Saturday, 12 March 2011

Book of the Dead

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στο Βρετανικό Μουσείο μια ενδιαφέρουσα ειδική έκθεση, που κράτησε αρκετό καιρό, από τις 4 Νοεμβρίου 2010 μέχρι τις 6 Μαρτίου 2011. Η έκθεση αυτή ήταν αφιερωμένη σε ένα σημαντικό θέμα της αρχαίας αγυπτιακής ιστορίας, στα Βιβλία των Νεκρών.

Για τους αρχαίους Αιγυπτίους τα Βιβλία των Νεκρών ήταν κείμενα, γραμμένα πρώτα πάνω στις σαρκοφάγους, αργότερα δε σε παπύρους. Αυτά θάβονταν μαζί με τους νεκρούς στο εσωτερικό των σαρκοφάγων.

Σε αυτά διαβάζουμε επωδούς, αριθμούς και διάφορους μαγικούς τύπους για χρήση από τους νεκρούς στη μεταθανάτια ζωή.

Είχαν δε το ρόλο να καθοδηγήσουν τους νεκρούς στις διάφορες δοκιμασίες που θα συναντούσαν στην πορεία τους προς τον Κάτω Κόσμο.

Μία από τις δοκιμασίες αυτές ήταν το ζύγισμα της ψυχής. Η καρδιά του νεκρού ζυγιζόταν αντίστοιχα με ένα φτερό κι αν η καρδιά δεν βάραινε από αμαρτίες επιτρεπόταν να προχωρήσει.

Το κάθε Βιβλίο του Νεκρού ήταν αποκλειστικά γραμμένο για έναν νεκρό κι έτσι το καθένα τέτοιο Βιβλίο δεν έμοιαζε με τα άλλα.

Εντύπωση πάντως κάνει η διαπίστωση ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ασχοληθεί με θέματα που ενδιαφέρουν κι εμάς σήμερα, και βέβαια τους ανθρώπους κάθε εποχής, όπως είναι το μυστήριο του θανάτου, η φροντίδα για την Κηδεία του νεκρού, η διαδικασία της κρίσης, η βεβαιότητα για την μετά θάνατον ζωή, η φύση της μεταθανάτιας ζωής και άλλα σχετικά.

2 comments:

roadartist said...

Καλημέρα! Και ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Ελλήνων είχε πάρα πολλές αναφορές στα του θανάτου.. Για την περιποίηση του νεκρού, δώρα που άφηναν στο τάφο.. Πραγματικά ενδιαφέρουσα έκθεση!
Εφόσον δε μπορώ να την δω, με ξενάγησες εσύ.. Ευχαριστώ!

Anastasios said...

@ roadartist,

Δυστυχώς δεν επιτρεπόταν να βγάλουμε φωτογραφίες μέσα στη σπουδαία αυτή έκθεση, για να έβλεπες πρωτόγνωρα για εμάς και τη δική μας κουλτούρα πράγματα.

Σύντομα θα πάω σε Έκθεση για το Αφγανιστάν, πάλι στο Βρετανικό Μουσείο.