Thursday 21 July 2011

Η ζουζούνα κι ο... κλαψιάρης

Ο τίτλος της παρούσας ανάρτησης ακούγεται κάπως σαν θέμα παραμυθιού. Όμως δεν είναι παραμύθι, αλλά πραγματική ιστορία που την έγραψε και τη συνεχίζει η ίδια η ζωή. H ιστορία αυτή ξεκίνησε στην Κρήτη, συνεχίστηκε στην Αθήνα και εξελίχθηκε τον τελευταίο μήνα στο Βασιλικό και Εθνικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, που είναι αφιερωμένο «for the cure of crippled children» (στη θεραπεία των ανάπηρων παιδιών). Όπως είχαμε αναφέρει και σε δύο προηγούμενες αναρτήσεις η μικρή Μαρίνα διεγνώσθη πριν από λίγους μήνες, στην τρυφερή ηλικία των 5 ετών, με καρκίνο των οστών. Τότε ξεκίνησε ο προσωπικός της και βέβαια και ο οικογενειακός γολγοθάς. Ίσως να μην χρειάζονται πολλές και αναλυτικές λεπτομέρειες της περιπέτειας αυτής. Πάντως ο Θεός μας την έστειλε κοντά μας στο τοπικό μας Νοσοκομείο, στο ΒΔ Λονδίνο. Νοσηλεία, χειρουργική επέμβαση, μετεγχειρητικό στάδιο, φυσιοθεραπεία...


Η προσωπικότητα της μικρής Κρητικοπούλας, με τη λιονταρήσια ψυχή, τη δύναμη, το χιούμορ, την πηγαία εξυπνάδα, μας μαγνήτισε όλους και μας έκανε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της όλες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Το επικοινωνικό τάλαντό της και η σπιρτάδα του πνεύματός της μας έκαναν όλους να την κοιτάμε στα μάτια και να περιμένουμε με αγωνία την επόμενη... ατάκα της! Επιτυχημένος ο χαρακτηρισμός «ζουζούνα» από την άξια και στοργική μητέρα της, που ήταν όλο αυτό το διάστημα πάντα στο πλευρό της μικρής πληγωμένης κόρης.


Χθες το μεσημέρι ολοκλήρωσε τον παρόντα κύκλο της εν Λονδίνω νοσηλείας της. Έτσι την παραλάβαμε από το νοσοκομείο και την οδηγήσαμε μαζί με τη μητέρα της στο αεροδρόμιο, για να πάρει το αεροπλάνο για την Πατρίδα. Στο δρόμο τη ρώτησα αν αποχαιρέτησε τις αδελφές νοσοκόμες, κι εκείνη μου απάντησε πως τις αποχαιρέτησε, τις φίλησε και τους χάρισε μια ζωγραφιά της με ψαράκια. Τότε της είπα πως παραπόνεψα γιατί σε μένα δεν έδωσε μια ανάλογη ζωγραφιά. Κι εκείνη, με καταπληκτική ετοιμολογία μου απάντησε αμέσως: «Πάψε κλαψιάρη, θα σου κάνω κι εσένα»!!!


Εκείνο που έχω μονάχα να πω είναι πως τέτοια άτομα, τέτοιες χαριτωμένες ψυχές, νικάνε όχι μόνο το ανήμερο θεριό που ακούει στο όνομα «καρκίνος», αλλά και τον ίδιο τον εωσφόρο! Άλλωστε και σύμφωνα με το ρητό του σπουδαίου Άγγλου ποιητή William Blake (1757-1827), το οποίο είναι και το λογότυπο του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύθηκε το τελευταίο διάστημα η Μαρίνα: «Where mercy, love and pity dwell, there God is dwelling too»!

1 comment:

Anonymous said...

ΧΑΡΗΚΑΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ. 8Α ΤΗΝ 8ΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ 8Α ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΓΕΙΑ Κ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ!
Μ.-Δ.