Tuesday 4 August 2009

Κουλουράκια νηστήσιμα

Κουλουράκια πορτοκαλιού και καννέλας
.
Η μάνα καπετάνισσα, εν αναμονή του πρωτότοκου γιου, που έρχεται από την Αθήνα με το πτυχίο του στο χέρι, έφτιαξε τα κουλουράκια που του αρέσουν και τον αναμένει με πολλή αγάπη.


Υλικά


½ φλυτζάνι γλυκάνισο (αν σας αρέσει)
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άχνη ώστε να διαλυθεί γρήγορα )
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 μεγάλο κουτάλι της σούπας γεμάτο με φρέσκια μαγιά από το φούρνο της γειτονιάς σας
1 ½ τσαγιού λάδι ελαιόλαδο
6 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 ½ κιλό αλεύρι μαλακό
8 κουταλάκια του γλυκού καννέλα κοπανισμένη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
Λίγο σουσάμι αν σας αρέσει.
Ξύσμα πορτοκαλιού (τουλάχιστον από 3 πορτοκάλια)


Εκτέλεση


Σε μια λεκάνη ή ένα βαθύ σκεύος δουλεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ καθώς και τη μαγιά. Αφού τα αναμείξουμε πολύ καλά και η ζάχαρη έχει διαλυθεί, προσθέτουμε το ξύσμα και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακή και να κολλά στα δάχτυλά μας. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Μετά από τα 30 λεπτά η ζύμη γίνεται λεία, παραμένει μαλακή αλλά δεν κολλά πλέον στα δάκτυλά μας όταν την πιάνουμε για να την πλάσουμε.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης με το αριστερό μας χέρι και με το δεξί κόβουμε μικρές μπουκίτσες ζύμης τις οποίες πλάθουμε και δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε και κατόπιν τις τοποθετούμε ως κουλουράκια πλέον σε λαδωμένο ταψί.
Αν θέλουμε να είναι και με σουσάμι δεν έχουμε παρά να τα βουτήξουμε μέσα στο σουσάμι πριν τα τοποθετήσουμε μέσα στο ταψί.
Ψήνονται σε μέτριο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Δεν πρέπει να παραψηθούν ώστε να διατηρήσουν το ανοικτό κιτρινωπό τους χρώμα.
Αφού κρυώσουν μπορείτε να τα διατηρείτε σε σκεπασμένο σκεύος ή τάπερ ώστε να παραμένουν μαλακά.

6 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Καλημέρα με πανέμορφα λουλούδια (γεράνι, καλαγχόη)και μυρωδιες από πορτοκάλι και κανέλλα.
Πειρασμός τα κουλουρακια... θα ψηθώ πάλι σήμερα στο φούρνο
:-)

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

logia said...

καλημέρα, καλημέρα
τα γευτήκαμε με το πρωινό μας καφεδάκι
ευχαριστούμε για το κέρασμα

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Παρατηρώ και από άλλες αναρτήσεις ότι είσαι ειδική στα λουλούδια. Χαίρομαι. Οι Άγγλοι λένε γι' αυτούς που ασχολούνται επιτυχώς με την ανθοκομία ότι έχουν "πράσινα δάχτυλα".

Όσο για τα κουλουράκια... εύχομαι καλή επιτυχία!

Anastasios said...

@ logia,

Είστε πάντα καλοδεχούμενοι!

Anonymous said...

opa koulourakia...krathste kai gia mena..na pinoume me ton frappe! thanx mum
d. salapatas

Anastasios said...

@ d. salapatas,

Με το καλό να μας έλθεις Μιμάκο!