Friday 5 February 2016

Σάμη και Άγιοι Φανέντες

Η φθινοπωρινή επίσκεψή μας στην Κεφαλονιά ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Είδαμε, ακούσαμε, γευθήκαμε, βιώσαμε, απολαύσαμε...


Μεταξύ των άλλων κλασικών σημείων αναφοράς ήταν και παραμένει η Σάμη. Μια κωμόπολη της Κεφαλονιάς, με μεγάλο λιμάνι, φυσικές ομορφιές και πλούσια ιστορία.


Στην κορυφή του λόφου, τα αρχαία μνημεία δείχνουν ότι η Σάμη ήταν μια καλά οργανωμένη και ακμάζουσα πόλη. Ήταν η μοναδική πόλη στην Κεφαλονιά που αντιστάθηκε στους Ρωμαίους που ήθελαν να την καταλάβουν λόγω της στρατηγικής της θέσης.


Εδώ βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου κάστρου (Παλαιόκαστρο) καθώς και η ακρόπολη, Κυάτη. Η μονή των Αγίων Φανέντων και η μονή Αγριλιών εμπλουτίζουν την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής.


Στον κεντρικό Ναό της Σάμης μας περίμενε η καλή μας φίλη Κούλα Αντζουλάτου, μας άνοιξε το Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μας έδωσε έτσι την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τα λείψανα των Αγίων Φανέντων.


Τα λείψανα αυτά κατάφερε να τα πάρει από τους Ρωμαιοκαθολικούς, πριν από λίγα χρόνια, ο ομογάλακτος αδελφός και συλλειτουργός Πρωτοπρ. Γεώργιος Αντζουλάτος, αδελφός της Κούλας, που κατάγεται από τη Σάμη και διακονεί στην Ι.Μ. Γλυφάδας.


Ένας ευλογημένος τόπος, γεμάτος από ιστορία, έντονα φιλικά συναισθήματα, θυμαρίσιο μέλι, και μια θάλασσα να... την πιείς στο ποτήρι!

No comments: