Saturday 3 January 2009

Έκθεση για το Βυζάντιο


Επιτέλους, χθες κατάφερα να επισκεφθώ την Royal Academy of Arts, που βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο, και να δω την Έκθεση που είναι αφιερωμένη στο «Βυζάντιο 330-1453».

Είναι μια καταπληκτική Έκθεση. Η όλη παρουσίαση των θεμάτων έχει γίνει με εξαιρετικά επαγγελματικό και αριστοτεχνικό τρόπο, έτσι ώστε να αναδειχθούν όλες οι πλευρές της ζωής και της προσφοράς του Βυζαντίου.

Η Τέχνη είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της προσφοράς του Βυζαντίου στην παγκόσμια κληρονομιά. Η Έκθεση αναδεικνύει βασικά τη Βυζαντινή Τέχνη. Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά, τα κεντήματα, τα κοσμήματα, η μεταλλοτεχνία, τα κεραμικά, τα νομίσματα, τα χειρόγραφα, είναι όλα εκεί.

Οι τομείς που η θαυμάσια αυτή Έκθεση καλύπτει είναι οι εξής: Μέγας Κωνσταντίνος, Μέγας Ιουστινιανός, Εικονομαχία, Το Παλάτι, Βυζαντινή Οικία, Βυζαντινός Ναός, Εικόνες, Βυζάντιο και Δύση, Πέρα από το Βυζάντιο, Σινά.

«Πλουσιότατη και πλήρης» η Έκθεση. Αυτή είναι η κοινή αίσθηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Δεν γνωρίζω τις μέχρι τώρα στατιστικές επισκεψιμότητας. Όμως από την παρατήρηση που έκανα, όση ώρα ήμουν εκεί, διαπίστωσα πως σε όλες τις αίθουσες υπήρχε το αδιαχώρητο. Φαίνεται πως η επιτυχία της διοργάνωσης (και από οικονομικής πλευράς) θα είναι τεράστια.

Αξίζει οπωσδήποτε να τονίσουμε με έμφαση το γεγονός ότι για την πραγμάτωση της Έκθεσης αυτής, η οποία ούτως ή άλλως αναδεικνύει τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό μας, συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά έργα τέχνης από πολλές και διάφορες χώρες, περιοχές του πλανήτη και Μουσεία. Στοιχείο και αυτό (από τα καλά φυσικά) της παγκοσμιοποίησης.

H Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2009. Την συστήνω ανεπιφύλακτα.
.

7 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πολύ ενδιαφέρουσα και δεδομένου του συλλογικού συλλεκτικού της χαρακτήρα.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Καλή Χρονιά - Πολλές Ευχές!

Η Έκθεση είναι μοναδική. Σπουδαιότατη διαφήμιση για τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό μας.

Anonymous said...

ΤΥΧΕΡΟΙ όσοι δείτε την έκθεση, αλλά και το εισητήριο....μπρ.....
τσουχτερότατο!!!! 12 λίρες!!!!!
Βαρύ το τίμημα του Πολιτισμού, εκεί που θα έπρεπε να είναι δωρεάν σαν προσφορά των Κρατών που φιλόξενούν τέτοιες εκθέσεις. ΠΩΣ θα πάει ο φτωχός, ο μαθητής ο φοιτητής, ο διψασμένος για Γνώση ...;
Κ.Κ.

Anonymous said...

Και μια παράκληση....
Μήπως είναι δυνατόν να βρούμε έναν κατάλογο της Έκθεσης...; Αν όχι μήπως θα μπορούσατε να μου στείλετε λεπτομέρειες για το υφαντό
ύφασμα που έχετε βάλλει και εσείς;
Προέλευση, διαστάσεις, τόπος κ.λ.π.
Με θερμές ευχαριστίες...
Κ.Κ.

Σοφία said...

Την έχω ήδη στα υπόψην και ό,τι έχω ακούσει είναι θετικό. Θα την βάλω στο πρόγραμμα, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο. Χρειάζεται να κλείσεις εισιτήριο από πριν ή γίνεται και επί τόπου;

Anastasios said...

@ Σοφία,

Κατ' αρχάς μην την χάσεις. Είναι εξαιρετική Έκθεση.

Εμείς προκρατήσαμε εισιτήρια για να είμαστε σίγουροι. Κόστος: £13,50.

Μπορείς βέβαια να βγάλεις και εισιτήρια στην είσοδο. Το κόστος είναι £12. Όμως σκέψου ότι έχει μεγάλες ουρές και επίσης όλα τα εισιτήρια έχουν συγκεκριμένη ώρα εισόδου. Μπορεί να πας δηλαδή εκεί και να χρειαστεί να περιμένεις αρκετή ώρα μέχρι να έλθει η δική σου σειρά εισόδου μέσα στην Έκθεση.

Σοφία said...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα πάω σίγουρα.