Tuesday 20 January 2015

Ο Δάσκαλος της Παροικίας


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, με εμπνευσμένη πρωτοβουλία του  Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου, οργανώνει κάθε χρόνο 15-νθήμερους Εορτασμούς προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, καθώς και των Ελληνικών & Χριστιανικών Γραμμάτων. Οι φετινοί Εορτασμοί άρχισαν την Κυριακή 18η Ιανουαρίου 2015. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη φιλοπρόοδη Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου και την παρακολούθησαν δεκάδες Ομογενών.


Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Σωτήριος Δεμέστιχας, Mέλη του Γραφείου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, η Πρόεδρος της Βοηθ. Αδελφότητας «Αγ. Αγάθη» κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου και αρκετοί Εκπαιδευτικοί της Παροικίας, μέλη της ΕΕΑ και της ΚΕΑ, αλλά και Ωρομίσθιοι.


Προσεκλημένη Ομιλήτρια ήταν η Επιθεωρήτρια - Προϊσταμένη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής κα. Μαρία Παπαλουκά, με το επίκαιρο θέμα: «Ο Δάσκαλος του Ελληνικού Σχολείου της Παροικίας - η προσωπικότητα & η προσφορά του».


Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε με θερμά λόγια και ευχές ο Ιερ. Προϊστάμενος του τοπικού Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας. Την Ομιλήτρια δε εισήγαγε η Εκπαιδευτικός κα. Φωτεινή Κωστή, τακτικό και μόνιμο μέλος της ΚΕΑ.


Η εμπειρότατη Ομιλήτρια παρουσίασε το θέμα της με ιδιαίτερη έμπνευση, με επιστημοσύνη και με ρέοντα λόγο. Στη διάρκεια της ομιλίας της έδειξε πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαφάνειες. Μέσα από τα στοιχεία αυτά διαγράφηκε το πρόσωπο, το έργο, η αποστολή, οι στόχοι και η τεράστια προσφορά του Δασκάλου, στον οποίον η φιλογενής Ομογένειά μας έχει εμπιστευθεί το ευ ζην και την πνευματική και ηθική ανατροφή των παιδιών της, που είναι σήμερα τουλάχιστον 2ης γενεάς, κάποτε δε φθάνουν και την 7η γενεά.


Ο Δάσκαλος, κατά την κα. Παπαλουκά, διδάσκει την ελληνική ως ξένη γλώσσα στα Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτά. Αποφεύγει τις όποιες διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά, με τα οποία δημιουργεί και καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Γίνεται συγχρόνως γιατρός (που κάνει διάγνωση και γράφει συνταγές) και φαρμακοποιός (που δίνει τα κατάλληλα φάρμακα).


Η Βρετανική κοινωνία είναι -ως γνωστόν- πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική. Για τον λόγο αυτό ο Δάσκαλος διδάσκει στους μαθητές του σεβασμό και αποδοχή του άλλου, αλλά την ίδια ώρα προτείνει και υπογραμμίζει την υπερηφάνεια για την ελληνική καταγωγή.


Η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να καυχιέται ότι έχει στους κόλπους της Δασκάλους κυριολεκτικά Αποστόλους του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, οι οποίοι εμπνέουν, καθοδηγούν και κατευθύνουν την ελπιδοφόρα Νέα Γενεά, από την οποία ο Οικουμενικός Ελληνισμός αναμένει πολλά, προς το μέλλον, προς την πρόοδο και προς την πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι Κυρίες της Βοηθ. Αδελφότητας «Αγ. Αγάθη» δεξιώθηκαν τους καλεσμένους, με πολλά, πλούσια και εύγευστα κεράσματα.

No comments: