Monday 15 February 2010

Η Καθαρά Δευτέρα στα Βυζαντινά Ανάκτορα!

Σύμφωνα με τους ιστορικούς που έχουν ασχοληθεί με την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο η Καθαρά Δευτέρα στα Βυζαντινά Ανάκτορα είχε Μοναστηριακό χαρακτήρα. Έτσι την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν λειτουργούσε η Αυτοκρατορική Τράπεζα. Οι Αυτοκράτορες και τα Μέλη της Αυλής νήστευαν κρατώντας τριήμερο. Τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα ήταν τα μόνα που επιτρεπόταν εκτός αν υπήρχαν σοβαροί λόγοι υγείας για κάποιο από τα Μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας ή της Αυλής. Την Τετάρτη ο Αυτοκράτορας και η Οικογένειά του παρακολουθούσαν την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και μεταλάμβαναν των Αχράντων Μυστηρίων από τον Πρωτόπαπα των Ανακτόρων.

Το ίδιο τυπικό επικρατεί και σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον Πατριάρχη και τα Μέλη της Πατριαρχικής Αυλής να νηστεύουν αυστηρά. Επίσης σύμφωνα με μαρτυρία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου Α΄, που διετέλεσε Πρωθιερέας των Βασιλικών Ανακτόρων, το ίδιο τυπικό επικρατούσε και στη Βασιλική Αυλή της Ελλάδας.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

5 comments:

Σοφία said...

Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

Α. Παπαγιάννης said...

Καλή Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ίσως το καλύτερο αντίδοτο για όσα γίνονται γύρω μας...

Anonymous said...

Με τα οικονομικά χάλια της Ελλάδας, τούτη Σαρακοστή θα είναι πιο μεγάλη από τις άλλες! Ο Θεός να μας δίδει κουράγιο.

Ιωάννης Νικόπουλος said...

Καλή Σαρακοστή, καλό δρόμο νάχουμε στην πορεία μας προς τον Αναστάντα Χριστό!
Ευχές σε ολη την ομογένεια...

Thomas Georgas said...

Ευχαριστούμε για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάτερ Αναστάσιε. Η σύγκριση με το πώς υποδέχονται τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή οι σύγχρονοι ηγέτες μας, μου ήρθε συνειρμικά...