Thursday 5 January 2023

Γλυπτά του Παρθενώνα ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

 
British Museum in talks with Greece over return of Parthenon marbles
 
Greek ministers say secret talks have been under way for more than a year
 

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
 
Οι εικασίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τα μαρμάρινα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αμφιλεγόμενη απογύμνωση του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό διπλωμάτη.
 
Ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο. Την Τετάρτη, η Telegraph ανέφερε ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή ορισμένων στοιχείων με δανεισμό στις αρχές του τρέχοντος έτους.
 

Ωστόσο, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη κάποια απόσταση μεταξύ τους. Ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε στον Guardian την Τετάρτη: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».
 
Το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».
 
Ενώ ο Osborne ήταν ανοιχτός εδώ και αρκετό καιρό σχετικά με την προθυμία του να συνάψει συμφωνία για να σπάσει το αδιέξοδο σχετικά με τα έντονα αμφισβητούμενα γλυπτά, το μουσείο δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα ότι οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη.
 

Η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα μάρμαρα πίσω μόνιμα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα βλέπει αντικείμενα να επιστρέφονται μόνο με δανεισμό. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, τον νόμο που εμποδίζει το μουσείο να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.
 
«Δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας», ανέφερε το μουσείο σε δήλωση εκείνη την εποχή.
 
Το μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα λεπτομέρειες για ένα από καιρό σχεδιασμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισ. λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα υπάρξει ένας «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις γκαλερί του.
 

Οι στοές του Παρθενώνα, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση επισκευής εδώ και αρκετό καιρό, αναμένεται να τεθούν σε προτεραιότητα για ανακαίνιση, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μια βολική στιγμή για να δανειστούν ορισμένα από τα αντικείμενα στην Ελλάδα εάν επιτευχθεί συμφωνία.
 
Ωστόσο, οι ελληνικές και διεθνείς εκκλήσεις για μόνιμη επιστροφή των γλυπτών, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι απίθανο να ικανοποιηθούν με ένα δάνειο. Τον περασμένο μήνα, το Βατικανό έδωσε πίσω στην Ελλάδα τρία γλυπτά του Παρθενώνα από τη συλλογή του, λέγοντας ότι η δωρεά ήταν «ένα συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας [του Πάπα Φραγκίσκου] να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας».
 
Εκπρόσωπος του Parthenon Project, το οποίο αγωνίζεται για την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, είπε ότι χαιρετίζει τα σημάδια ότι «η λύση σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα είναι επιτέλους εφικτή».
 

«Έχουμε επιχειρηματολογήσει για μια συμφωνία που είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία, με επίκεντρο μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό θα έβλεπε το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίσει τον ρόλο του ως «μουσείο του κόσμου» που εκθέτει υπέροχα ελληνικά τεχνουργήματα ως μέρος περιστρεφόμενων εκθεμάτων, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενώνονται στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα».
 
ΠΗΓΗ: The Guardian

No comments: