Wednesday 30 March 2011

Ο Άγ. Γρηγόριος στο Forum

Ο ταχυδρόμος μου επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη τις προάλλες. Μου έφερε το πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Orthodoxes Forum», το οποίο είναι η επίσημη περιοδική έκδοση του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Επιμελητές του περιοδικού είναι ο αγαπητός μου φίλος Καθ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Κοσμήτορας του Ινστιτούτου και ο Καθ. Ανάργυρος Αναπλιώτης.


Όπως φαίνεται και στα περιεχόμενα ένα από τα δημοσιευμένα εκεί κείμενα είναι του υπογραφομένου. Τίτλος της μικρής αυτής πραγματείας είναι: «The Liturgical Theology of Initiation in the Sermon “On Holy Baptism” by Gregory of Nazianzus» (σσ. 181-192).


Στη μελέτη αυτή είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις απόψεις του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου για το Άγιο Βάπτισμα. Ο εν λόγω Πατέρας της Εκκλησίας μας έχει εντρυφήσει στο θέμα αυτό και μας προσφέρει, μέσω του κειμένου του που εξετάζουμε στη μελέτη μας αυτή, τη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας κατά την εποχή του κι επίσης την αντίστοιχη Λειτουργική Θεολογία.


Μερικά από τα θέματα που μας απασχολούν στην πραγματεία αυτή είναι: το κήρυγμα κατά τη Βάπτιση, η Κατήχηση, τα «φώτα», η αναγέννηση του ανθρώπου, ο νηπιοβαπτισμός, ο χρόνος του Βαπτίσματος, ο τελετουργός, το νερό, ο χιτώνας του βαπτιζομένου, το χρίσμα και άλλα.

No comments: