Saturday 7 February 2009

Ένας Έλληνας Πρίγκιπας

...στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ

Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν ότι ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας είναι ο τέως Πρίγκιπας της Ελλάδας Φίλιππος, γιός του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και εγγονός του Γεωργίου Α΄Βασιλέα των Ελλήνων. Σήμερα είναι γνωστός με τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου.

Ο Φίλιππος είχε γεννηθεί στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 και ήταν τότε έκτος στη σειρά διαδοχής στον ελληνικό θρόνο. Μάλιστα είχε βαπτισθεί εκεί στην Κέρκυρα και είχε γίνει μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αργότερα ήλθε στην Αγγλία για να σπουδάσει στη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία. Γνωρίστηκε τότε με την Πριγκίπισσα Ελισάβετ και το 1947 παντρεύτηκαν στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο όμως για να παντρευτεί τη διάδοχο του Αγγλικού θρόνου ο Φίλιππος έπρεπε να ασπασθεί την Αγγλικανική Ομολογία κι επίσης έπρεπε να απαρνηθεί τον ελληνικό τίτλο και να λάβει άλλους που θα του έδινε η Βρετανική Μοναρχία. Έτσι κι έγινε. Εχρίσθη Αγγλικανός από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και έλαβε τρεις τίτλους που του προσέφερε το Αγγλικό Στέμμα. Αυτοί είναι: Δούκας του Εδιμβούργου, Κόμης του Merioneth και Βαρώνος του Greenwich. Αργότερα, όταν η Ελισάβετ ενθρονίσθηκε στον βασιλικό θρόνο της Αγγλίας προσέφερε στον Φίλιππο τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Φίλιππος είναι ιδιαίτερα δραστήριος στον φιλανθρωπικό τομέα, έχοντας στην ευθύνη και την αιγίδα του πολλούς Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς στην Αγγλία και διεθνώς. Μέχρι σήμερα στηρίζει σταθερά την σύζυγό του σε όλες της τις βασιλικές υποχρεώσεις και έχει κι ο ίδιος ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων στις οποίες παρευρίσκεται και υποστηρίζει.

7 comments:

7Demons said...

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο "Έλληνας" αισθάνεται ο βασιλικός σύζυγος-υποψιαζόμαστε πάντως ότι ποσώς τον ενδιαφέρει η ελληνικότητα.
Επιπλέον μας είναι μη-συμπαθής ως μονόχνωτη μαριονέτα.
Σε αντίθεση βέβαια με τη λαμπρή (και δημιουργικά "ψιλοσαλεμένη")προσωπικότητα της μητρός του, πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ και του Ανδρέα της Ελλάδος.

Anastasios said...

@ 7Demons,

Δεν γνωρίζω αν αισθάνεται καθόλου Έλληνας ο Φίλιππος. Νομίζω όμως ότι το τυπικό του πράγματος έχει κι αυτό την αξία του.

Το θέμα της "μαριονέτας" που αναφέρεις, είναι κάπως έτσι, αλλά είναι έτσι λόγω του σχετικού βασιλικού πρωτοκόλλου.

Βέβαια ο σύγχρονος Ελληνισμός έχει ένα (μερικώς δικαιολογημένο) κόμπλεξ με τα θέματα της μοναρχίας κι έτσι δεν θα ήθελα να επεκταθώ.

Κώστας Καρακάσης said...

Καλησπέρα σας.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω μερικά σχόλια.
Ο. π.Φίλιππος έχει δείξει κατ' επανάληψη την απαξίωση του για την ελληνική καταγωγή του, ωστόσο στο οικόσημο του, φέρει θέλοντας και μη την κυανόλευκη! μαζί με όλα τα εραλδικά σύμβολα των προγόνων του.
Η μητέρα του, υπήρξε μια τραγική προσωπικότητα. Λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν κωφάλαλη και όμως κατάφερε να αφήσει πίσω της μεγάλο φιλανθρωπικό έργο όπως και η άλλη τραγική μορφή και θεία της, η Μ.Δούκισσα Ελισάβετ της Ρωσσίας, που εκτελέστηκε αν και Μοναχή από τους Μπολσεβίκους, μαζί με άλλους 39 Ρωμανώφ.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα δύο εξαιρετικά βιβλία για τις ζωές αυτών των δύο γυναικών. Διαφωνώ ριζικά λοιπόν με το "ψιλοσαλεμένη" διατύπωση του φίλου σας. Και το ότι έγινε και η ιδια μοναχή και έζησε ασκητικά κάθε άλλο παρά ενισχύει τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Και για την ιστορία. Ήταν αδελφή του Λόρδου Μαουνμπάτεν που δολοφόνησε ο Ι.Ρ.Α.

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

θερμότατες ευχαριστίες για τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία που παραθέτετε.

Ετοιμάζω βαλίτσες...

Κώστας Καρακάσης said...

Είμαστε επί των επάλξεων και σας αναμένωμεν με ανοιχτές αγκάλες.
Καλό δρόμο....

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρον. Είχα ακούσει που τον έλεγαν Philip the Greek και γνώριζα ότι είχε ζήσει στην Κέρκυρα, αλλά δεν ήξερα λεπτομέριες. Άραγε να μιλάει ελληνικά;

Κώστας Καρακάσης said...

Όχι Σοφία μου. Δεν μιλάει καθόλου ελληνικά και η σχέση του με εμάς είναι τελείως ανθελληνική. Για να μην πω ότι τρέφει άσβυστο μίσος για την Ελλάδα το ίδιο και για την πρώην ελληνική βασιλική δυναστεία, αν και ήταν μέλος της.
Ίσως γιατί ο πατέρας του πρ.Ανδρέας παρ' ολίγον να τουφεκιστεί ως ένας από τους υπαίτιους της Μικρασιατικής καταστροφής μιας και διοικούσε ολόκληρο Στρατιωτικό Σώμα.
Είναι μια προσωπικότητα με πολλά σύνδρομα κατωτερότητας όπως είναι γνωστό και το μίσος του για την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.