Friday, 14 November 2014

Σύναξη Κληρικών Λονδίνου


Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11η Νοεμβρίου 2014 με επιτυχία η έκτακτη Ιερατική Σύναξη του Ιερού Κλήρου Μείζονος Λονδίνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, Εξαρχίας Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, αναπόσπαστης Επαρχίας του σεπτού Οικουμενικού Θρόνου, προεδρεύοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου.


Στη Σύναξη, η οποία έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Βαπτιστού Βορείου Λονδίνου, συμμετείχαν οι Αρχιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος και Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, η πλειοψηφία των Κληρικών που υπηρετούν σε Ελληνορθόδοξες Κοινότητες του Μείζονος Λονδίνου, καθώς και κάποιοι Ιερείς από άλλες Κοινότητες της Αγγλίας.

Η Σύναξη ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία, προς τιμήν των εορταζομένων Αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου.


Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Γρηγόριος καλωσόρισε θερμά και με πατρική αγάπη τους Κληρικούς και τους ζήτησε να προσεύχονται για την πνευματική Μητέρα, το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παρεκάλεσε όλους να φροντίζουν με αγάπη κι επιμέλεια για την πρόοδο των Ελληνικών Σχολείων και για την αναβάθμιση της Ελληνικής και Χριστιανικής Παιδείας στην Ομογένεια. Επισήμανε τη σπουδαιότητα του κηρύγματος της Εκκλησίας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη λατρεία και την προσευχή. Συνεχάρη τους Κληρικούς που διακονούν το κήρυγμα στους Ιερούς Ναούς της Ι.Α. Θυατείρων, στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου και στο εβδομαδιαίο Δελτίο Πνευματικής Οικοδομής. Ευχαρίστησε δε και την τοπική Κοινότητα, για την εγκάρδια φιλοξενία που προσέφερε στους Συνέδρους. Κατέληξε την ομιλία του με την ευχή: «Ο Κύριος να οδηγήσει και να χαριτώσει τη διακονία μας»!

            Οι ομιλητές της Σύναξης, τα αντίστοιχα θέματά τους και μια σύντομη σύνοψη είχαν ως εξής:

            1). Οικον. Δρ. Σταύρος Σολωμού, «Τα Ελληνικά Σχολεία και τα σύγχρονα προβλήματά τους»


            Σύνοψη ομιλίας: Τα Ελληνικά Σχολεία στη Διασπορά είναι αναγκαίο στοιχείο της Απόδημης κοινωνίας. Το Ελληνικό Σχολείο ενώνει τα ελληνόπουλα μεταξύ τους. Οπωσδήποτε υπάρχουν και προβλήματα. Για να τα υπερβούμε το Ελληνικό Σχολείο πρέπει να προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον. Οι γονείς χρειάζεται να έχουν επαφή με τον δάσκαλο, τον διευθυντή, τους άλλους γονείς και γενικά με τη ζωή του Σχολείου. Έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη επιτυχία του έργου. Τα Ελληνικά Σχολεία της Ομογένειας αντιμετωπίζουν και σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Αλλά έχουμε ανάγκη να είμαστε θετικοί και συγκεντρωμένοι στο διττό στόχο μας, που είναι τα παιδιά να μάθουν τα ελληνικά γράμματα κι επίσης να αποφύγουν την απομόνωση στη χώρα που ζουν.

            2). Οικον. Ιωάννης Hookway, «Η κατήχηση και διδασκαλία των παιδιών μας»


            Σύνοψη ομιλίας: Κατήχηση σημαίνει αγώνας ενάντια στο άθεο πνεύμα της εποχής μας. Η Εκκλησία παρέχει μέσω της κατήχησης γνησιότητα πίστης και απελευθέρωση από την αμαρτία. Κατήχηση δεν είναι η μεταφορά στοιχείων και γεγονότων αλλά η μετάδοση ζωής. Ο κατηχητής παίζει σημαντικό ρόλο εισάγοντας ψυχές στη ζωή της Εκκλησίας. Παιδιά και γονείς θα είναι καλά να κατηχούνται από κοινού. Οι άνθρωποι προσέρχονται στην κατήχηση ελκυόμενοι από την αίσθηση της ιερότητας. Η κατήχηση διδάσκεται κυρίως με το παράδειγμα. Η θερινή κατασκήνωση της Ι.Α. Θυατείρων λειτουργεί θετικά στη διαδικασία της κατήχησης, βασικά γιατί εκεί προσφέρεται στα παιδιά εμπειρικό βιωματικό παράδειγμα.

            3).  Αρχιμ. Χρυσόστομος Τύμπας, «Η διακονία του πνευματικού και οι σημερινές προκλήσεις / ψυχικά τραύματα, και η θεραπεία τους»


            Σύνοψη ομιλίας: Το παρόν θέμα είχε αφορμή το πρόσφατο Συνέδριο της Ρόδου, που διοργάνωσε το Δίκτυο Ποιμαντικής της Υγείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Το τραύμα έχει αναφορά στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ανθρώπου. Ο αμαρτωλός άνθρωπος είναι τραυματισμένος. Η αμαρτία είναι πρωτογενής αιτία του τραύματος. Στην εξομολόγηση ο άνθρωπος εξιστορεί διάφορα γεγονότα της ζωής. Ο πνευματικός έχει υποχρέωση να δείξει στον εξομολογούμενο ότι μερικά από αυτά τα ιστορικά στοιχεία τον έχουν απομακρύνει από τον Θεό και τον έχουν τραυματίσει ψυχικά. Και μόνο που ακούει ο πνευματικός τον εξομολογούμενο αυτό από μόνο του είναι μια μορφή θεραπείας. Αυτή η μυστηριακή κοινωνία πνευματικού - εξομολογούμενου είναι σαφώς εποικοδομητική και θεραπευτική.

            4). Ιερομ. Μελχισεδέκ (της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ), «Το κήρυγμα της Εκκλησίας»


            Σύνοψη ομιλίας: Το κήρυγμα είναι εργαλείο του ιερατικού έργου. Ο γενικός στόχος του κηρύγματος είναι η σωτηρία του ανθρώπου εν Ιησού Χριστώ. Ο ειδικός στόχος είναι το ανέβασμα του πνευματικού επιπέδου των πιστών. Ο πρακτικός στόχος είναι να μεταφέρουμε με το κήρυγμα 2-3 μηνύματα στους ανθρώπους. Το γραπτό κήρυγμα απαιτεί επιμελημένη γλώσσα, πρωτοτυπία και να είναι προσιτό στο λαό. Ανάμεσα στα μηνύματα που επιθυμούμε να μεταδώσουμε στο λαό μέσω του κηρύγματος είναι: το ίδιο το ευαγγέλιο, η πίστη, η ελπίδα, η αγάπη, η μετάνοια, η συγχώρηση, η παρηγοριά, η αρετή, η προσευχή και η αγαθοεργία. Δεν πρέπει να μεταδίδουμε μέσω του κηρύγματος μηνύματα πολιτικά, εθνικιστικά, ζηλωτικά και συμφεροντολογικά. Με το κήρυγμα επιδιώκουμε να μορφωθεί ο Χριστός μέσα στον άνθρωπο. Ο λόγος του Ιεροκήρυκα πρέπει να είναι ποτισμένος με τη χάρη του Αγ. Πνεύματος και να ελκύει τον άνθρωπο προς μετάνοια και αγάπη.


            5). Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, «Το περιστατικό κήρυγμα»

            Ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευθεί αύριο στο παρόν ιστολόγιο.

            Κατά τη διάρκεια των γενικών συζητήσεων μεταξύ των Συνέδρων, έγιναν πολλές και ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων γύρω από τις προσφερθείσες ομιλίες, αλλά και αναφορικά με διάφορα λειτουργικά, ποιμαντικά και άλλα θέματα, που άπτονται της διακονίας των Κληρικών της Ι.Α. Θυατείρων. Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν με εποικοδομητικές θέσεις και απόψεις πολλοί από τους Συνέδρους.

            Η Σύναξη ολοκληρώθηκε με γεύμα που προσέφερε η φιλοξενούσα Κοινότητα σε όλους τους Συνέδρους.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

No comments: