Wednesday 7 March 2012

Τα όπλα και ο σκοπός

...της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής

Ευρισκόμενοι ήδη στη δεύτερη εβδομάδα της Μεγ. Σαρακοστής, ας αναφέρουμε λίγες σκέψεις γύρω από την σπουδαία αυτή εκκλησιαστική περίοδο που διανύουμε.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί και πολλές αναλύσεις έχουν προσφερθεί, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προσέγγιση του εν λόγω θέματος. Με γνώμονα την Ιερή Παράδοση της Αγίας Ορθοδοξίας, ας μας επιτραπεί να αναφέρουμε και να προτείνουμε -ταπεινά- μερικά όπλα που μπορεί να μας φανούν απαραίτητα στην πορεία μας προς το Πάσχα, κι επίσης να υπογραμμίσουμε το σκοπό όλης αυτής της πνευματικής προσπάθειας.

1. Μια μέρα πριν να αρχίσει η Σαρακοστή (κατά την Κυριακή της Τυρινής) το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στη συγνώμη. Αξίζει να πάρουμε μαζί μας, στο ταξίδι αυτής της εποχής, τη δυναμική της συγχωρητικότητας, που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε την πόρτα της ψυχής πολλών συνανθρώπων μας, κι έτσι να αποκαταστήσουμε την πολυπόθητη κοινωνία μαζί τους. Αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αφού στο Θεό συνήθως πηγαίνουμε δια μέσου των πλησίον μας.

2. Η νηστεία, ανάλογα με τη δύναμη του καθενός, μπορεί να αποδειχθεί σημαντική ευεργεσία για την ψυχή και το σώμα.

3. Η τακτική παρακολούθηση των Σαρακοστιανών Ιερών Ακολουθιών, όχι μόνο αυτών των Κυριακών, αλλά ειδικά των καθημερινών, όπου εκεί διατηρείται καθαρός και ανέπαφος ο λειτουργικός χαρακτήρας της περιόδου αυτής.

4. Η μελέτη ενός θρησκευτικού βιβλίου, όπως αυτού του π. Αλέξανδρου Σμέμαν, που αναφέρεται στη «Μεγάλη Σαρακοστή». Κι όπως λέει ο π. Α.Σ.: «Ο σκοπός αυτού του διαβάσματος δεν είναι μόνο ν' αυξήσουμε τις θρησκευτικές γνώσεις μας. Είναι βασικά να καθαρίσουμε το μυαλό μας απ' όλα όσα συνήθως το πλημμυρίζουν. Είναι πραγματικά απίστευτο πόσο στο μυαλό μας συνωστίζονται όλων των ειδών οι έννοιες, τα ενδιαφέροντα, οι αγωνίες και οι εντυπώσεις και πόσο ελάχιστο έλεγχο ασκούμε πάνω σ' όλα αυτά. Διαβάζοντας ένα θρησκευτικό βιβλίο συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σε κάτι εντελώς διαφορετικό από το συνηθισμένο περιεχόμενο των σκέψεών μας. Δημιουργείται έτσι μια άλλη διανοητική και πνευματική ατμόσφαιρα».

Όσον αφορά το σκοπό της αγωνιστικής αυτής περιόδου αξίζει -έστω επιγραμματικά- να αναφέρουμε ότι τη Μεγάλη Σαρακοστή μας την έχει προσφέρει ο ίδιος ο Θεός ως πολύτιμο πνευματικό δώρο και ως ευκαιρία για αλλαγή, για ανανέωση, για εμβάθυνση πνευματική και ηθική. Ας την αξιοποιήσουμε!

No comments: