Monday 16 February 2009

Νέο βιβλίο

Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελληνική Λογοτεχνία. Εκδίδεται επισήμως και κυκλοφορεί «εις άπασαν την επικράτειαν» και όχι μόνο το νέο πόνημα του μεγάλου δημιουργού και Πρίγκιπα των Νεο-Ελληνικών Γραμμάτων κ. Κώστα Καρακάση. Το νέο του βιβλίο έχει τον τίτλο: «Ο βιολονίστας». Ευρισκόμενος προχθές το Σάββατο στο κέντρο των Αθηνών κατάφερα να το βρω σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της πρωτεύουσας και τώρα (παρότι βρίσκομαι στην άλλη άκρη της Ευρώπης) το κρατώ στα χέρια μου και αρχίζω από σήμερα την ανάγνωση.


Ο ίδιος ο συγγραφέας μας «ξεναγεί» στο νέο του βιβλίο με τα εξής λόγια (τα οποία παίρνω από το οπισθόφυλλο): «Μια ιστορία αγάπης που ξεκινά ένα Χριστουγεννιάτικο βράδυ σε κάποιο δρόμο της Αθήνας. Μια μοιραία συνάντηση που φέρνει κοντά έναν δεξιοτέχνη βιολονίστα και μια πάμπλουτη κληρονόμο. Έτσι θα αρχίσει να ξετυλίγεται ο μίτος μιας απίστευτης ιστορίας τεσσάρων γενεών μουσικών, που μεταναστεύουν σαν πλάνητες τσιγγάνοι. Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Βουδαπέστη, ένα ταξίδι στην Ευρώπη με προορισμό την Αλεξάνδρεια και, τέλος, η Αθήνα. Έρωτες, σαγηνευτικές περιπέτειες μα και ανθρώπινα δράματα που συνιστούν την ίδια την ζωή. Γυναίκες που μαγεύτηκαν και παθιάστηκαν, άνδρες που πόνεσαν και δοκιμάστηκαν. Και όλα αυτά ρέουν σαν την ονειρική μουσική που φτερουγίζει μέσα από τις χορδές ενός βιολιού και γίνεται η πυρωμένη σφραγίδα του βίου και της πολιτείας των ανδρών, που το κράτησαν στα χέρια τους. Ένας ολόκληρος κόσμος αισθημάτων, γνώσης και πάθους, έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι η Μουσική αλλά και η μεγάλη Τέχνη όποιας μορφής. Να συγκινεί και να μαγεύει...».


Το βιβλίο, που ο εκλεκτότατος συγγραφέας αφιερώνει στη «Μάγδα του Βαρδάρη» και στην «Ιωάννα της Τεργέστης», εκδόθηκε από τις εξαίρετες «Εκδόσεις Ψυχογιός». Στην πρώτη του έκδοση τυπώθηκαν 15.000 αντίτυπα, τα οποία είμαι σίγουρος πως δεν θα φθάσουν ούτε για την πρώτη ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι την θεώρηση του κειμένου έκανε η Άννα Μαράντη, την σύνθεση του εξωφύλλου η Χρυσούλα Μπουκουβάλα, την ηλεκτρονική σελιδοποίηση η Ελένη Σταυροπούλου, την εκτύπωση η Α. & Φ. Δεληγιάννης Ο.Ε., την βιβλιοδεσία η Κωνσταντίνα Παναγιώτου & Σία Ο.Ε., ενώ η εκτύπωση έγινε «σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών χλωρίου και φιλικό προς το περιβάλλον». Στις Εκδόσεις Ψυχογιός και σε όλους τους συντελεστές αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια.


Πριν να ολοκληρώσω το σύντομο αυτό αφιέρωμα δεν μπορώ να μην κάνω μια αναφορά στο εξώφυλλο του βιβλίου, το οποίο με εντυπωσίασε. Από το ασπρόμαυρο αχνό βαθύ παρελθόν ταξιδεύουμε προς την «ερυθρά» θάλασσα, μέσα από την οποία αναδύεται, ως βασικός πρωταγωνιστής, ένα ανάγλυφο βιολί, με το δοξάρι να κινείται από ένα αόρατο χέρι. Ο τίτλος είναι γραμμένος με το χέρι στο χρώμα της χιλιετίας μας, το μωβ (που μου αρέσει πολύ). Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά σημαίνουν κάποια πράγματα που θα τα ανακαλύψουμε στην πορεία της ανάγνωσης.


Από μέσης καρδίας εύχομαι να είναι καλοτάξιδο, με πολλές επανεκδόσεις και μεγάλη επιτυχία.

7 comments:

Κώστας Καρακάσης said...

Αδελφέ μου.
Χίλια ευχαριστώ δεν φτάνουν για να εκφράσουν αυτά που νοιώθω με το αφιέρωμα σου στο τελευταίο μου πόνημα.
Ελπίζω η ανάγνωσή του να σε ικανοποιήσει όπως και όλους όσους θα σκύψουν πάνω από τις σελίδες του.
Ο Θεός πάντα να είναι μαζί σου.

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Εσείς γνωρίζετε πάντα πως να πατάτε τις ευαίσθητες χορδές μας.

P. Kapodistrias said...

Καλοτάξιδο, με πολλές επιτυχίες κι επανεκδόσεις!!!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Αμήν. Γένοιτο.

nkarakasis said...

Η επιτυχία του βιβλίου δεδομένη, καθότι το κάθε βιβλίο εμπεριέχει ένα κομμάτι της ψυχής του συγγραφέα. Και αυτή η ψυχή είναι μια επιτυχία του Θεού..

Anastasios said...

@ nkarakasis,

Χαρά μας να γινόμαστε αναγνώστες της ευγενικής ψυχής του Άρχοντα Κώστα Καρακάση.

Κώστας Καρακάσης said...

Προς όλους σας....
Ένα ταπεινό Ευχαριστώ καρδιάς.