Saturday 18 August 2012

Αρχείο Κέντρου Διασποράς

Χθες είχα την ωραία ευκαιρία να συναντήσω δύο σπουδαίες Κυρίες (με το «Κ» κεφαλαίο) και να διεισδύσω με τη βοήθειά τους στα άδυτα των αδύτων του Βασιλικού Κολεγίου (Kings College) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.


Οι Κυρίες αυτές είναι η Δρ. Μαρία Ρούσσου και η (Υπ.) Δρ. Εβελίνα Δημοπούλου, οι οποίες είναι Ιδρύτρια του Κέντρου Διασποράς και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχείου Ελληνικής Διασποράς αντίστοιχα.


Με τις εν λόγω Κυρίες και εξαιρετικά διακεκριμένες επιστήμονες συζητήσαμε θέματα που αφορούν το Κέντρο Διασποράς και το Αρχείο του, το οποίο φυλάσσεται στην καρδιά του Αρχείου του Βασιλικού Κολεγίου Λονδίνου. Οπωσδήποτε βέβαια είναι μεγάλη τιμή για τον Απόδημο Ελληνισμό να υπάρχει εκεί (από το 1991) ένα τέτοιο Αρχείο, σ’ αυτό το ιστορικό Αγγλικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.


Στο Αρχείο της Ελληνικής Διαποράς διασώζονται φωτογραφίες, έντυπο υλικό, συνεντεύξεις και άλλα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την τεράστια συλλεκτική προσπάθεια που έχει καταβάλλει για δεκαετίες η Δρ. Ρούσσου, καθώς και άλλοι ερευνητές, με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας και της ζωής του Απόδημου Ελληνισμού.


Τώρα το Κέντρο Διασποράς αρχίζει σιγά - σιγά να περνά σε νέα ιστορική φάση, με εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού του από νεώτερους και ενθουσιώδεις επιστήμονες, με σκοπό την καλύτερη δυνατή στελέχωσή του και την όσο το δυνατόν αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς του.

2 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Απορία μου: το ελληνικό κράτος έχει γνώση της ύπαρξης, του περιεχομένου και της δράσης τέτοιων ιδρυμάτων; Αν ναι, πώς τα αξιοποιεί; Ή μήπως είναι καλύτερα να μην εμπλέκεται καθόλου;

Anastasios said...

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει -απ' ό,τι ξέρω- γνώση του Αρχείου. Το Ελληνικό Κράτος παρέχει κάποια πράγματα στον Απόδημο Ελληνισμό, μέσω ΣΑΕ κ.λ.π. Όμως η σύγχρονη οικονομική κρίση δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί ίσως όπως θα ήθελε σε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν Απόδημοι επιστήμονες. Υπενθυμίζω ότι εδώ κι ένα χρόνο δεν στέλνει εκπαιδευτικούς σε Παροικιακά Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού, για λόγους οικονομικούς!