Tuesday, 1 January 2013

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Αγαπητοί αδελφοί εν Κυρίω, 

Με την είσοδό μας εις την Νέα Χρονιά 2013 απευθύνω τούτο το μήνυμα για να σας χαιρετίσω θερμά και να ευχηθώ Καλό Νέον Έτος, ειρήνη εις τον κόσμο και στην οικογένειά σας, πρόοδο εις την Εκκλησία μας και σ’ όλη την Οικουμένη, προσωπική υγεία και πάσαν από Κυρίου ευλογία και χαρά σε μικρούς και μεγάλους. 

Τούτες οι μέρες είναι μέρες ιδιαίτερης χαράς και ευλογίας για τους Χριστιανούς και για όλους τους ανθρώπους της Οικουμένης. Ήδη έχουμε εορτάσει τη Θεία Γέννηση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, η οποία επραγματοποιήθη “εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του Βασιλέως”[1] πριν 2000 και πλέον χρόνια, “Αυγούστου μοναρχήσαντος επί της γης”[2]. 

Η είσοδος του Θεανθρώπου Χριστού στην ανθρώπινη ιστορία είναι και παραμένει το μοναδικό και ανεπανάληπτο Γεγονός, το οποίο άλλαξε τον ρουν της Ανθρωπότητας και χώρισε την ανθρώπινη ιστορία σε προ-χριστιανική και μετα-χριστιανική. Αυτή την νέα περίοδο της χριστιανικής ανθρώπινης ιστορίας έχουμε τη χαρά και την ευλογία να βιώνουμε, να καλλιεργούμε, να ανανεώνουμε με τη ζωή και την πίστη μας στον Χριστό, να εμπλουτίζουμε με την σοφία και την εργασία μας, και να εξυμνούμε τον εν Τριάδι Θεόν, ολόκληρη η ανθρώπινη οικογένεια, με επικεφαλής την ανά την Οικουμένη, “Μίαν, Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν”, -Πίστη, την οποία ομολογούμε λειτουργικά και μυστηριακά κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή στους Ναούς μας. 

Ο περασμένος χρόνος ήταν ένας χρόνος με πολύ καλές, πολυποίκιλες ιστορικές εμπειρίες για τον κόσμο και ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εγιόρτασε δύο ιστορικά γεγονότα.  

Πρώτον, τους Ολυμπιακούς και Παρα-ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους έλαβαν μέρος χιλιάδες νέοι και νέες απ’ όλο τον κόσμο και οι οποίοι, πυρωμένοι από το Ολυμπιακό ιδεώδες, έδωσαν πολλή χαρά και ευχαρίστηση σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι παρακολούθησαν, είτε αυτοπροσώπως είτε από τις οθόνες της τηλεοράσεως, τους Αγώνες, -τους οποίους για τρίτη φορά στην ιστορία τους-, τους εφιλοξένησε η μεγαλούπολη του Λονδίνου. Είμαι δε βέβαιος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενέπνευσαν πολλούς και ιδιαίτερα τους νέους για να ενστερνιστούν το Ολυμπιακό πνεύμα. Δηλαδή, τον έντιμο και ωραίο ανταγωνισμό, το υψηλό ήθος συναγωνισμού, το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης και όλα τα ωραία ιδανικά και ιδεώδη που προσφέρει ο αθλητισμός στον άνθρωπο. 

Το δεύτερο γεγονός, το οποίο εορτάσθηκε με πολλή μεγαλοπρέπεια και ενθουσιασμό εις το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν η επέτειος των 60 χρόνων σταθεράς και πετυχημένης και αγλαούς βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία μετά του συζύγου της Πρίγκηπος Φιλίππου και των άλλων μελών της Βασιλικής Οικογενείας προσέφεραν ύψιστες υπηρεσίες εις τη χώρα και τον λαό της, γι’ αυτό και ολόκληρος ο βρετανικός λαός, μετ’ εγκαυχήσεως και υποδειγματικής αφοσιώσεως, συμμετείχαν σ’ αυτό το Γεγονός. Εις δε τη χαράν αυτή του βρετανικού λαού για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Α.Μ. της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ συμμετείχαν επίσης οι 57 χώρες της Κοινοπολιτείας και ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος της Υφηλίου. 

Η Κύπρος εόρτασε την Ευρωπαϊκή Προεδρεία μετά μεγάλου ενδιαφέροντος και σημαντικής επιτυχίας, παρά την οικονομική κρίση που έπληξε τον Τόπον αυτή την χρονιά. Η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρείας από τη Δημοκρατία της Κύπρου περιποιεί μεγάλη τιμή εις τον Λαόν της, τους Πολιτικούς Άρχοντες, την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρόν της. Είμαι δε βέβαιος ότι θα συμβάλει καταλυτικά και στην επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της Νήσου, το οποίο την βασανίζει για 38 ολόκληρα χρόνια ύστερα από την τουρκική εισβολή και τον ξεριζωμόν 200.000 λαού της από τις πατρογονικές τους Εστίες. 

Η Ελλάδα συνεχίζει να μαστίζεται από την οικονομική κρίση και ο λαός της με υπομονή και καρτερία και σταθερά πίστη για ένα καλύτερο μέλλον, υφίσταται τις συνέπειές της, παρά τις επαινετές προσπάθειες της Κυβερνήσεώς της για βελτίωση των συνθηκών των απορωτέρων τάξεων του Λαού. Είμαστε όμως βέβαιοι, ότι οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά και πολιτικά και ηθικά την Ελλάδα, ώστε πολύ σύντομα να εξέλθει από την οικονομική κρίση και να μπει στην τροχιά της ανόδου και της ευημερίας. 

Εισερχόμαστε εις το Νέο Έτος 2013 με πίστη και με ανανεωμένες ελπίδες για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και την πρόοδο της Οικουμένης, και με καλούς οιωνούς παρά τις οικονομικές δυσκολίες, παρά τις πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις και αναταράξεις εις τον κόσμο και ιδιαιτέρως εις την Μέσην Ανατολή, και τις συνεχείς ταραχές και το πολεμικό πνεύμα που πνέει σ’ αυτά τα μέρη. Τα Γεγονότα αυτά αμαυρώνουν τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την οποία ο Θεάνθρωπος Χριστός, με την προσωπική Του συμμετοχή εις την ανθρώπινη πραγματικότητα, αποβλέπει να θεραπεύσει τα λυπηρά που δέρνουν και πληγώνουν το σώμα και την ψυχή του ανθρώπινου Γένους, υποβιβάζοντας έτσι το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση με το οποίο μας έπλασεν ο Δημιουργός. 

Ευτυχώς, σ’ ολόκληρη την Ανθρώπινη Οικογένεια υψώνονται φωνές γεμάτες ελπίδα για να πληρούν με αισιοδοξία και πίστη τους Άρχοντες και τους Λαούς για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και ειρηνικό μέλλον. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι και από καρδίας παρακαλούμε τον εν Τριάδι προσκυνούμενον και δεδοξασμένον Θεόν όπως η Οικουμένη, στο Νέο Χρόνο, ξεπεράσει εκείνα που βασανίζουν τον άνθρωπο σήμερα. Τέτοια οδυνηρά διλήμματα και προβλήματα είναι τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία, η φτώχεια, το έγκλημα, οι πόλεμοι, η βίαια μετακίνηση των πληθυσμών σ’ όλη την Υφήλιον, ο θρησκευτικός φανατισμός, η μισαλλοδοξία, οι πόλεμοι, η έλλειψη αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Επιβάλλεται, λοιπόν, όπως η πολιτισμένη Ανθρωπότητα τα παραμερίσει και εφεύρει τρόπους ειρηνικούς, πνευματικούς, ηθικούς και δίκαιους για να τα επιλύσει και να επουλώσει έτσι τις πληγές που δέρνουν τις σύγχρονες, πολιτισμένες, πλούσιες και μη κοινωνίες. 

Κάθε αρχή του χρόνου είναι ευλογία για τον άνθρωπο, γιατί μας παρέχεται η ευκαιρία να ανανεώσουμε, να ανασυντάξουμε την ύπαρξή μας και να επανατοποθετήσουμε τη ζωή μας σε νέες, πνευματικώτερες, ιερώτερες, καλύτερες βάσεις, να συμφιλιωθούμε ιεροπρεπώς με τον εαυτό μας, με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τον Θεό, έτσι ώστε καλύτερα να καταξιώσουμε την ύπαρξή μας και να επαναπροσανατολίσουμε και το παρόν και το αιώνιο μέλλον μας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, οι Ερημίτες, οι Μοναχοί, οι Ποιητές, οι Φιλόσοφοι και όλοι οι Σοφοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τη χάρη να μελετούν  και να βλέπουν τα μέλλοντα, εφιλοσόφησαν θεολογικά και απέβλεψαν με εμπιστοσύνη και εναπόθεσαν τη ζωή τους εις τον Θεόν, “μόνον εύρον ακίνητον και αιώνιον τον υπερουσίως όντα Δημιουργόν του παντός”[3]. Δεν έμειναν προσκολλημένοι εις τον κόσμο και τα κοσμικά πράγματα, αλλά οραματίστηκαν έναν κόσμο “αγγελικά πλασμένο”[4] και μόνιμα προσανατολισμένο εις την Βασιλείαν του Θεού, την οποία ο άνθρωπος οραματίζεται, μελετά και κτίζει από αυτή τη ζωή και την ολοκληρώνει εις την αληθινή και αιώνια, όπου εκεί είναι “το Α και το Ω, ο Πρώτος και ο Έσχατος, Αρχή και Τέλος”[5]. Ο καινούριος Χρόνος μάς φέρνει νέες ιδέες, νέα όνειρα και μας δημιουργεί νέες μεγάλες ελπίδες και χαρές και ιερές προσδοκίες. Γι’ αυτό, να ανοίξουμε με προσοχή, θερμή προσευχή και πίστη, ιεροπρεπώς και προφητικά την καρδιά μας και να την αφήσουμε να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών. Να μελετήσουμε τις βουλές του Θεού για να μετάσχουμε στη δημιουργία ενός νέου κόσμου που θα αναμορφώνει την κοινωνία, θα ελευθερώνει τον άνθρωπο από την κακία και τον εγωισμό του και θα αγκαλιάζει με αγάπη Θεού όλα τα Δημιουργήματά Του. 

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, -με τη χάρη και την ευλογία Του Οποίου αισίως μπήκαμε εις τη Νέα Χρονιά-, την οποία προσδοκούμε ειρηνική, ευλογημένη, χαρούμενη και πλήρη έργων αγαθών, “καλών και ωφελίμων διά τον άνθρωπον”, να κατευθύνει τα βήματα μικρών και μεγάλων, προς δόξαν του Αρχηγού του Χρόνου και έπαινον του ανθρώπου, ο οποίος βιώνει τον χρόνον και τον οικοδομεί και τον διαζωγραφίζει με την επίγεια ζωή του. Και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής. 

Λονδίνο, Ιανουάριος 2013 

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

[1] Ματθ., Κεφ Β’, 1
[2] Ύμνος Χριστουγέννων
[3] Ύμνος Πρωτοχρονιάς
[4] Διονύσιος Σολωμός
[5] Αποκάλυψις Ιωάννου, Κεφ. ΚΒ’, 13