Wednesday 27 November 2019

Διάλεξη της Κωνσταντινούπολης 2019


Κάθε χρόνο, κατά μήνα Νοέμβριο, πραγματοποιείται στο Λονδίνο η λεγόμενη Διάλεξη της Κωνσταντινούπολης.



Φέτος αυτή η Διάλεξη οργανώθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και έλαβε χώρα στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στο κεντρικό Λονδίνο.



Την εν λόγω Διάλεξη και τη δεξίωση που συνήθως ακολουθεί επιμελείται και διοργανώνει ο Διαχριστιανικός Οργανισμός Anglican and Eastern Churches Association (AECA).



Κύριος ομιλητής στη φετινή Διάλεξη ήταν ο Rt Revd. Dr Gregory Cameron, Αγγλικανός Επίσκοπος του St. Asaph στην Ουαλία.


Θέμα της ομιλίας ήταν: «Can Anglicans learn from Orthodoxy?».



Πριν από τη Διάλεξη τελέσθηκε Εσπερινός και Τρισάγιο, από τον Αρχιμ. Δρα Νικόδημο Αναγνωστόπουλο, εις μνήμην του μακ. Αρχιεπισκόπου πρ. Θυατείρων και Μ.Β. κυρού Γρηγορίου.



Τον ομιλητή καλωσόρισε και σύστησε στο ακροατήριο ο Πρόεδρος του AECA, Αγγλικανός Ιερέας π. Δρ. William Taylor.



Ύστερα ανέβηκε στο βήμα ο ομιλητής, ο οποίος με Φιλο-Ορθόδοξο πνεύμα παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, αναφερόμενος κυρίως σε δύο βασικά θέματα, από τα οποία εκείνος θεώρησε πως οι Αγγλικανοί μπορούν να διδαχθούν από τους Ορθοδόξους. Τα θέματα αυτά είναι οι εικόνες και το μαρτύριο.



Ολόκληρη η ομιλία εκδόθηκε από τον AECA στο περιοδικό του Οργανισμού «KOINONIA» (Νο. 72)! Από εκεί παρουσιάζεται αυτούσια στην παρούσα ανάρτηση!



Μετά τη Διάλεξη ευχαρίστησε τον ομιλητή ο Rt. Revd. Christopher Chessun, Αγγλικανός Επίσκοπος του Southwark, στο Νότιο Λονδίνο.



Ο Γενικός Γραμματέας του AECA, Δρ. Δημήτρης Σαλαπάτας, έλαβε κατόπιν τον λόγο, εκφράζοντας γενικές ευχαριστίες προς όλους και κάνοντας ανακοινώσεις για τις επικείμενες εκδηλώσεις του AECA, όπως επίσης και για την Κηδεία του μακ. Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου.



H όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση, που προσφέρθηκε από τον AECA, στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού.



Τις φωτογραφίες του παρόντος αφιερώματος επιμελήθηκαν ο Αλέξιος Γεννάρης και ο παρών ιστολόγος.

No comments: