...και η καταγωγή του
Αφιερώνεται στον δευτερότοκο γιό μας Νίκο
που εορτάζει σήμερα την ονομαστική του εορτή
με την ευχή να διαπρέπει πάντα στο ποδόσφαιρο
και σε ό,τι άλλο κάνει στη ζωή του
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την καταγωγή του σπουδαίου και δημοφιλούς αυτού αθλήματος. Μία από αυτές, για την οποία υπάρχουν αρκετά αντικειμενικά υποστηρικτικά επιχειρήματα, λέει πως το ποδόσφαιρο κατάγεται από την Αρχαία Ελλάδα. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών εκτίθεται το παρακάτω μαρμάρινο ανάγλυφο, που προέρχεται από ταφικό μνημείο του Πειραιά και χρονολογείται περίπου στο 500 π.Χ. Σ’ αυτό βλέπουμε έναν αθλητή ο οποίος ισορροπεί («κοντρολάρει» στην ποδοσφαιρική ορολογία) μια μπάλα στο πόδι του. Υποτίθεται δε πως δείχνει μια συγκεκριμένη τεχνική στον μαθητή του, ο οποίος βρίσκεται μπροστά του. O μαθητής φαίνεται να παίζει με μια μικρότερη μπάλα.
Στην αρχαιότητα τα παιχνίδια με την μπάλα ήταν συνηθισμένα. Χρησιμοποιούνταν ως εξάσκηση και πραγματοποιούνταν είτε στα σφαιροδρόμια (ανοιχτές εκτάσεις - χωράφια), είτε στα σφαιριστήρια (ειδικά δωμάτια). Λέγεται πως το παιχνίδι με την ονομασία «επίσκυρος», το οποίο ονομάζονταν επίσης και «εφηβική», παίζονταν στην Αρχαία Ελλάδα από το 800 π.Χ. Το παιχνίδι αυτό μοιάζει με το σημερινό ποδόσφαιρο, ειδικά στις διαστάσεις του γηπέδου και στο μέγεθος της κάθε ομάδας, η οποία απαρτίζονταν τότε από 12 παίχτες. Στα Ομηρικά έργα υπάρχουν αναφορές σε κάποιο παιχνίδι με μπάλα που παίζονταν σε όλη τη Μεσόγειο. Ίσως μπορεί κανείς να το ονομάσει, χρησιμοποιώντας σύγχρονη ορολογία, ως Αρχαίο Μεσογειακό Champions League. Ανάλογες αναφορές βρίσκουμε και στο έργο του Πλάτωνα «Θεαίτητος».
Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Σαμοθράκη έχουν φέρει στο φως μια μπάλα, που φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν κατά τον 3ο αι. π.Χ. Είναι μια μπάλα κατασκευασμένη από πηλό, ανάλογη στην εμφάνιση με τις σύγχρονες μπάλες.
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο αίρει την καταγωγή του από την Αγγλία. Οι πρώτοι γνωστοί κανόνες καθιερώθηκαν από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Καίημπριτζ στα 1848. Το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο ιδρύθηκε το 1862 και ονομάζονταν «Notts County». Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1863. Το 1866 έγινε ο πρώτος επίσημος αγώνας ανάμεσα σε αντιπροσωπευτικά σωματεία του Λονδίνου και του Sheffield.
8 comments:
Πολύ ενδιαφέρουσα κι ευσύνοπτη προσέγγιση!
Να χαίρεσθε τον Νικόλαό σας του ποδοσφαίρου και να ζει πάντα θαύματα στη ζωή του! Καλά γλυκάματα σήμερα!
υ.γ. Κι εμείς Νίκο, το δεύτερό μας και με ποδόσφαιρο!
@ Π.Κ.,
Τότε να σας ευχηθούμε κι εμείς ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ και να προτείνουμε πνευματικά κεράσματα (λόγω απόστασης) και... πολλά γκόλ.
Χρόνια πολλά και με υψηλές βαθμολογίες στην κατάταξη!
τώρα σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο σε μια άλλη χώρα, των Ίνκας, μετά από κάθε αγώνα οι ηττημένοι έχαναν τα κεφάλια τους και οι νικητές έπαιρναν όλα τα χρυσαφικά από τους θεατές.......
xronia polla sto palikari mas...na ton xairomaste, ante kai me ena kalo sumbolaio..ops
@ Ηλιογράφος,
Χρόνια Πολλά & Ευλογημένα!
Οι νικητές Ίνκας περνούσαν καλά απ' ό,τι βλέπω. Υποθέτω ότι θα προπονούνταν ιδιαίτερα εντατικά για να μην ηττηθούν. Να ένα κίνητρο, λοιπόν, για τους σημερινούς αθλητές, που αντί να ιδρώνουν στην προπόνηση χρησιμοποιούν αναβολικά.
@ demetrifs,
Μιμάκο μας,
Καλομελέτα κι έρχεται...
Χρόνια Πολλά στο Νίκο, τον μεγάλο ποδοσφαιριστή, που ακολουθεί το όνειρο του και ξέρει να αγωνίζεται σωστά!ΑΣ
@ ΑΣ,
Μακάρι να μπορούν όλα τα παιδιά μας να ακολουθούν τα όνειρά τους, όπως λες.
Χρόνια Πολλά!
Post a Comment