Στα κεντρικά γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας στο Λονδίνο μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει διάφορους ιστορικούς πίνακες.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους και μερικά πορτρέτα Ελλήνων Ορθοδόξων Ιεραρχών.
Οι Ιεράρχες αυτοί, με την σειρά που παρουσιάζονται στην παρούσα ανάρτηση είναι: Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας (1948-1972), Μητροπολίτης Θυατείρων Γερμανός Στρηνόπουλος (1922-1951), Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Αθηναγόρας Κοκκινάκης (1963-1979) και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος (1988-σήμερα).
4 comments:
καλημέρα! ποιός είναι ο ζωγράφος όλων αυτών των πατέρων;Αν και δεν μου αρέσει οι ιεράρχες μας να στέκονται για να ζωγραφιστούν ουτε για να φωτογραφηθούν[προσωπικη άποψις και μόνον που μπορεί να αναθεωρηθεί αργότερα εάν η σκέψη είναι πιο ώριμη],τα πορτρέτα είναι σαν εργασία πολύ ωραία!Ελπίζω και εύχομαι και η ψυχή τους να είναι αναπαυμένη...πην
@ πην.
Δεν γνωρίζω τους ζωγράφους. Προφανώς είναι διαφορετικοί για κάθε πίνακα. Του πρώτου πίνακα όταν τον μεγεθύνεις διαβάζεις το όνομα του ζωγράφου. Στους άλλους δεν φαίνεται καθαρά το όνομα του καλλιτέχνη.
@ πην. (συμπληρωματικά)
Από τα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής έλαβα το εξής μήνυμα:
"Το πορταίτο του Αθηναγόρα Κοκκινάκη έχει φιλοτεχνηθεί από τον Δημήτρη Παρουσιάδη, που έχει κάνει και άλλα πορτραίτα, Ελλήνων εφοπλιστών. Πρέπει να έγινε γύρω στο 1975. Οι ζωγράφοι των άλλων πορτραίτων είναι άγνωστοι. Ωστόσο ο ζωγράφος που έχει φιλοτεχνήσει το πορτραίτο του Γερμανού Στρηνόπουλου το εξέθεσε τον Απρίλιο του 1943 στο Royal Academy απ' όπου απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Ίσως το όνομα του ζωγράφου να είναι γνωστό στους καταλόγους του Royal Academy. Τέλος το πορτραίτο του (σημερινού)Αρχιεπισκόπου είναι ζωγραφισμένο από κάποιον Αλέξανδρο, αλλά μάλλον πρόκειται για αυτοδίδακτο ζωγράφο. Πρέπει να φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 1989-90".
Καλησπέρα σας! Πράγματι ,πολυτιμα είναι τα στοιχεία που παραθέσατε...δεν ήξερα το όνομα.Μου άρεσε η εργασία...ευχαριστώ πολύ !καλό πάντα εν Κυρίω Σ/Κ--ΠΗΝ.
Post a Comment