Tuesday 28 August 2012

Μοναστήρι Έσσεξ - Ηγούμενος

Χθες ήταν μια ημέρα μικτή κλιματολογικά, με εναλλαγές ηλιοφάνειας και συννεφιάς. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε από το να πραγματοποιήσουμε το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημά μας στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Ανατολικής Αγγλίας.

Εκεί προσκυνήσαμε στους Ναούς της Μονής, φιλοξενηθήκαμε στο Αρχονταρίκι από τις εξαίρετες μοναχές, τελέσαμε την Ιερή Παράκληση της Παναγίας μας, ευλογήσαμε φανουρόπιτες, επισκεφθήκαμε την Κρύπτη της Μονής, όπου έχει ενταφιασθεί ο Κτήτορας της Μονής Αρχιμ. Σωφρόνιος και περιηγηθήκαμε τους κήπους και τα κτήματα του ονομαστού αυτού Ορθόδοξου Μοναστηριού.

Στη διάρκεια της παραμονής μας στη Μονή είχαμε την ευκαιρία της κοινωνίας με τον Άγιο Καθηγούμενο Αρχιμ. Κύριλλο, άξιο συνεχιστή του π. Σωφρονίου, ο οποίος είναι Ελληνο-Αυστραλιακής καταγωγής, καταγόμενος από την Ακράτα της Αχαΐας. Ο π. Κύριλλος είναι ένας ευγενέστατος, ευπροσήγορος και πολύ καταδεκτικός άνθρωπος, ο οποίος σε μαγεύει κυριολεκτικά με το προσηνές, το ήρεμο και μειλίχιο ύφος και ήθος του.

Ο νέος αυτός «κανόνας πίστεως και εικόνα πραότητος» κληρικός υποδέχεται χαμογελαστός παιδιά, νέους, ενήλικες και ηλικιωμένους και κάνει όλους να θεωρούν πως βρίσκονται στο σπίτι τους. Όταν πριν από λίγα χρόνια είχαμε επισκεφθεί τη Μονή με την Ενορία μας από το ΒΔ Λονδίνο, τον είχα παρακαλέσει να μας προσφέρει μετά την Ιερή Ακολουθία που τελέσαμε μια σύντομη πνευματική ομιλία, γιατί εμείς στους κοσμικούς μας χώρους ακούμε πάντα βασικά πρακτικού ενδιαφέροντος ομιλίες κι όχι τόσο πνευματικές. Κι ο π. Κύριλλος μας έκανε μια από πιο πνευματικές ομιλίες που ακούσαμε ποτέ, με θέμα την ακηδία!

π. Α.Δ.Σ.

3 comments:

Παναγιώτης Τελεβάντος said...

Σαν μικρό παιδάκι είναι ο π. Κύριλλος.

Ο Θεός ξέρει πόσοι άνθρωποι ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τη διακονία του.

Anonymous said...

Ο π.Κύριλλος είναι μιά μορφή υπερκόσμια, που λειτουργεί σαν καταλύτης για όσους έχουν την τύχη να τον συναντήσουν. Είναι από τις μορφές εκείνες που σου θυμίζουν την αγάπη και την αγιοσύνη. Ο Θεός να τον φυλάει.

Anonymous said...

Ο Θεός να σε φυλάει π.Κύριλλε! Γιατί έχουμε ανάγκη εμείς οι κοσμικοί να συναντάμε έστω και μία φορά στη ζωή μας μορφές σαν Εσένα. Που μας σημαδεύουν με την αγάπη τους ή μάλλον με αυτό που εσείς λέτε "Ταπεινή αγάπη".