προστάτης των Ελληνικών και Χριστιανικών Γραμμάτων, μαζί με τον Μεγ. Βασίλειο και τον ιερό Χρυσόστομο.

Το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου φυλάσσονταν στο χωριό Καρβάλη της Καππαδοκίας μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε οι κάτοικοι που εκτοπίστηκαν από εκεί το πήραν μαζί τους και το μετέφεραν στη νέα τους εστία, τη Νέα Καρβάλη της Καβάλας. Εκεί έκτισαν ωραίο μεγαλοπρεπή Ναό, ο οποίος κάθε χρόνο τέτοια ημέρα είναι κέντρο προσκυνήματος από μεγάλα πλήθη πιστών.

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τελευταία (τον Οκτώβριο 2008) την κωμόπολη της Νέας Καρβάλης και να προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό Αγ. Γρηγορίου. Εκεί ξεναγηθήκαμε και ακούσαμε την ιστορία του Αγίου Γρηγορίου, του ιερού του λειψάνου και των ξεριζωμένων από τις πατρογονικές τους εστίες κατοίκων, από τον αγαπητό φίλο μας και γόνο της κωμοπόλεως αυτής κ. Παΐσιο Κάλφογλου.

Ας μην παραλείψουμε να κάνουμε και μια αναφορά στους περίφημους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, που είναι διεθνώς γνωστοί και νοστιμότατοι.

6 comments:

Anonymous said...

Τι ευχάριστη και η σημερινή ανάρτηση Αδελφέ μου! Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχω ΚΑΙ αυτό το όνομα! Ναι! Με βάφτισαν και Γρηγόριο λόγω θεολογικών και πολιτικών διαφορών μεταξύ του πατρός και του νονού μου! Διπλά συμβολική λοιπόν η σημερινή ημέρα. Και εορτάζω, αλλά και κρατώ στα χέρια μου για τελική διόρθωση το δοκίμιο του ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑ μου! Ας έχω την ευλογία Του...
Κ.Κ.

υ.γ. Πως σας φάνηκαν οι "Ιστορίες" μου; Τις δαιβάσατε;

Anonymous said...

Στ' αλήθεια ΠΩΣ πάει κανείς στην Ν.Καρβάλη...; Θα βρίσκομαι τον Μάρτη στην Θεσ/κη και ίσως μπορέσω να παω για προσκύνημα...
Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει...;

Κ.Κ.

Anastasios said...

@ K.K.,

Xρόνια σας Πολλά, γεμάτα υγεία, πνευματική καρποφορία και πολλή χαρά.

Οι "Ιστορίες" σας τέλειες, όπως πάντα. Συγχαρητήρια. Και εις άλλα, με υγεία.

Ο ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑΣ -είμαι σίγουρος- θα είναι κι αυτός μια μεγάλη επιτυχία, όπως και τα προηγούμενα!

Α. Παπαγιάννης said...

@ Anonymous,
Πηγαίνετε ως την Καβάλα, και από εκεί η απόσταση με ένα ταξί είναι 15 λεπτά. Αν κινείσθε με αυτοκίνητο, βγαίνετε από την Εγνατία οδό στην έξοδο που σημειώνεται με το όνομα Νέα Καρβάλη. Ο ναός (και το σκήνωμα του Αγίου) είναι στο κέντρο της κωμόπολης. Καλό προσκύνημα!

π Παντελεήμων Kρούσκος said...

Ναι πραγματικά. Ας έχουμε την ευχή του πιο πληγωμένου και συμπαθητικού Πατέρα, του Αγίου Γρηγορίου.

Anonymous said...

Ευχαριστώ για τις ευχές και τις οδηγίες...
Μακάρι να αξιωθώ σε ένα τέτοιο προσκύνημα.
Την Ευλογία του Αγίου να έχουμε όλοι ιδίως όσοι ασχολούμαστε με έργα του πνεύματος....

Κ.Κ.