Wednesday, 27 August 2008

Φανουρόπιτα

Εορτή του Αγίου Φανουρίου σήμερα. Τι καλύτερο αφιέρωμα από μια αναφορά στην τόσο γνωστή Φανουρόπιτα.

Η Φανουρόπιτα δεν είναι απλά ένα οποιοδήποτε γλύκισμα. Φτιάχνεται με προσευχές και ευγενική διάθεση από τους πιστούς και προσφέρεται με πολλή αγάπη και πίστη προς τον Άγιο Φανούριο.

Επειδή, λοιπόν, είναι γλύκισμα και βγαίνει μέσα από μια διαδικασία προσευχής, το οποίο συνήθως οι πιστοί το πηγαίνουν και στην εκκλησία για να ευλογηθεί, φροντίζουν να το φτιάχνουν νηστήσιμο. Δεν βάζουν δηλαδή γάλα, ή άλλα αρτύσιμα υλικά, στη Φανουρόπιτα.

Τα υλικά, λέγεται πως, πρέπει να είναι 7, ή 9, ή 11, πάντα όμως μονός αριθμός. Οι λόγοι είναι μάλλον αδιευκρίνιστοι.

Μία από τις διάφορες συνταγές που υπάρχουν για την Φανουρόπιτα είναι και η παρακάτω:


Υλικά

4 φλυτζάνια αλεύρι μαλακό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια λάδι
2 φλυτζάνια πορτοκαλάδα (από πορτοκάλια που θα έχουμε στείψει)
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
½ κουταλάκι του γλυκού καννέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμόνι, ή πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
2-3 κομμάτια μαστίχα Χίου
½ φλυτζάνι καρύδια
Ελάχιστες σταφίδες
Ελάχιστους κόκκους ξερή μαγιά
Λίγο αγιασμό

Εκτέλεση

Τα χτυπάμε όλα μαζί, εκτός από το αλεύρι και την σόδα. Μετά το χτύπημα ρίχνουμε πρώτα την σόδα και μετά το αλεύρι.

Ψήνουμε στους 230 βαθμούς επί μία ώρα.

Όταν βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο την ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο, ή άλλο ποτό. Μετά βάζουμε την ζάχαρη, ή καρύδι τριμμένο.

1 comment:

None said...

Ζηλεύω!!!!!!!!!!!!!!!!