Tuesday 7 July 2009

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Αθήνα δεν μπορούσα να μην επισκεφθώ και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι οπωσδήποτε ένα νέο σημαντικό απόκτημα της ελληνικής πρωτεύουσας.
Η ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι πως εξωτερικά δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως κτίριο. Θα μπορούσε σίγουρα να έχει άλλη αρχιτεκτονική δομή και τεχνοτροπία. Μας «έφαγε» όμως η ξενομανία στα πάντα και δεν μπορούμε να αποβάλλουμε από τον σύγχρονο τρόπο ζωής την κακογουστιά.
Υπάρχει ως γνωστόν μια αντιπαλότητα με το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Έχουμε άραγε δει έστω και σε φωτογραφία την πρόσοψη και την αρχιτεκτονική μορφή του Βρετανικού Μουσείου;
Θα έλεγα όμως ότι η ουσία του εν λόγω Μουσείου, όπως και κάθε ανάλογου Ιδρύματος, είναι τα εκθέματα.
Πάλι θα αναφέρω την προσωπική μου άποψη και εμπειρία, η οποία είναι βαθειά ικανοποίηση και άπλετη χαρά. Τα εκθέματα είναι όμορφα διαταγμένα, με εξήγηση για το καθένα στα ελληνικά και αγγλικά.
Οι συνεπισκέπτες μου ήταν περισσότερο ξένοι, αλλά και πολλοί Έλληνες. Όλοι θαύμαζαν τα περιεχόμενα του Μουσείου, έβγαζαν φωτογραφίες (χωρίς φλας), σχολίαζαν, ρωτούσαν τους ειδικούς, αρχαιολόγους και φύλακες, και γενικά η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ευχάριστη και ζωηρή.
Άκουσα και κάποια μητέρα να αναφέρει στο παιδί της ότι οι Άγγλοι κρατούν τα γλυπτά του Παρθενώνα γιατί τα εκμεταλλεύονται, αφού βγάζουν πολλά εισιτήρια από τους επισκέπτες.
Προσωπικά, όπως έχω και αλλού αναφέρει, είμαι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα. Όμως για χάρη της αλήθειας θα πρέπει να αναφέρω ότι η είσοδος στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι δωρεάν!
Ο τελευταίος όροφος, στον οποίο εκτίθενται τα σωζώμενα στην Ελλάδα γλυπτά του Παρθενώνα, και ονομάζεται γι’ αυτό «Γκαλερύ του Παρθενώνα», μου δημιούργησε ιδιαίτερη συγκίνηση. Βλέπει κανείς εκεί όχι μόνο τα πρωτότυπα γλυπτά που διατηρούνται με πολλή προσοχή και αγάπη, αλλά και γύψινα αντίγραφα όλων εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Θεωρώ πως ο κάθε ορθά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με την άποψη της επιστροφής των γλυπτών που κρατούνται εξόριστα για τόσα πολλά χρόνια και της τοποθέτησής τους εκεί που ανήκουν.
Όπως και νάχει, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης βρήκε τη θέση του στην Αθήνα μας, δίπλα από την Ακρόπολη αυτή καθ’ αυτή. Είναι υποχρέωση όλων μας να το επισκεφθούμε, να διδαχθούμε και να προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε στις επόμενες γενεές γνώσεις και εμπειρίες από το ένδοξο παρελθόν. Πάνω σ’ αυτό μπορούμε σίγουρα να οικοδομήσουμε ένα σπουδαίο μέλλον.

11 comments:

P. Kapodistrias said...

Είσαι από τους προνομιούχους δηλαδή!!!

Έδωσες αισθητική τέρψη και παρηγορία στους οφθαλμούς σου και, ασφαλώς, θα αισθάνεσαι πλουσιότερος!

Πολυκαλημέρες!

logia said...

Καλημέρα και πάλι
περιμένουμε πώς και πώς να τελειώσουν οι πρόβες και να πάμε στο μουσείο συν συζύγοις και τέκνοις...
Ευχαριστούμε για την ξενάγηση!

Anastasios said...

@ Π.Κ.

Όπως το λές!

Αισθάνθηκα πολλή μεγάλη χαρά και τιμή που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Μουσείο αυτό.

Θετικότατη εντύπωση κάνουν και οι ελιές που έχουν φυτευθεί στην είσοδο και στους κήπους του Μουσείου.

Anastasios said...

@ logia,

Μακάρι ο πολιτισμός μας να μπει στο πρόγραμμα του καθενός μας.

Κατανοώ την ανάγκη να ασχολούμαστε με πρακτικά καθημερινά ζητήματα, αλλά η ιστορία μας, η παράδοσή μας και η τέχνη πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μια θέση στην καρδιά και στο πρόγραμμά μας - πάντοτε.

Roadartist said...

Καλησπέρα!
Το νέο μουσείο το περιμέναμε τόσα χρόνια όλοι διακαώς.. να που έγινε πραγματικότητα.. Σαφώς και πρέπει να το αγκαλιάσουμε..
Κρατώ αυτή τη φράση σου :
"την προσωπική μου άποψη και εμπειρία, η οποία είναι βαθειά ικανοποίηση και άπλετη χαρά"

:)

Συμφωνώ όλοι πρέπει να πάμε!!!

Anastasios said...

@ Roadartist,

Καλησπέρα και σε σένα!

Συμφωνούμε απολύτως!

Τα καλά θα πρέπει να τα λέμε!

kiki said...

Την Κυριακή πήγα κι εγώ. Όντως εξωτερικά δεν λέει και πολλά. Μέσα όμως είναι όμορφο. Καλέ πώς τραβήξατε φωτο στους πρώτους ορόφους ενώ απαγορευόταν; Και μάλιστα στις Καρυάτιδες;;; Ζηλεύω!

Anastasios said...

@ kiki,

Έχω τραβήξει πάρα πολλές φωτογραφίες. ΔΕΝ απαγορεύεται. Απλά δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις το φλας.

kiki said...

Ρώτησα 3 φορές, μία σε κάθε όροφο. Η απάντηση ήταν η ίδια: επιτρέπεται η φωτογράφιση μόνο στον 3ο όροφο χωρίς φλας. Όποιος έκανε πως βγάζει μηχανή στον 1ο και 2ο του το επεσήμαναν όπως και τα μεγάφωνα κάθε τρεις και λίγο. Μάλλον στάθηκες τυχερός και δεν ήταν κάποιος κοντά. Μακάρι να είχα κι εγώ από τις Καρυάτιδες :-)))

Anastasios said...

@ kiki,

Στην 6η φωτογραφία θα δεις τις ηλεκτρονικές μπάρες. Στα δεξιά είναι ο φύλακας. Ήταν ο πρώτος και o μόνος που ρώτησα. Μου είπε ότι μπορώ να βγάλω οπουδήποτε αλλά χωρίς φλας. Είδα σε όλα τα επίπεδα να βγάζουν όλοι. Δεν καταλαβαίνω τι έχει γίνει.

Θα σου στείλω στο e-mail σου όσες έχω από τις Καρυάτιδες.

kiki said...

Ευχαριστώ!