Monday 11 August 2008

Το χέρι του Αγ. Ιακώβου

Στην μικρή, αλλά γραφική και ιστορική, πόλη του Marlow βρίσκεται ο Ρ/Καθολικός Ναός του Αγ. Πέτρου. Στο Ναό αυτό σώζεται ένα σημαντικό χριστιανικό λείψανο, το αριστερό χέρι του Αγ. Ιακώβου του Αποστόλου, εξαιρετικά καλοδιατηρημένο.

Μετά την πρόσφατη αυτή ανακάλυψη κι αφού είχα την ωραία ευκαιρία να επισκεφθώ τον εν λόγω Ναό και να προσκυνήσω το λείψανο, πρότεινα στον Εφημέριο του Ναού να μας επιτρέψει να οργανώσουμε ένα προσκύνημα με την Κοινότητά μας. Εκείνος συμφώνησε με προθυμία και τελικά κανονίσθηκε να γίνει το προσκύνημα κατά την αργία του τρέχοντος μηνός Αυγούστου, δηλαδή την Δευτέρα 25η Αυγούστου.

Οι Ενορίτες μας θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τον ιστορικό Ναό του Αγ. Πέτρου, θα τελέσουμε την Ιερή Παράκληση προς τιμήν του Απ. Ιακώβου και θα προσκυνήσουμε το ιερό λείψανό του, για το οποίο ας αναφέρουμε και κάποια ιστορικά στοιχεία:

Το χέρι του Αγ. Ιακώβου, το οποίο πρωτοαναφέρεται στο Χρονικό του Επισκόπου του Αλτίνο στα 640, φυλάσσονταν στην Ιταλία μέχρι το 1046, οπότε και μεταφέρθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, από τον Adalbert, Αρχιεπίσκοπο της Βρέμης. Στην Γερμανία φυλάσσονταν στο παλάτι του Αυτοκράτορα μέχρι που το έφερε στην Αγγλία το 1123 η Matilda, Αυτοκράτειρα της Γερμανίας και κόρη του Ερρίκου του Α΄, και το προσέφερε στο Reading Abbey το 1133. Το λείψανο βρίσκονταν εκεί μέχρι το 1539 οπότε ο Ερρίκος ο Η΄ διέλυσε όλα τα μοναστήρια.

Αργότερα στα 1786 βρέθηκε σε μια ανασκαφή που έγινε στο τόπο του μοναστηριού του Reading. Ακολούθως εκτέθηκε στο μουσείο του Reading, αλλά όταν το μουσείο έκλεισε το 1853 το λείψανο αγοράστηκε από τον κ. Scott Murray of Danesfield. Στα 1896 το λείψανο δόθηκε στο Ναό του Αγ. Πέτρου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η αυθεντικότητα του λειψάνου αναζητήθηκε το υπόλοιπο σώμα του Αγ. Ιακώβου, το οποίο βρέθηκε ενταφιασμένο στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιακώβου (Sant Iago στα ισπανικά) στην πόλη Santiago de Compostela, που βρίσκεται στην περιοχή της Γαλικίας στην ΒΔ Ισπανία. Στα 1879 έγινε η έρευνα στον τάφο του Αγ. Ιακώβου. Ο Sir Thomas Kendrick, στο βιβλίο του "St James in Spain", περιγράφει τι συνέβη μόλις ανοίχθηκε ο τάφος:

"It was about three feet long, a foot deep and a foot wide, and it contained a quantity of very old bones. The party was overwhelmed by emotion. Οne workman fainted and remained blind for half an hour after he had recovered consciousness. The Clerk of the Works was sent to tell the Archbishop, though the time was 2 am, and woke up the place by throwing stones at the coachman's window."

Τελικά επικυρώθηκε ότι το αριστερό χέρι έλειπε από τα υπόλοιπα οστά που βρέθηκαν στον τάφο στην Ισπανία.

Ο Πάπας της Ρώμης Λέων ΙΓ΄ανακήρυξε τα οστά ως αυθεντικά οστά του Αγ. Ιακώβου.

Πολλά και διάφορα θαύματα έχει επιτελέσει το λείψανο αυτό του Marlow, σε πολλούς ανθρώπους που επικαλέσθηκαν στην προσευχή τους τον Αγ. Ιάκωβο.

H Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά την ιερή μνήμη του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Ιακώβου (αδελφού του Απ. Ιωάννου) στις 30 Απριλίου.

4 comments:

Anonymous said...

Ευχαριστούμε για τη μεγάλη αποκάλυψη.Βαθιά συγκίνηση μας διακατέχει.Είθε ο Άγιος Θεός, να αξιώσει κι εμάς να προσκυνήσουμε το ιερό λείψανο του Απ. Ιακώβου, στη γραφική πόλη του Marlow. ΑΣ

Nick said...

Η συγκίνηση όλων μας είναι πράγματι μεγάλη.
Μπορεί το λείψανο αυτό να γίνει γέφυρα επικοινωνίας με τους δυτικούς χριστιανούς της περιοχής μας.

Anastasios said...

@ ΑΣ και Nick:
Είναι έτσι όπως τα λέτε.
Η τιμή των Αγίων είναι υποχρέωση και χαρά των χριστιανών.

Α. Παπαγιάννης said...

Τι μαθαίνει κανείς, αλήθεια! Ευκαιρία να ξανάρθουμε, και μόνο γι΄αυτό. Όπως πριν μερικά χρόνια έμαθα τυχαία ότι στο κοιμητήριο του χωριού Keddington (έξω από το Louth, στο Lincolnshire) είναι θαμμένος ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος (προς Θεού, δεν επιχειρώ κανενός είδους σύγκριση με το λείψανο ενός Αγίου). Η ταφόπετρά του σχεδόν δεν διαβάζεται από τον χρόνο.