Thursday 25 May 2017

Το καράβι του Πόντου στην Αλβιώνα

Σε μια θερμή, μαγιάτικη βραδιά, στον Οίκο της Εκκλησίας στο κεντρικό Λονδίνο, ξεκίνησε χθες βράδυ ένα ονειρεμένο ταξίδι, μια ευγενική και πατριωτική πορεία διακονίας και μαρτυρίας! Το θέμα της ήταν: «Η καταστροφή ενός αρχαίου πολιτισμού: Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»!


Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, σε συνεργασία και συνεννόηση με συλλογικούς παράγοντες και άτομα που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία, οργάνωσε την πρώτη πορεία μέσα στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού. Με ανοιχτό μυαλό και αίσθημα ευθύνης ξεκίνησε μια δράση, στην οποία εμπλέκονται και συμμετέχουν πολλοί και κυρίως νέοι άνθρωποι, που έχουν ανατραφεί με το γάλα του λιονταριού, με τις διηγήσεις, τα φαγητά, τα τραγούδια, τη διάλεκτο και τον γενικώτερο τρόπο ζωής των Ελλήνων του Πόντου, των ανθρώπων που όταν χρησιμοποιούν τον όρο «Πατρίδα» αναφέρονται αποκλειστικά στη σεπτή γη του ιστορικού Πόντου!


Επίσημοι από την Ελλάδα μας, από τη Βουλή των Ελλήνων, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Γ. Βαρεμένο, από τη Διεθνή Συνομοσπονδία, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο Καθ. Γ. Παρχαρίδη, πολλοί διπλωμάτες από την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, με διευθύνοντα τον Πρέσβη κ. Δ. Καραμήτσο - Τζιρά, όπως επίσης κι η Πρόεδρος Δρ. Κ. Σονίδου με αρκετά μέλη του νεόδμητου Συλλόγου Ποντίων Ην. Βασιλείου, που πήγασε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες  ξεκίνησαν από την προοδευτική Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου, με πρωτοβουλία και κάλεσμα του υπογράφοντος, επρόκειτο να συναχθούν στη Βουλή των Λόρδων. Όμως η πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια στην πόλη του Μάντσεστερ έφερε ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας της Βουλής κι έτσι η εν λόγω σύναξη πραγματοποιήθηκε σε Αίθουσα του μεγαλοπρεπούς Οίκου της Εκκλησίας!


Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διοργάνωση έπαιξε ο Πόντιος παιδίατρος Δρ. Χαράλαμπος Κοτίδης, που κατοικεί μόνιμα στο Λίβερπουλ, αλλά η μισή ψυχή του βρίσκεται και τριγυρνάει συνειδητά στα βουνά του ηρωϊκού και αλησμόνητου Πόντου!


Ομιλητές ήταν διακεκριμένοι και ειδικοί επιστήμονες, Έλληνες και Φιλέλληνες, όπως η Ομ. Καθ. Τέσα Χόφμαν, η Δρ. Πάμελα Στέϊνερ, η Δρ. Καλλιόπη Ιωαννίδου και ο Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης. Την εκδήλωση κάλυψαν και αρκετοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ.


Ο 75-χρονος Αγγλο-Εβραίος Λόρδος Στόουν (του Μπλακχήθ) συνέβαλε καταλυτικά στη διοργάνωση και την επιτυχία της πρώτης αυτής εκδήλωσης. Μίλησε με θέρμη, με ενδιαφέρον, με πειστικότητα και με τόλμη, χωρίς να νοιάζεται για την κριτική των παρευρισκομένων. Άλλωστε το πρόβλημα που ήθελε να αναδείξει η σύναξη αυτή είναι πολύ γνωστό στον ίδιο και στη δική του φυλή. Επίσης δε, εκτός από την αναγνώριση του θέματος - προβλήματος η προβολή του είναι η άλλη διάσταση που οι Εβραίοι έχουν επιτύχει κι έχουν πραγματοποιήσει ευρύτατα και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Λόρδος υπογράμμισε κάτι που είναι στοιχείο της κουλτούρας των Βρετανών, ότι διδασκόμαστε μεν από το παρελθόν και την ιστορία, αλλά συνεχίζουμε να ζούμε με τον διακριτό τρόπο της δικής μας ζωής και φυλής, έχοντας πάντα το βλέμμα και το νου μας στο μέλλον. Έτσι, μπορούμε να προγραμματίζουμε ορθολογικά, να αγωνιζόμαστε με προοπτική και να επιτυγχάνουμε μικρές αλλά σημαντικές νίκες, έχοντας συγκεκριμένη και ξεκάθαρη στοχοθεσία.


Στα θετικά της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ομογενών, και κυρίως νέων ανθρώπων, πεπαιδευμένων και διατεθειμένων να αγωνισθούν για την περαιτέρω προβολή και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Αγγλία και διεθνώς.


Ανάμεσα σε εκείνα που σίγουρα μπορούν να αναβαθμισθούν είναι και η συμπερίληψη στο ταξίδι που μόλις άρχισε και πολλών άλλων, όχι μόνο Ελλήνων, αλλά κυρίως ξένων, και μάλιστα Φιλελλήνων, ειδικών επιστημόνων, πολιτικών, πολιτευτών, διευθυντικών στελεχών και άλλων, που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις επιρροής, από όπου θα μπορούν να μεταδώσουν τα μηνύματα που υπάρχει ανάγκη να μεταδωθούν.


Οι Άγγλοι έχουν καθιερώσει την εκπαιδευτική ιδέα που ονομάζουν «inclusion», την οποία θα μεταφράζαμε ως «συμπερίληψη» ή «ένταξη». Αυτή την εξαιρετική ιδέα μπορεί σίγουρα να αξιοποιήσει η ομάδα που διαφαίνεται πως θα δημιουργηθεί, μετά τη χθεσινοβραδινή σύναξη, έτσι ώστε να εντάξει στους κόλπους της εκείνους που θα μπορέσουν να προσφέρουν στους υψηλούς εθνικούς στόχους που θα πρέπει να τεθούν.


Ας ευχηθούμε η αρχή αυτή να αποδειχθεί ως καλή κι ευλογημένη και η συνέχεια να είναι αποδοτική και καρποφόρα, προς όφελος του μεγάλου πατριωτικού έργου που πρόκειται να αναληφθεί. Το καράβι του Πόντου, με σημαία του τον μονοκέφαλο αετό, μόλις έφθασε στη γηραιά Αλβιώνα. Είθε να είναι καλοτάξιδο.

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας
Λονδίνο

No comments: