Wednesday, 3 November 2010

Εκδήλωση στον "Παρνασσό"

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010, η προγραμματισμένη εκδήλωση στον έγκριτο και ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» των Αθηνών, κατά την οποία τιμήθηκε ο παρών ιστολόγος.

Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Ηλίας Δροσινός, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου και του Μακαριωτάτου και χαιρέτησε με θερμά λόγια τον τιμώμενο και την εκδήλωση.

Τον βίο και το έργο του τιμωμένου παρουσίασαν ο Επ. Καθηγητής της Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Γραμματέας του «Παρνασσού» Δρ. Διονύσιος Χ. Καλαμάκης, η Φιλόλογος - Ιστορικός και Εκδότρια Δρ. Πηνελόπη Γιαννέλου και η Εκπαιδευτικός και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Dott. Φωτεινή Μπαλή.

Ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση δόθηκε στις δύο πρόσφατα εκδοθείσες ποιητικές συλλογές του ιστολόγου, με τους τίτλους: «Φαεσφόρος Αίνος» και «Όπου Γης». Διαβάσθηκαν μάλιστα, από τις δύο προαναφερθείσες κυρίες και από την Φιλόλογο κα. Καλλιόπη Δουρέκα, αρκετά ποιήματα από αυτές.

Κατόπιν ο τιμώμενος ομίλησε με θέμα: «Ο προφητικός ρόλος της Χριστιανικής Τέχνης στη σύγχρονη εποχή». Στο πρώτο μέρος της ομιλίας, αφού ερμήνευσε τους όρους του τίτλου, παρουσίασε με θεωρητικό τρόπο διάφορες πλευρές του θέματος, όπως: τη σχέση του καλλιτεχνικού έργου με τη λατρεία, τις εθνικές και πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, την έννοια της «ωραιότητας», τη συνάντηση υλικού και πνευματικού στη Χριστιανική Τέχνη, τη σχέση της Χριστιανικής Τέχνης με την Ιερή Παράδοση.

Στο δεύτερο μέρος παρουσίασε σειρά διαφανειών, στις οποίες απεικονίζονταν οι τρεις σημαντικώτεροι Χριστιανικοί Ναοί του Λίβερπουλ: ο Αγγλικανικός Καθεδρικός Ναός, ο Ρ/Καθολικός Καθεδρικός Ναός και ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου.

Μέσα από τις διαφάνειες αυτές μελέτησε και σύγκρινε τους Ναούς αυτούς, αναδεικνύοντας τις προθέσεις και την αφοσίωση των ανθρώπων που τους ανέγειραν, την ιδιαιτερότητα της δυτικής χριστιανικής νοοτροπίας αναφορικά με τους Καθεδρικούς Ναούς, καθώς επίσης και την κομψότητα και ωραιότητα του Ελληνορθόδοξου Ναού μας στο Λίβερπουλ.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε την Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του «Παρνασσού» και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της ομιλίας.

Μεταξύ αυτών ήταν κληρικοί και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, μέλη της Κοινοτικής μας Νεολαίας από το Λονδίνο, συγγενείς του τιμωμένου και πολλοί φίλοι, με τους οποίους συναντηθήκαμε μετά από πολλά χρόνια.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γεν. Γραμματέας του «Παρνασσού» συνεχάρη τον τιμώμενο, ευχαριστώντας τον θερμά για την ομιλία και την ενδιαφέρουσα παρουσίαση και του προσέφερε αναμνηστικό δώρο, εκ μέρους του Προέδρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Ομοτ. Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννου Σ. Μαρκαντώνη, καθώς επίσης και σειρά πρόσφατων εκδόσεων του "Παρνασσού".

Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά κεράσματος από μέρους του τιμωμένου προς όλους τους παρευρισκομένους.

4 comments:

Κώστας Καρακάσης said...

Θερμά συγχαρητήρια και εις ανώτερα.
Λυπήθηκα που δεν μπόρεσα να έρθω για λόγους ανωτέρας βίας, αλλά ήμουν "παρών" με όλη την ψυχή μου.
Πάντα να σας φιλοδωρεί ο Κύριος με τέτοιες εκδηλώσεις.

Anonymous said...

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ ΑΠΟΨΕ ΠΑΠΑ-ΤΑΣΟ ΜΟΥ.ΕΙΔΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ,ΤΟΝ ΨΩΙΝΟ,ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ Κ.Λ.Π.ΤΑ ΕΤΗ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΟΛΛΑ.ΝΑΣΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ.
Π.ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΤΡΑ

Anonymous said...

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ Κ ΖΕΣΤΗ ΒΡΑΔΥΑ.
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΝΑΩΝ. ΝΙΩΣΑΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ.
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ..
Δ - Μ.Δ.

Βίκυ said...

Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά, με ιδιαίτερη χαρά για μένα που γνώρισα εκείνον τον άνθρωπο που τόσο με έχει βοηθήσει με τις (λιγοστές αλλά μεστές) κουβέντες του και προτροπές του.
Κι ακόμη πιο συγκινητικό το γεγονός ότι ο σημαντικός αυτός άνθρωπος, είναι και ποιητής.

Να είσαι γερός και δυνατός, όπως σε συνάντησα. Έτσι θα χαιρόμαστε κι εμείς που είμαστε γύρω σου.

Σ' ευχαριστώ !