Friday, 26 November 2010

Ο Κάντερμπουρι για την Ορθοδοξία

Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπουρι Rowan Williams στην Ελλάδα και την Εκκλησία της Ελλάδος, σκέφθηκα να παραθέσω δύο σχόλιά του για την Ορθοδοξία.

Το πρώτο είναι μέρος της ομιλίας την οποία εκφώνησε κατά την ενθρόνισή του στην Αρχιεπισκοπή του Κάντερμπουρι (27 Φεβρουαρίου 2003) και έχει ως εξής:

"About twelve years ago, I was visiting an Orthodox monastery, and was taken to see one of the smaller and older chapels. It was a place intensely full of the memory and reality of prayer. The monk showing me around pulled the curtain from in front of the sanctuary, and inside was a plain altar and one simple picture of Jesus, darkened and rather undistinguished. But for some reason at that moment it was as if the veil of the temple was torn in two: I saw as I had never seen the simple fact of Jesus at the heart of all our words and worship, behind the curtain of our anxieties and our theories, our struggles and our suspicion".

Το δεύτερο είναι από συνέντευξη που έδωσε στη Μαρία Αντωνιάδου (εφημ. «Το Βήμα», Κυριακή 21η Νοεμβρίου 2010):

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία- την οποία γνωρίζω και αγαπώ από τα εφηβικά μου χρόνια- αντιπροσωπεύει για μένα την κυρίαρχη έκφραση της χριστιανικής πίστεως και πράξεως, η οποία διαφυλάσσει το δόγμα, τη Λειτουργία και τους κανόνες του προσωπικού αγιασμού και της προσευχής, ιδιαιτέρως της ησυχαστικής παραδόσεως. Οι διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως και οι άλλες, αγωνίζονται σήμερα να προβάλουν την πολύ πλούσια χριστιανική τους παράδοση σε μια κοινωνία ολοένα πιο ατομικιστική, τεχνολογική, ανυπόμονη και άπληστη. Γνωρίζω ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις. Και γνωρίζω ότι όλο και περισσότερο ανταποκρίνεται με φροντίδα και φαντασία στο καθήκον της μετάδοσης του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού. Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, η Εκκλησία δεν είναι μια ιδεολογία ή μια θεωρία: είναι ζωή, ζωή σε κοινωνία με τον Θεό και με τον πλησίον, ζωή η οποία φανερώνεται στη Θεία Λειτουργία, η ζωή του Ιησού Χριστού εν Αγίω Πνεύματι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι είναι εξαιρετικά φιλορθόδοξος. Έκανε τη διδακτορική έρευνά του στη Ρωσική Ορθόδοξη Θεολογία (και συγκεκριμένα στα έργα του Βλαντιμίρ Λόσκυ) και έχει μεταξύ άλλων συγγράψει κι ένα βιβλίο αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και στις εικόνες της, το οποίο προλογίζει ο Πανιερ. Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος.

4 comments:

Παναγιώτης Τελεβάντος said...

Αν όντως πιστεύει αυτά που λέγει γιατί δεν γίνεται ορθόδοξος;

Εχουμε κουραστεί να ακούμε Αγγλικανούς να πλέκουν ύμνους και ωδές πνευματικές στην Ορθοδοξία και μετά να χειροτονούν γυναίκες και ομοφυλόφιλους και να έχουν επισκόπους που δεν πιστεύουν στη Θεότητα του Χριστού και στην Ανάστασή Του.

Anonymous said...

ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΛΦΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΕΒΕΛΑΝΤΟ ΤΙ ΛΟΖΑΝΗ ΤΙ ΚΟΖΑΝΗ.

Anonymous said...

Eίναι αυτό που λένε κ.κ Τεβελάντο
[σε θαυμάζω..θαύμασέ με].

Anonymous said...

Ελπιζω να ειναι ελικρινης ο λογος του αγγλικανου αρχιεπισκοπου,αλλιως συμφωνω με τον κ.Τελεβαντο.Ηρωδιων