Wednesday 12 June 2019

Νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β.


To σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο εξέλεγε σήμερα παμψηφεί νέο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας τον από Δαρδανελλίων κ. Νικήτα (Λιούλια), σε διαδοχή του Σεβ. κ. Γρηγορίου, τον οποίο κατατάσσει στους εφησυχάζοντες Αρχιερείς του Θρόνου.


Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικήτας γεννήθηκε στην Tampa, Florida, των Ηνωμένων Πολιτειών τό 1955. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας, από το οποίο έλαβε το πτυχίο του στη Θρησκειολογία (1976). Στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, από την οποία απεφοίτησε το 1980 και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982).

Υπηρέτησε ως γραμματέας στα γραφεία του Βουλευτή Μιχαήλ Μπιλλιράκη στην Washington D.C. (1982-1984).

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1985 από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και το ίδιο έτος Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Merriville, ΙΝ) και από το 1987 στην Ιερά Επισκοπή Σικάγου ως Γραμματέας. Το 1988 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου και ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της ως άνω Επισκοπής.

Επί διετία στην Αγία Πετρούπολη συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία και την εκμάθηση της Ρωσσικής γλώσσας. Κατά το διάστημα αυτό επέδειξε ιδιαίτερον ζήλον για τα προγράμματα νεολαίας, ειδικά για τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ και ανέπτυξε πλούσια δράση με αξιόλογο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Loyola του Chicago επιλεγόμενα μαθήματα περί Ορθοδοξίας.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ και χειροτονήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η ενθρόνισή του έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Λουκά Χόνγκ Κόνγκ στις 12 Ιανουαρίου 1997 και κατέστη πρώτος κανονικός ποιμενάρχης της νεοιδρυθείσης Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ, μετατεθείς στην Ιερά Μητρόπολη Δαρδανελλίων το έτος 2007.

Ο Σεβ. κ. Νικήτας είναι Διευθυντής του Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας», που έχει έδρα το Berkeley των Η.Π.Α.

Εορτάζει τα ονομαστήριά του στις 15 Σεπτεμβρίου.

Άξιος και Ευλογημένος!

No comments: