Monday 22 March 2010

Θαλασσινά τοπία από το Λουτράκι

Ένα εξαίσιο μέρος της αγαπημένης Πατρίδας σκέφτηκα να παρουσιάσω σήμερα, μέσα από τα θαλασσινά τοπία του, που τα αποτύπωσε στην κάμερα ο πρωτότοκος υιός και ευγενώς μου τα παραχώρησε.

Είναι το Λουτράκι, παραθαλάσσια πόλη του Νομού Κορινθίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα (80 χλμ.), έτσι ώστε πολλοί κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να πηγαίνουν συχνά στο Λουτράκι για λίγη ξεκούραση κι ένα καφέ.

Ξακουστό για τα ιαματικά λουτρά του αλλά και για τις θαλάσσιες δραστηριότητες που προσφέρει, η αρχαία πόλη των Θερμών, το σημερινό Λουτράκι, απλώνεται κατά μήκος μιας μαγευτικής παραλίας 4 χιλιομέτρων.

Το εύκρατο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον του Λουτρακίου, οι πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες του, το φημισμένο μεταλλικό και ιαματικό νερό, συνθέτουν την εικόνα ενός μοναδικού τουριστικού προορισμού αλλά και ενός εξαιρετικού τόπου για μόνιμη κατοίκιση, αποκτώντας ολοένα και περισσότερους φίλους.

Ήταν η αγαπημένη πόλη των Θεών, για αυτό και ο Απόλλων και η Ήρα είχαν τους ναούς τους εκεί για τη λατρεία τους. Το Λουτράκι γεννήθηκε μαζί με τη Θεά Υγεία και μεγάλωσε στα χέρια του Ξένιου Δία.

Ένας σημαντικός αρχαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε στην περιοχή Περαία σημερινή Περαχώρα, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής θέσης του. Ένα μεγάλης κατασκευής υδραγωγείο δημιουργήθηκε το 300 π.Χ. Κατά τους προ-ρωμαϊκούς χρόνους το Λουτράκι ήταν ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι της Κορίνθου, υπερηφανευόμενο για έναν ακμαίο πολιτισμό ισάξιο με αυτόν της Κορίνθου. Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων οι εκκλησίες χτίστηκαν γύρω από τα ιαματικά λουτρά.

Η πιο πρόσφατη ιστορία του Λουτρακίου, που ονομάστηκε έτσι από τα θερμικά λουτρά που παρείχαν οι πηγές του, άρχισε το 1847 όταν έγινε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη θεραπεία ασθενών και άρχισε η οργανωμένη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων γύρω από τις πηγές. Το Λουτράκι χαρακτηρίστηκε ως Λουτρόπολη το 1925.

Με το πέρασμα των χρόνων δεν έχασε καθόλου την ιδιότητα αυτή, αλλά τόνωσε το τουριστικό της προφίλ αξιοποιώντας τα ιαματικά νερά, μια σειρά από φυσικές ομορφιές και τα κλιματικά προσόντα που κάνουν την πόλη, πέραν των άλλων, έναν προορισμό θεραπευτικού τουρισμού.

Αυτό το δώρο της φύσης, "το νερό της ζωής" όπως εύστοχα έχει χαρακτηρισθεί, αποτελεί σύμβολο για το Λουτράκι, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες και τα ευεργετικά του αποτελέσματα είναι γνωστά δια μέσου των αιώνων.

3 comments:

Anonymous said...

Αδελφέ μου...Λίγο ποιο πάνω από την διάσημη λουτρόπολη είναι το Μοναστήρι του Οσίου Παταπίου του θαυματουργού όπου φυλάσσεται ακέραιο το λείψανο Του.
Κ.Κ.

Anastasios said...

@ K.K.,

Βεβαίως και το γνωρίζω. Το Μοναστήρι αυτό αξίζει ένα ολόκληρο δικό του αφιέρωμα.

Roadartist said...

Πολύ όμορφο το Λουτράκι..

Έχω καιρό να πάω, αλλά οι φωτο οικείες.. Βλέπω ήρθατε και γυρίσατε αρκετά.. Ωραία η παρουσίαση:)))