Wednesday 18 February 2009

Οι Άγιοι Φανέντες

Μια σημαντική έρευνα στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Αγιολογίας έφθασε πρόσφατα σε αίσιο τέλος. Ο εξαίρετος κληρικός, θεολόγος, ιστορικός και επιμελής ερευνητής, Πρωτοπρ. Γεώργιος Αντζουλάτος, από την Σάμη της Κεφαλληνίας, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών του ερευνών και ενδιαφερόντων, αλλά και του προσωπικού του χρόνου, για να βρει μια απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα πολλών γενεών Κεφαλληνίων. Το ερώτημα αφορούσε την τύχη των λειψάνων των Αγίων Φανέντων, δηλαδή των Ομολογητών Αγίων της Κεφαλονιάς Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος.

Οι έρευνες του εκλεκτού αυτού κληρικού, ερευνητού και αγαπημένου φίλου και παλιού συμφοιτητή, οδήγησαν τα βήματά του στη Γαληνοτάτη Βενετία. Οι προσπάθειες πολλές, τα ταξίδια αμέτρητα, η αγωνία μεγάλη, οι προσευχές αδιάλειπτες. Η χάρη των Αγίων όμως άνοιξε τελικά τον δρόμο. Ανταμείφθηκαν με ουσιαστικό τρόπο οι κόποι του επιμελούς και αγιόφιλου π. Γεωργίου.

Έτσι, με ιδιαίτερη συγκίνηση, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2009, στις 7.30 το απόγευμα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έγινε η πολυπόθητη υποδοχή των ιερών λειψάνων, που ευγνωμόνως παρελήφθησαν από τους Ρ/Καθολικούς, αφού είχε βέβαια προηγηθεί η απαραίτητη επιστημονική εξέταση στη Βενετία.

Τον ιερό θησαυρό μετέφεραν στην Ελλάδα ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Αντζουλάτος και ο εφημέριος της Σάμης Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αλεξάτος. Τα λείψανα θα παραμείνουν για λίγο στην Αθήνα και προσεχώς θα μεταφερθούν στον τόπο που ανήκουν και που τιμούνται από τους πιστούς κατά την Εορτή των Αγίων Πάντων, στο ωραίο νησί της Κεφαλονιάς.

3 comments:

Κώστας Καρακάσης said...

Αδελφέ της καρδιάς καλημέρα.
Οι προσευχές εισακούονται από τον Θεό και εκδηλώνει την Χάρη Του κατά θαυμαστό πάντοτε τρόπο. Όπως έγινε και με τα λείψανα του Αγίου Πέτρου Άργους πρόσφατα...
Και μια θλιβερή είδηση.
Κοιμήθηκε ο π. Ιωάννης Γιαννόπουλος που πρόσφατα είχες κάνει αφιέρωμα στο συγγραφικό έργο του. Εχθές τον ταξιδέψαμε και αποχαιρετίσαμε ένα σεμνό, αγαθό, ευλαβή και έντιμο πρεσβύτερο που ποίμανε τον προσφυγικό Συνοικισμό Νέο Βυζάντιο στο Ναύπλιο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Άρχοντα χαίρε!

Πληροφορήθηκα το θλιβερό γεγονός από κοντινούς συγγενείς, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στην Ενορία του Αγ. Κωνσταντίνου, την οποία ο π. Ιωάννης ποίμανε θεοφιλώς επί μακρά σειρά ετών.

Καλό κατευόδιο, κι ας έχουμε την ευχή του!

Anonymous said...

atimoi fragoi kleftokotades, mas rimaksate ola ta agia.

ti thrasos,mas kanane kai xari
nomizoun.