Monday 29 December 2008

Βυζαντινό Μουσείο


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη), το οποίο ιδρύθηκε εκεί το 1994.

Αποτελείται από 11 αίθουσες με μόνιμα εκθέματα, που καλύπτουν όλες τις περιόδους της βυζαντινής ιστορίας.

Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις το Μουσείο έχει και άλλες, περιοδικές. Αυτό το διάστημα το Μουσείο φιλοξενεί έκθεση έργων του Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα "Το 'Αγιο Όρος". Η έκθεση αυτή θα είναι ανοικτή έως τις 10 Ιανουαρίου 2009.

Το Μουσείο έχει βέβαια και την «αθέατη πλευρά» του, με την μορφή των εργαστηρίων συντήρησης και των αποθηκών.

Μια σημαντική συμβολή του Μουσείου είναι και η επικοινωνία του με μαθητές, φοιτητές, καθώς και με άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα απευθύνονται σε όλες αυτές τις κατηγορίες.

Σημαντική είναι και η εκδοτική δραστηριότητα του Μουσείου, το οποίο εκδίδει ετήσιο ημερολόγιο - λεύκωμα, δικό του περιοδικό και άλλες καλλιτεχνικές εκδόσεις.
.

4 comments:

Alkmini said...

Αχτιδες φωτος και ελπιδας μεσα στην μαυριλα που ζουμε "εσω" και "εξω"...
καλη μερα και καλη βδομαδα.

Anastasios said...

@ Aliki,

H τέχνη, και ιδιαίτερα η βυζαντινή, δημιουργεί πάντα αυτή την αίσθηση της ανάτασης, την οποία έχουμε τόση ανάγκη στην εποχή μας.

Καλημέρα...

"Πάει ο παλιός ο χρόνος" σε λίγο...

Α. Παπαγιάννης said...

Μας άρεσε ιδιαίτερα η παρουσίαση του Βυζαντινού Μουσείου, καθώς η θεία μας Γαβριέλλα Μαρκόνι-Παπαδέλη, αρχιτέκτων (πρόσφατα συνταξιούχος), ήταν από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας και των εκθέσεών του.
Καλή χρονιά, ευχές για όλο τον κόσμο!

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Πάντως, αυτή τη στιγμή μόλις επιστρέφω από την Royal Academy of Arts, όπου είδα την Έκθεση που είναι αφιερωμένη στο Βυζάντιο.

Καταπληκτική!!!