Tuesday, 27 March 2012

«Συμβολισμός και Ελληνικότητα» [A΄]

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας πρωτοστάτησε για άλλη μια χρονιά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη μεγαλούπολη του Λονδίνου, με σκοπό να τιμηθεί η μεγάλη Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την Κυριακή 25η Μαρτίου 2012 το βράδυ πραγματοποιήθηκε, στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την μεγάλη Εθνική μας Επέτειο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα, μέλη και φίλοι της Εταιρείας Πελοποννησίων.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με εγκάρδιο καλωσόρισμα που απηύθυνε η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα. Ντίνα Κολοκυθά. Ακολούθησε η προσφώνηση του μέλους της Εταιρείας κ. Δημήτρη Σαλαπάτα, ο οποίος εισήγαγε και τον κύριο ομιλητή, Καθ. Ανδρέα Ανδρεόπουλο, με τα παρακάτω λόγια:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην επετειακή αυτή εκδήλωση της Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας και να απευθύνω το λόγο στα εκλεκτά μέλη και τους φίλους της Εταιρείας μας, που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια ζωής.

Πριν από λίγες ημέρες θυμήθηκα τους παρακάτω στίχους, από ένα ωραίο ποίημα του οικουμενικού ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού:

Χώμα της Πελοπόννησος,
που θρέφεις άμετρα τα κυπαρίσσια,
από το πιο μικρό
που παίζει με τον αέρα ως σκύμνος λιονταριού
ώσμε το μεγαλύτερο που η μνήμη του κρατεί!

Κι είναι αυτό το χώμα, αυτή η ευλογημένη γη, αυτός ο ιστορικός τόπος που ανέθρεψε επίσης και τον αποψινό μας προσκεκλημένο ομιλητή τον ελλογιμότατο Δρα Ανδρέα Ανδρεόπουλο, Καθηγητή της Θεολογίας του Πανεπιστημίου της πρώτης πρωτεύουσας της Αγγλίας Winchester.

Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που μου προσφέρθηκε το προνόμιο να παρουσιάσω στην εκλεκτή αυτή σύναξή μας τον αγαπητό μου Καθηγητή, που με την ευγενική και γενναιόδωρη συμπαράστασή του πορεύομαι προς την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής.

Η Εταιρεία μας, και μέσω αυτής η φιλογενής Ομογένειά μας εδώ στο Λονδίνο, υποδέχεται απόψε έναν εξαίρετο επιστήμονα, που τιμά με το διακεκριμένο έργο του την ιδιαίτερη Πατρίδα μας και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Οι σπουδές του στην Πελοπόννησο, στον Καναδά και στην Αγγλία, έτσι όπως παρουσιάζονται στο βιογραφικό που έχετε στα χέρια σας, αλλά και τα μεγάλα και πρωτοπόρα επιτεύγματά του στον χώρο της Ακαδημαϊκής Θεολογίας, μέσα από τον οποίο προβάλλει την πίστη, την ιστορία, τη ζωή, τα σύμβολα και την Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, δικαιώνουν την επιλογή της Εταιρείας Πελοποννησίων να τον έχει απόψε κύριο ομιλητή στην σημαντική αυτή Εθνική εκδήλωσή μας.

Ο Δρ. Ανδρεόπουλος έχει συγκεντρώσει στο Πανεπιστήμιο του Winchester πολλούς Ορθοδόξους, όχι μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου, ειδικά από την Ελλάδα, την Ρουμανία τις Η.Π.Α και την Γερμανία. Το MTh in Orthodox Studies προσφέρει μια σφαιρική άποψη της Ορθόδοξης πίστης, παράδοσης, θεολογίας και πρακτικής. Είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσιτό σε όλους δίνοντας έτσι ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που αναλύει την Ορθοδοξία από διάφορες σκοπιές. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να προβληματιστούν με βάση την Ορθόδοξη εμπειρική ζωή, αναπτύσσοντας μια πλήρη συνειδητοποίηση του θέματος της δυναμικής φύσης της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και ζωής στο θεολογικό έργο. Έτσι, μέσα από το διάλογο, ειδικά με εκπροσώπους άλλων χριστιανικών παραδόσεων και εκκλησιών, θα μπορεί να επέλθει και μια ανανέωση εντός της Ορθοδοξίας, όπως διαβλέπουμε και μέσω της Οικουμενικής Κίνησης. Από αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα μπορούν και στο μέλλον να στελεχωθούν οι Εκκλησίες μας με ιερείς και ιεροψάλτες, όπως και καθηγητές που θα προβάλλουν και θα διδάσκουν Ορθόδοξη Θεολογία στην χώρα όπου ζούμε. Έτσι τονίζεται η σπουδαιότητα του προγράμματας αυτού που αποτελεί έμπνευση και εφαρμογή του αποψινού προσκεκλημένου μας.

Διαβάζοντας πρόσφατα μια αυτοβιογραφική αναφορά του ομιλητή μας έμαθα πως ο συνονόματος παππούς του ήταν Ιερέας στην Πάτρα. Ο παππούς του λοιπόν, όπως μας περιγράφει ο Δρ. Ανδρεόπουλος, τον εισήγαγε συχνά μέσα στο Ιερό Βήμα της εκκλησίας που διακονούσε. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά πως «οι μνήμες που έχω από το Ιερό Βήμα προηγούνται εκείνων από τον κυρίως Ναό». Όπως είναι γνωστό, το Ιερό Βήμα συμβολίζει τη Βασιλεία των Ουρανών ενώ ο κυρίως Ναός την τρέχουσα ζωή της Εκκλησίας μας.

Αυτή η αντιπαραβολή μου φέρνει στο μυαλό έναν πολύ δυνατό στίχο του μεγάλου Έλληνα ποιητή μας Νικηφόρου Βρεττάκου, ο οποίος γράφει:

«Τα χέρια μου βρίσκονται σε διαρκή κίνηση.
Μεταφέρω ουρανό στις καρδιές των ανθρώπων».

Φαίνεται δε, πως ο ελλογιμότατος Καθηγητής και ομιλητής μας έκανε αυτό το ιερό και ιστορικό έργο από την εποχή των παιδικών του χρόνων. Είμαι σίγουρος πως θα καταστήσει κι εμάς κοινωνούς τουλάχιστον μιας μικρής μερίδας ουρανού, που θα μας μεταφέρει με το εμπνευσμένο λόγο του στην αποψινή μας εκδήλωση.

Ο τίτλος της ομιλίας του κ. Ανδρεόπουλου είναι: “Συμβολισμός και ελληνικότητα στα χρόνια της Επανάστασης”!

κ. Καθηγητά η τιμή δική μας, το βήμα όλο δικό σας...!!!».

Ο Δρ. Ανδρεόπουλος, ανέπτυξε το θέμα του με εξαιρετική επιστημοσύνη και ιδιαίτερη γλαφυρότητα. Το θέμα παρουσιάστηκε μπροστά μας με αρκετές λεπτομέρειες και αποκαλύφθηκαν διάφορες ενδιαφέρουσες και εν πολλοίς άγνωστες πτυχές, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν και αξιοποιήθηκαν και κατά την προετοιμασία και βέβαια και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης αυτής καθ’ αυτής. Σύμβολα, όπως διάφορες οικογενειακές ή τοπικές σημαίες, αλλά και φράσεις (Ή ταν ή επί τας, Ελευθερία ή Θάνατος κ.ά.), με κορυφαίο όλων τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, τα έκαναν οι φιλογενείς πρόγονοί μας προμετωπίδες του ιερού και εθνικού Αγώνα τους. Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, το αντερί του Παπαφλέσσα, η φουστανέλα των αγωνιστών, όλα βρήκαν θέση και απέκτησαν σημασία και αξία για τους Έλληνες του 1821.

Το θέμα της Ελληνικότητας ήταν επίσης ένα ογκώδες θέμα, που πάντα συζητούνταν εντός και εκτός Ελλάδος, με σκοπό να καθοριστούν στην ακρίβειά τους οι κατάλληλοι όροι, εν όψει τότε και της ιδρύσεως του νέου Ελληνικού Κράτους. Οι όροι Βυζάντιο, Ρωμανία, Ρωμιός, Γρεκός, Έλληνας και άλλοι βρίσκονταν στο κέντρο του προβληματισμού και της εθνικής αναζήτησης. Πάντως ο ομιλητής κατέστησε με μεγάλη πειστικότητα σαφές πως ο Ελληνισμός, με την καταλυτική βοήθεια της Ορθοδοξίας, ως Εκκλησίας, Θεολογίας, Παράδοσης και ζωής, αποτελεί ένα ενιαίο και αδιάσπαστο όλον, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Κι είναι αυτή η αδιαίρετη ελληνική ψυχή που πραγματοποίησε το θαύμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας!

Μετά την εξαίρετη αυτή ομιλία, παρουσιάσθηκε η Βυζαντινή Χορωδία «Byzantine Melodists» («Βυζαντινοί Μελωδοί»), υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Βασίλη Μαρουλά, η οποία έψαλλε με ιδιαίτερη τέχνη επίκαιρους Βυζαντινούς Ύμνους. Επίσης, οι χορωδοί τραγούδησαν και δύο πατριωτικά τραγούδια, με τη συνοδία κλαρίνου. Κατόπιν, το χορευτικό συγκρότημα του «Λυκείου των Ελληνίδων» παρουσίασε με ξεχωριστή αρχοντιά, Πελοποννησιακούς και άλλους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, προς γνήσια τέρψιν όλων των προσκεκλημένων.

Ακολούθως εψάλη ο Εθνικός Ύμνος από όλους, και η ωραία αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε η Εταιρεία Πελοποννησίων, στη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα για γνωριμίες και επικοινωνία, μεταξύ Μελών και Φίλων της Εταιρείας.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Πηγή: Sofia Times Magazine

No comments: