Tuesday 21 July 2009

Ηλιοτρόπια

Όπως φαίνεται είναι η εποχή των ηλιοτροπίων. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω πολλά για τα λουλούδια αυτά, ούτε γενικώτερα για τα λουλούδια. Όμως τα βλέπω παντού τελευταία, σε κήπους, σε ανθοδοχεία, σε γάμους. Ένας φίλος μας έφερε μάλιστα αυτή την ωραία ανθοδέσμη με τρεις ήλιους. Ήταν μια όμορφη χειρονομία και μας έδωσε χαρά.

Θυμόμαστε βέβαια και τον σπουδαίο ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και την εμμονή του με τα ηλιοτρόπια. Έχει ζωγραφίσει πολλούς πίνακες με το ίδιο θέμα. Στους πίνακες αυτούς κυριαρχεί το κίτρινο και οι αποχρώσεις του. Χρησιμοποιεί φωτεινά και μουντά χρώματα μαζί.

Θεωρείται πως ο Βαν Γκογκ επέλεξε τα ηλιοτρόπια γιατί είναι το λουλούδι του ήλιου και της ελπίδας, αλλά και όταν είναι ξηραμένα δείχνουν τη θλίψη. Οι κριτικοί της τέχνης λένε πως έτσι επιθυμεί να τονίσει την ελπίδα, τη χαρά, την αρμονία, την ευτυχία και τη ζωντάνια, αλλά ταυτόχρονα θέλει να τονίσει και την απογοήτευση, τη θλίψη και τη δυστυχία της ζωής. Πιθανόν αυτοί οι πίνακες του Βαν Γκογκ να θέλουν να δείξουν και τα ανάμικτα συναισθήματα που νιώθουμε μερικές φορές: τη χαρά και τη θλίψη, ή την αγάπη και το μίσος μαζί.

10 comments:

Κώστας Καρακάσης said...

Καλημέρα Αδελφέ μου.
Θα μου επιτρέψεις μια πιο ταπεινή πληροφορία.
Τα ηλιοτρόπια μας δίνουν τον τόσο αγαπημένο αλατισμένο ηλιόσπορο, που έθρεψε τα παιδικά-νεανικά μας χρόνια μαζί με τον πασατέμπο (σπόρια της κολοκύθας) σαν συνοδεία σε κάποιες ώρες ραστώνης, τότε που δεν υπήρχαν τα Φαστ-φούντ και τα παρόμοια. Υπήρχε το χωνάκι με τα σπόρια αυτά, σουλάτσο στην παραλία ή την πλατεία για να δούμε από μακρυά τα αγαπημένα πρόσωπο, ν'ανταλλάξουμε ματιές και χαμόγελα.
Τότε που η Ζωή ήταν πράγματι γεμάτη χαμόγελα, συνοδοιπορώντας αρμονικά και με τις θλίψεις και με τις στεναχώριες μια πιο φυσιολογικής ζωής.

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Ωραίος όντως ο πασατέμπος!

Σοφία said...

Μου αρέσουν πολύ τα ηλιοτρόπια :-)

Anonymous said...

έχω δει τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκόγκ ζωγραφισμένα σε ρολά καταστήματος, έξοχος ο γκραφιτάς


σε ότι αφορά τα ηλιοτρόπια, πολύ ενδιαφέρουσα η ερμηνεία

Anastasios said...

@ Σοφία,

Κι εμένα όταν είδα κάπου πρόσφατα πολλά μαζεμένα και όμορφα διαταγμένα, μου έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση.

Anastasios said...

@ ηλιογράφος,

Πολύ θα ήθελα να καταφέρω να δω κάποια στιγμή "ζωντανά" και τα πρωτότυπα έργα του σπουδαίου αυτού ζωγράφου.

Roadartist said...

Ωραίο ποστ!!

Anastasios said...

@ Roadartist,

Τα ηλιοτρόπια, αλλά και η αγάπη σας, το ομορφαίνουν.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Εξαιρετικά όμορφη επίκαιρη και ενδιαφέρουσα η ανάρτηση, όσο και η σύνθεση-δώρο.

Πολύ τα αγαπώ.
Τα τρία τελευταία χρόνια γνώρισα τα διπλά. στα οποία δε φαίνονται καθόλου οι μαύροι σπόροι. Κάθε στέλεχος είναι γεμάτο από κίτρινα πέταλα.

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Φαίνεται πως πολλοί απο εμάς έχουμε μια κάποια ευαισθησία με τα ηλιο/τρόπια.

Μόλις επέστρεψα από έξω. Σιγανοψιχαλίζει...