Sunday, 31 January 2021

Οι Ήρωες των Ιμίων

 
Η αποψινή βραδιά (31 Ιανουαρίου) είναι επετειακή αλλά και αποφράδα. Είναι η κεντρική βραδιά της κρίσης των Ιμίων (1996). Είναι επετειακή, γιατί πέρασαν 25 χρόνια από τότε, κι είναι αποφράδα, γιατί εκείνη τη άναστρη νυχτιά, με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, θυσιάστηκαν τρεις Έλληνες στρατιωτικοί Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος!
 

Ήταν τα μέλη του πληρώματος ενός αναγνωριστικού ελικοπτέρου, που πέταξε πάνω από τις ελληνικότατες βραχονησίδες στο Αιγαίο μας και τελικά «χάθηκε» μέσα στο έρεβος της νύχτας. Τα ονόματά τους: Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός!  Η ιστορία γνωρίζει, αναγνωρίζει και ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΠΟΤΕ!
 
ΑΘΑΝΑΤΟΙ και ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ!!!

Saturday, 30 January 2021

Ποίηση Φάνη Λελεμψή - 39

 
H Ποίηση διαλέγεται με τον εαυτό της. Μελετά τη ζωή, τη δική της και των άλλων. Παρατηρεί το κόσμο γύρω της. Εμβαθύνει στην ουσία, προσώπων και πραγμάτων. Αναλύει τα υλικά από τα οποία απαρτίζεται, όπως «Τα γευστικά φωνήεντα και Τα άνοστα σύμφωνα», και τα ταξινομεί, με έναν γλυκύ κι αυθεντικά λογοτεχνικό τρόπο.
 
Ο Πρίγκιπας της σύγχρονης λογοτεχνίας, Ποιητής του Αναπλιού και γνήσιος φίλος Φάνης Λελεμψής, διεισδύει στον πυρήνα της αρχοντικής Τέχνης του και σαν άλλη Λωξάντρα, σαν γνήσια Πολίτισσα νοικοκυρά, «ζυμώνει» και καλλιεργεί, ετοιμάζοντας και παράγοντας με τα εργαλεία της Ποίησης και με τις αρετές της Φυλής, αυτό που οι αρχαίοι πρόγονοί μας ονόμαζαν «κάλλος»!
 

ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ
 
Η διάρκεια
με τα σκουλαρίκια της
φαντάζει στη Μέρα.
Ζέσταιναν
οι λιακάδες τις απουσίες.
Τα γευστικά φωνήεντα.
Τα άνοστα σύμφωνα.
Η Ποίηση
ζυμώνει
την καλοσύνη
με την Ομορφιά
και γίνεται το Κάλλος.
 
Φάνης Λελεμψής
Ναύπλιο, Ιανουάριος 2021

Friday, 29 January 2021

Επανέναρξη Κατηχητικών τηλεδιασκέψεων

 
Από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ.Β. ανακοινώνεται η Επανέναρξη των Κατηχητικών τηλεδιασκέψεων, με ευθύνη και επιμέλεια του Συντονιστή του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεολόγου Αλεξίου Φλωρίδη.
 


Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
Reverend Fathers,
Esteemed Presidents of the communities of the Archdiocese,
Dear Friends in Christ,
 
I hope this email finds you all safe and well. By God’s grace, from this Sunday the 31st of January, we will commence our new series of Online Classes for the young people of our Archdiocese. We will be discussing the theme ‘Growing in our Faith’ for ages 6-10 and ‘Contemporary Issues, Christian solutions’ for both ages 11-15 and 16-24. Here is a brief summary of our upcoming programme:
 
Years 6-10 ‘Growing in our Faith’
 
Week 1: 'Water of Life' - Theophany
Week 2: 'Family of Faith' - 'I am the vine and you are the branches’
Week 3: 'God's Presence in our lives' - Do we have proof of His
existence? Who is God?
Week 4: 'The Ten Commandments and the Law of Love'
Week 5: 'Our heroes and role models' - Who to look up to?
Week 6:  'Unity in Diversity' - Church Tradition and Cultures of the
World (Looking at Mission, particularly in India and Africa)
Week 7: 'Our Church - Our origins & our Future’
 


‘Years 11-15 and 16-24 ‘Contemporary Issues, Christian Solutions’
 
Week 1: Virtual/Online Reality and Real Life - Focus on benefits and problems of social media, online image and comparisons with the image and likeness of God. What image do we want to portray?
Week 2: Using 'Time' Wisely:  Our understanding of Chronos and Kairos;  how do we make the most of our time on earth?
Week 3: Friendship Today
Week 4: Stress, Anxiety and Mental Wellness
Week 5: Science and Faith - With particular emphasis on contemporary Atheism
Week 6: Adolescence Today: Opportunities and Challenges, with a particular insight into St Basil the Great's teaching
Week 7: 'What are the greatest challenges for a young Orthodox Christian?' Discussion/Debate
 
A new series will then follow for all age groups, on the theme of ‘Holy and Great Lent’ leading to Pascha.
 
Thank you for supporting these initiatives of the Archdiocese’s Youth Office.
 
With much appreciation and respect,
 
Alexios Florides
 
Youth Coordinator of the Greek Orthodox Archdiocese of Thyateira and Great Britain

Thursday, 28 January 2021

Απίστευτα και αναπόδεικτα

 
Τα μωρά και τα ασθενή μωρά του κόσμου, αυτά που εξέλεξε ο Κύριος ινα καταισχύνει τα ισχυρά, όλα αυτά τα αδιανόητα για τους πολλούς, τα αντικρίζουν συνεχώς!
 

Μια τέτοια εκπομπή και η σημερινή, γεμάτη από τα απίστευτα για άλλους και αναπόδεικτα… μα για κάποιους, έστω λίγους,  η αδιάσειστη αλήθεια του μεγαλείου του Θεού και κάποιες ελάχιστες μικρές φωταυγείς ακτίνες από το απέραντο αιώνιο Φως. Μονολογούν εκείνοι το: Ζει Κύριος ο Θεός και το θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού!
 
https://www.mediafire.com/file/22k3cvlbfogw5jn/EINAI_ZWNTANOS_O_THEOS_2_.mp3/file
 
Με αγάπη Χριστού Ζώντος
 
Νώντας Σκοπετέας

Wednesday, 27 January 2021

Ιωάννης Κωλέττης

 
Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός της Επανάστασης
 

Ο Ιωάννης Κωλέττης (1773-1847)  ήταν ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός, ενεργητικά παρών στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, από το 1821 έως τον θάνατό του.  Χαρακτηριστικά ο Κων. Παπαρρηγόπουλος αναφέρει: «Ο θάνατος του ανδρός, όπως και όλος ο πολιτικός αυτού βίος εγένετο αφορμή ίνα η όλη πολιτική εμφάνισις αυτού υπ’ άλλων μεν, Ελλήνων τε και ξένων, εξυμνηθή και εγκωμιασθή, υπ’ άλλων δε δυσφημηθή και εν επιγράμμασιν έτι σκωπτικοτάτοις εκφαυλισθή και αναθεματισθή» («Ιστορία του Ελληνικού Έθνος», Εκδ. Οίκ. «Ελευθερουδάκης», Εν Αθήναις, 1925, Τόμ. 6ος, σελ. 267).
 
Ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης σχολιάζει έτσι την από τον Όθωνα ανάθεση στον Κωλέττη σχηματισμού Κυβερνήσεως, μετά την ψήφιση από την Εθνοσυνέλευση του Συντάγματος, του προελθόντος από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843: «Εκλήθη ο Ιωάννης Κωλέττης να σχηματίση κυβέρνησιν. Ήτο ατυχής συγκυρία δια τον Τόπον. Την ώραν δηλαδή, καθ’ ήν ετίθετο εις εφαρμογήν το Σύνταγμα και επρόκειτο να δοκιμασθή η συνταγματική μοναρχία, εκαλείτο ως πρώτος εφαρμοστής ο άνθρωπος, ο οποίος κατ’ επανάληψιν ηγωνίσθη με σύνθημα το Σύνταγμα, αλλ’ ουδέποτε, ούτε εις αυτό, ούτε, πολύ περισσότερον, εις τον αληθή φιλελευθερισμόν επίστευσε. Υπήρξε βεβαίως ο Κωλέττης εκ των πρώτων φυσιογνωμιών του Αγώνος... Υπήρξε πρωταγωνιστής εις περιόδους ανωμαλιών και αναρχίας, γνωρίζων άριστα...τον λαόν... Εκολάκευε τας αδυναμίας του πλήθους και εξεμεταλλεύετο αυτάς προς ίδιον όφελος. Περιέγραψεν αυτόν ο Λεβίδης ως “ άνθρωπον φιλόδοξον, ραδιούργον, αντιπαρερχόμενον κάθε τύψιν συνειδήσεως δια να φθάση εις τον σκοπόν του, υποστηρίζοντα ότι η επιτυχία του σκοπού συγχωρεί και αγιάζει όλα τα μέσα”» («Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος» Εκδ. Πάπυρος, Αθήναι, 1966, Α΄ Τόμος, σελ. 205).
 
Ο Κωλέττης γεννήθηκε στο Συρράκο της Ηπείρου. Η οικογένειά του ήταν προεστών, η μητέρα του ευλαβής Χριστιανή. Ο Θαν. Πετσάλης – Διομήδης στο ιστορικό μυθιστόρημά του «Ελληνικός Όρθρος» γράφει ότι όταν ήταν μικρό παιδί τον ευλόγησε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και πρόβλεψε ότι θα προκόψει στη ζωή του. (Εκδ. «Εστία», 1962, Α΄ Τόμος, σελ. 54). Τα πρώτα γράμματα τάμαθε στο χωριό του από παπάδες δασκάλους και μετά στο Καπλάνειο σχολείο των Ιωαννίνων, επί σχολαρχίας Αθανασίου Ψαλίδα. Οξύνους και φιλομαθής σπούδασε Ιατρική στην Πίζα, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1808. Μένοντας στην Ιταλία εντυπωσιάστηκε από τη Γαλλία του Ναπολέοντα και παρέμεινε έως τον θάνατό του πιστός οπαδός της. Το 1810 γύρισε στα Ιωάννινα και κατέστη προσωπικός ιατρός του Αλή Πασά. Τον εγκατέλειψε όταν  αντελήφθη ότι ήταν κοντά η πτώση και η εκτέλεσή του και κατηφόρισε στην επαναστατημένη Ελλάδα...
 
Βλέποντας την μορφωτική κατάσταση των αγωνιστών πίστεψε ότι μπορεί να τους εξουσιάσει και μπήκε αμέσως στην πολιτική κονίστρα. Συμμετέσχε στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, τον Ιανουάριο του 1822, ως εκπρόσωπος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, αν και δεν καταγόταν από αυτήν, και πέτυχε να του δοθεί το καίριο πόστο του  Μινίστρου Εσωτερικών και Πολέμου... Μετά στοχοποίησε όσους  εμπόδιζαν τις φιλοδοξίες του.  Από τους στρατιωτικούς ήσαν οι Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος και Καραϊσκάκης. Από τους κληρικούς ο Παλαιών Πατρών Γερμανός... Όλοι ήσαν πολύ δημοφιλείς και ασκούσαν επιρροή στον λαό. Σε όλους απεργάσθηκε την ηθική τους εξόντωση, κατηγορώντας τους ως «προδότες», και, όπου μπόρεσε, προχώρησε στη θανάτωσή τους. Από τους πολιτικούς το αντίπαλο δέος ήταν ο Μαυροκορδάτος, αλλά τον χειριζόταν...
 
Για τον Ανδρούτσο υποστηρίζεται ότι ο Κωλέττης ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του. Ο Νικόλαος Σπηλιάδης γράφει στα «Απομνημονεύματα» του ότι οι Μαυροκορδάτος, Νέγρης και Κωλέττης από την αρχή της Επαναστάσεως είχαν κηρύξει πόλεμο κατά του Ανδρούτσου και αφού τον εξουθένωσαν ηθικά «επιφόρτισαν τον Γκούρα, που ήταν πρωτοπαλλήκαρό του και τον φθονούσε, να τον εξολοθρεύσει». (Αθήναι, 1972, Τόμος 2ος, σελ. 250-251).
 
Ο Κωλέττης ήταν ο κύριος υπεύθυνος του εμφυλίου, όταν αντί να συνεργάζεται με τους στρατιωτικούς αγωνιστές κατά του εχθρού, επιχείρησε  να τους ποδηγετήσει, αγνοώντας τον υπαρκτό θανάσιμο κίνδυνο να σβήσει η Επανάσταση. Ως προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, μεθόδευσε τη δολοφονία του παιδιού του και σπουδαίου αγωνιστή Πάνου και την φυλάκιση του ιδίου σε Μονή της Ύδρας. Αργότερα, επί Αντιβασιλείας, προώθησε την παραπομπή του σε δίκη και την σε θάνατο καταδίκη του και επέμεινε μέχρι τέλους να εκτελεσθεί η ποινή, χωρίς να το επιτύχει. Για τον Καραϊσκάκη δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά. Τα είχε αναλάβει ο Μαυροκορδάτος.
 
Με την ανάληψη της εξουσίας από τον Καποδίστρια ο Κωλέττης συνεργάσθηκε μαζί του και με τον Κολοκοτρώνη!  Όταν όμως είδε ότι διογκούταν η αντίδραση  εναντίον του Κυβερνήτη πήγε με το μέρος των στασιαστών, που κοίταζαν τα συμφέροντά τους, αλλά δρούσαν υπό το πρόσχημα των «συνταγματικών». Ο Κωλέττης ουδόλως συγκινήθηκε με τη δολοφονία του Καποδίστρια και αμέσως μετά κινήθηκε να αναλάβει την εξουσία, συσταίνοντας δεύτερη κυβέρνηση στα Μέγαρα και εκστρατεύων κατά του Ναυπλίου...
 
Δύο εθνικές πρωτοβουλίες του Κωλέττη χαρακτήρισαν την πολιτική διαδρομή του. Η πρώτη ήταν η προώθηση του εορτασμού της ενάρξεως της Επαναστάσεως την 25η Μαρτίου, που έγινε δεκτή αμέσως από όλους τους αγωνιστές. Η δεύτερη ήταν η εξαγγελία του της Μεγάλης Ιδέας, που αγκάλιασε ενθέρμως ο λαός. Την 14η Ιανουαρίου 1844, σε ομιλία του, είπε ότι η φυσική πρωτεύουσα των Ελλήνων είναι η Κωνσταντινούπολη, κάτι που προκάλεσε και τον επαινετικό λόγο του συνήθως επικριτικού Σούτσου: «Εύγε, γηραιέ Κωλέττη! Εύγε Ηπειρώτη Πύρρε! Εις την γην αυτήν ιδέας ελευθέρας και συ σπείρε!». Ο Σούτσος δεν άργησε πάντως να τον κατηγορήσει μαζί με τους δύο άλλους αρχηγούς: «Μεταξά μικρέ, Κωλέττη δολιότητος γεμάτε, και συ Φράγκε εις τας σχέσεις, εις τον νουν, Μαυροκορδάτε». (Κείμενο Πάνου Μουλλά «Αλέξανδρος Σούτσος» εις βιβλίο «Σάτιρα και πολιτική στη νεώτερη Ελλάδα», Εκδ. Ετ. Σπ. Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας Σχ. Μωραΐτη, σελ. 65-66).
 
Ο Κωλέττης είχε την ικανότητα να υπόσχεται πολλά και να υλοποιεί ελάχιστα, αλλά να μένουν ευχαριστημένοι οι απατημένοι. Είχε επίσης την άνεση αφού υπονόμευε τους αντιπάλους του, όταν τους είχε ανάγκη, να  συζητά μαζί τους σα να μη συνέβη τίποτε, και να επιτυγχάνει να μετατρέπει τους εναντίον του οργισμένους σε υποστηρικτές του. Ο Νικόλαος Δραγούμης διηγείται ότι συνάντησε στη Βουλή τον Θεοδωράκη Γρίβα, που του είπε οργισμένος ότι ο Κωλέττης είκοσι φορές τον είχε κοροϊδέψει και πως πάει στο γραφείο του «να τον περιλούσει πατόκορφα με ύβρεις». Μετά από μιαν ώρα βγήκε από το γραφείο του Κωλέττη και είπε στον Δραγούμη ότι δεν μπόρεσε να τον βρίσει, γιατί «τον έπιασε με τα γλυκά του λόγια και τον έριξε, έστω και αν ήξερε ότι ούτε μία λέξη από όσες του είπε δεν ήταν αληθινή»...
 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Tuesday, 26 January 2021

Τρεις Ιεράρχες & η Εορτή των Γραμμάτων


Η Μελέτη Αγίας Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως, που τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μ.Β. κ. Νικήτα κι έχει φορέα την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Απ. Πέτρου και Παύλου στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας και συντονιστή τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, παρουσίασε τη Δευτέρα 25η Ιανουαρίου 2021, μέσω της εφαρμογής Zoom, ειδικό αφιέρωμα για τους Τρεις Ιεράρχες και την Εορτή των Γραμμάτων.
 

Την κύρια εισήγηση, με γενικό θέμα: «Οι Άγ. Τρεις Ιεράρχες και ο Εορτασμός των Ελληνικών και Χριστιανικών Γραμμάτων», προσέφερε η κα. Ισμήνη Χατζηγιάννη-Γκίκα, Συντονίστρια του Κεντρικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (ΚΕΣ) της Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β., η οποία ομίλησε με ιδιαίτερη έμπνευση και ανέπτυξε το θέμα της σε βάθος, εντυπωσιάζοντας τους συμμετέχοντες.


Πολλές δεκάδες συμμετέχοντες στη τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν με πολλή προσοχή την υπέροχη ομιλία. Μεταξύ των άλλων συμμετείχαν η Δρ. Βασιλική Κούμα, Επιθεωρήτρια-Προϊσταμένη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) Ηνωμένου Βασιλείου, η Ηλιάνα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Απ.Πέτρου & Παύλου Bristol, η Άντρη Νικολάου, Πρόεδρος της Επιτροπής Γονέων Ελληνικού Σχολείου Bristol, καθώς και πολλοί Εκπαιδευτικοί.

Monday, 25 January 2021

"Πέραν τοῦ χειμάρρου τῶν Κέδρων" (Ἰω. 18, 1)

 
ναγνιες κορυφσεις το πνευματικο μας γνα)
 

νκει ξπαντως στ δικαιοδοσα μας βεβαιωμνη ναγνια προσπθεια γιά τν καθορισμ τν ρων, μσα στ ποα κα καλομεθα ν πιτελσουμε τς ποιμαντικς μας δραστηριτητες κα ντολς. Γιατ στ χρνια μας, εστοχη συνντηση μ τ πομνιο τς νοριακς Κοιντητας ξαρτται π τ δεδομνα τν χρονικν περιθωρων, τσο μν τν ποιμνων, λλ κα τν νοριτν, πο παψαν, τουλχιστον στ τουριστικ παρχιακ κντρα κα τς κοιντητες  ατς ν ξακολουθον, ν διαθέτουν  τ χρνο τους, σον φορ τν λήψη κα ξασφλιση τς ποιας ποιμαντικς μριμνας κα κκλησιαστικς καταρτσεως.
 
Ατ ποτελε δ κα εναι βση τς προβληματικς νς συνειδητο φημερου, ποος βλπει τι μσα σ λγα χρνια μεταβλλεται, π πνευματικ δικονο κα δηγ σ φλακα κα κφραστ μις τπου φολκλρ "παραδοσιακς", νδυνης κα τυπολογικς πηρεσας, μ πτλεσμα τ δημιουργα μις πδυνης κατστασης, πο, πως εναι φυσικ, δηγε σ ρρωστημνες νργειες κα νυπστατες συμπεριφορς, καθς μτρο τν πντων εναι πι παραγωγ κα οκονομικ ερωστα. Γι᾿ ατ κα σ "ξιοποιημνα" τουριστικ κντρα παρατηρεται τ φαινμενο το νεοπλουτισμο, καθς ναλλαγ τν χθεσινν πλν νθρπων, πο καλλιεργοσαν τ γ κα ζοσαν μιν ρμονικ κοινωνικ συμβωση, σμερα μεταβλεται σ γνα κρατου νταγωνισμο. Κι ατ γιατ ο οκονομικς συγκυρες λθαν κατ ττοιο τρπο, στε ν λησμονσουν πολλοί π᾿ ατούς, κα καταγωγ κα ρζες, λλά τρπους βιοτς. Μ ποτλεσμα ν ξιπαστον ρκετοί σ τέτοιο σημεο, στε ν περιθωριοποιήσουν τν παρδοσ τους, τν κσμο δηλαδή πο τος νστησε.  
 
Μσα σ᾿ ατν τν μεταβαλλμενο  κσμο ζντας κα κινομενος, λοιπν, παπς πασχζει ν κρατσει τς σορροπες πο χρειζονται διακινδυνεοντας κποτε, γιατ στχος εναι πντα διος: τ ν περιθωριοποιεται κλρος, ν διακωμωδεται παπς, ν βγανει πρς τ ξω λη χολ τν σων π "νδιαφρον" κα "γνοια" κριτικρουν τν κθε λξη κα τν κθε κνησ του. Χρια κενους, ο ποοι, κατχοντας τν ποιαδήποτε θέση κα ρέσκονται ν εναι πιτημητές τν πάντων, πασχζουν ν βρον μριες σες προφσεις, γι ν δικαιολογσουν τ στση τους πναντι στ παπαδαρι, πως περιφρονητικ μς ποκαλον, τσι στε ν χουν στ φαρτρα τους βλη τοιμα ν μς ξοντσουν ν νματι τς ποιας...
 
Σ᾿ ατς, λοιπν, τς περιπτσεις ββαιο εναι καταφυγ σ στιγμς κα χρους φορτισμνους μ τήν γωνα, τν πνο κα τ μοναξι το ησο, πο πιμένει ν μς κοιτάζει μ τ γνωστ μακροθυμία Του κα τ χαρισματικ γάπη κα καλωσύνη Του. «Μάθετε π᾿ μο τι προς εμ κα ταπεινς τ καρδί κα ερήσετε νάπαυσιν τας ψυχας μν» (Μτθ. 11, 29). Κι ατό μς ρκε.
 
π. Κ.Ν. Καλλιανός