Thursday 1 March 2012

Κουλουράκια

«Πλάθω πλάθω κουλουράκια, με τα δυό μου τα χεράκια»! Έτσι τραγουδούν τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

Επίσης είναι γνωστό και το παρακάτω τετράστιχο:

Πλάθω κουλουράκια
με τα δυο χεράκια.
Ο φούρνος θα τα ψήσει
το σπίτι θα μυρίσει.

Εμείς -καλώς ή κακώς- δεν μπορούμε να ζήσουμε στο σπίτι μας χωρίς γλυκά και βουτήματα. Έτσι τα κουλουράκια πορτοκαλιού και κανέλλας έχουν περίοπτη θέση στο διαιτολόγιό μας.

[Να δω τι θα πει / γράψει ο γιατρός μας, μετά από τις αποκαλύψεις αυτές!]

Κι επειδή πολλοί φίλοι, όταν αναρτούμε ανάλογες φωτογραφίες μας ζητούν πάντα τη συνταγή, σπεύδουμε να την δώσουμε, για να μοιραστούμε τις ωραίες γεύσεις και με άλλους.

ΥΛΙΚΑ: 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι, 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα και λεμονάδα, ½ φλυτζάνι γλυκάνισο (αν θέλετε), 1 κουτάλι σούπας φρέσκια μαγιά, 6 κουταλιές σούπας κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 ½ κιλό αλεύρι μαλακό, 8 κουταλάκια κανέλλα και 3 κουταλάκια γαρύφαλλο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Δουλεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να γίνει μάλλον μαλακή. Πλάθουμε τα κουλουράκια στρογγυλά και τα βουτάμε σε σουσάμι. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20΄-30΄. Προσέχουμε να μην παραψηθούν, για να μη σκουρύνουν. Πρέπει να μείνουν με ένα κίτρινο ανοικτό χρώμα.

Καλή επιτυχία!

1 comment:

Anonymous said...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!! ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ!!! ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ...
Δ. κ Μ.Δ.