Saturday 26 June 2010

Παράθυρα στο Camberwell

Στην περιοχή του Camberwell βρίσκουμε τον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου.
Ο Ναός αυτός ανήκε αρχικά σε ετεροδόξους. Στα 1943 υπέστη πολλές καταστροφές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.
Το 1963 τον ανέλαβε η τοπική Ελληνορθόδοξη Κοινότητα. Ο Ναός εγκαινιάσθηκε σύμφωνα με το Ελληνορθόδοξο τυπικό την 31η Μαρτίου 1968.
Σ’ αυτόν διακόνησε επί σειρά ετών ο μακαριστός σήμερα Επίσκοπος Τελμησσού κυρός Χριστοφόρος, ένας σπουδαίος κληρικός και διακεκριμένος θεολόγος και συγγραφέας.
Μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών ναοδομικών στοιχείων ο εν λόγω Ναός έχει αρκετά αξιόλογα παράθυρα. Μερικά από αυτά παρουσιάζονται στη σημερινή ανάρτηση.

3 comments:

Anonymous said...

Καλημερα!δεν εχετε φωτο ολου του Ναου να δω πως ειναι εξωτερικα τουλαχιστον αλλα και εσωτρικα ολοι αυτοι οι ναοι εχουν τοιχογραφιες αγιων οπως οι ορθοδοξοι ναοι;η μενουν ετσι εν τη γεννεση τους χωρις τοιχογραφιες;Στο θολο υπαρχει ο Κυριος μας--θυμιζουν τελικα ορθοδοξο ναο η οχι;-πηνελοπη[Δεν εχω ταξιδεψει στο εξωτερικο και δεν γνωριζω]-ευχαριστω !

Anastasios said...

@ Πηνελόπη,

Ο Ναός αυτός, όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό του ρυθμό, είναι Γοτθικός. Σε τίποτα δεν θυμίζει εξωτερικά τις δικές μας εκκλησίες. Όμως εσωτερικά είναι πολύ όμορφος. Είναι ολόκληρος αγιογραφημένος. Μάλιστα έχει και παρεκκλήσι. Αυτό γίνεται με όλους τους Ναούς που αποκτούμε από τις άλλες Ομολογίες. Εξωτερικά παραμένουν όπως ήταν, αλλά εσωτερικά τους διαμορφώνουμε έτσι ώστε να μετατρέπονται πλήρως σε Ορθοδόξους Ναούς.

Anonymous said...

Ω! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ[ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΣΗΜΕΡΑ].ΠΗΝ