Wednesday 24 December 2008

Nαοί τ’ Αναπλιού

Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται
στην συμπατριώτισσά μου Αλίκη
που μοιράζεται μαζί μου
τον αγώνα και την αγωνία του μπλογκαρίσματος

Χρονιάρες μέρες ο νους και η καρδιά μας ταξιδεύει στην αγαπημένη ιδιαίτερη Πατρίδα. Όχι ότι δεν είναι εκεί και τον υπόλοιπο καιρό δηλαδή. Αλλά οι ελληνορθόδοξες γιορτές είναι πάντα οικογενειακές και κοινωνικές εκδηλώσεις, κι όταν η οικογένεια είναι αλλού ο νους μας είναι εκεί μαζί τους.

Έλαβα πρόσφατα κι ένα ωραίο βιβλίο από την γενέτειρα, το Ναύπλιο, που εκδόθηκε φέτος, κι έτσι σκέφθηκα να το παρουσιάσω σήμερα. Είναι το βιβλίο του Πρωτοπρ. Ιωάννη Αθ. Γιαννόπουλου, με τίτλο: «Ιεροί Ναοί, Ναΐδρια και Εφημέριοι αυτών της πόλεως Ναυπλίου». Είναι ένας ογκώδης τόμος 440 σελίδων ο οποίος διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!!!

Ο συγγραφέας Πρωτοπρ. Ιωάννης Αθ. Γιαννόπουλος είναι σήμερα συνταξιούχος Ιερέας της Ι.Μ. Αργολίδος. Γεννήθηκε στους Χράνους Μεγαλοπόλεως Αρκαδίας το 1932 και υπηρέτησε στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Βυζαντίου Ναυπλίου κατά την περίοδο 1959-2002. Υπηρέτησε επίσης και ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Αργολίδος κατά την περίοδο 1964-1989.

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται «το γραφικό και ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, επί της Λεωφόρου 25ης Μαρτίου, που ανεγέρθηκε εις μνήμη του Ιωάννου Καποδιστρίου». Το βιβλίο προλογίζει, με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβος Β΄. Ο συγγραφέας στην Εισαγωγή του τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο σκοπός της εκδόσεως και κυκλοφορίας του βιβλίου είναι ανιδιοτελής και καθαρά θρησκευτικός και ιστορικός».

Η ύλη, σύμφωνα με τον συγγραφέα, κατανέμεται σε τρία μέρη. «Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει σε φωτοτυπία απογραφικά στοιχεία Ναών, παρεκκλησίων, εφημερίων και κατοίκων κατ’ ενορίας του Ναυπλίου, κατά την Β΄ Ενετική κυριαρχία και συγκεκριμένα του έτους 1696. Το δεύτερο και κύριο μέρος του βιβλίου, περιέχει ιστορικά στοιχεία των σημερινών Ιερών Ναών και ναϊδρίων, με αντίστοιχη αναγραφή στους ενοριακούς Ναούς, των κατά καιρούς εφημερευσάντων σ’ αυτούς ιερέων από το 1822 μέχρι σήμερα, ως και άλλων Ιερωμένων σχετικών με το Ναύπλιο και την ιστορία του. Το τρίτο μέρος είναι παράρτημα, περιέχον στοιχεία Επισκόπων, Ιεροκηρύκων, Πρωτοσυγκέλλων και Γενικών Επισκοπικών ή Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος κατά διαφόρους χρονικάς περιόδους, ως και Εκκλησιαστικών Σχολών, που κατά καιρούς ελειτούργησαν στην Αργολίδα».

6 comments:

Anastácio Soberbo said...

Nice blog.
Have a Holy Christmas.
A hug from Portugal

Anastasios said...

@ Anastacio Soberbo,

Thank you Anastacio and welcome.

My very best wishes to you for a Blessed Christmas and a very happy holiday season.

Nice to have you here.

P. Kapodistrias said...

Ωραία η ανάρτηση! Να γίνονται τέτοιες εκδόσεις, ώστε ν' αναφαίνονται οι μικροί / μεγάλοι θησαυροί του Ελληνισμού!

Χριστούγεννα διάχυτα να περάσετε!

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Αδελφέ μου αγαπημένε,

Μετά την επόμενη και τελευταία στροφή θα δούμε μπροστά μας το Σπήλαιο!

Ας μας αξιώσει να Τον προσκυνήσουμε κι εμείς ταπεινά!

Με εγκαρδιότατες ευχές και προσευχές!

Anonymous said...

Ο π.Ιωάννης διακόνησε με ταπεινότητα για πολλέ δεκαετίες την ενορία του Ν.Βυζαντίου στο Ναύπλιο και συνεχίζει να είναι παρών με το πνευματικό αλλά και το συγγραφικό έργο του. Τον έχει διαδεχτεί ένα αντάξιος του ιερέας ο π.Γεώργιος Φρίμης που μέσα σε λίγο καιρό κατάφερε να ανακαινίσει εκ βάθρων τον ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και να τον μετερέψει στον ομορφότερο ναό της Αργολίδος.
Και για όσους δεν το ξέρουν, στο ναό μας, τοποθετήθηκε το ακριβές αντίγραφο της Θεοτόκου Γεροντίσσης από το Άγιον Όρος-Μονής Παντοκράτορος και αμέσως έγινε προσκυνημστικό εικόνισμα της περιοχής μας. Η χάρη Της και το Έλεος Της ας μας δίνει την θεία Προστασία Της ιδίως τέτοιες ημέρες.
ΕΥΧΕΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Κ.Κ.

Anastasios said...

@ K.K.,

Πολύ ενημερωτικά και συγκινητικά αυτά που μας αναφέρατε για τον Ι.Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης και για τον καλό σας Εφημέριο.

Στο επόμενο ταξίδι στην Πατρίδα θα φροντίσω να τον επισκεφθώ.