Monday 7 September 2009

Ξεκινάμε και πάλι...

Έφθασε επιτέλους η ευλογημένη αυτή ημέρα, κατά την οποία ξεκινούμε και πάλι τα Κοινοτικά μας Εκπαιδευτήρια. Η φιλογενής Ελληνορθόδοξη Ομογένεια της Μεγ. Βρετανίας κάνει μεγάλο αγώνα για τα βλαστάρια της. Ιδρύει μέσω των Κοινοτήτων και Εκκλησιών, αλλά και μέσω ανεξαρτήτων Εκπαιδευτικών Φορέων, διάφορα Εκπαιδευτήρια, όπως Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Κολέγια Προπανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Σχολές Μουσικής και Χορού, Σχολές Βυζαντινής Μουσικής κ.ά.

Η ευθύνη για την διατήρηση, αλλά και ανάπτυξη και καλλιέργεια της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, είναι τεράστια. Η υποχρέωση σαφής. Ο αγώνας μεγάλος. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναλάβει, οι περισσότεροι εθελοντικά, την οργάνωση και λειτουργία του Εκπαιδευτικού τομέα της Ομογένειας.

Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα, το οποίο φυσικά δεν είναι μονοσήμαντο, αλλά έχει πολλές πλευρές. Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με την συμμετοχή των παιδιών της Ομογένειας στα Εκπαιδευτήρια αυτά. Οι στατιστικές λένε ότι μόνο το 25% των παιδιών μας παρακολουθούν την Ελληνική Εκπαίδευση. Αξίζει να τονισθεί ότι η εν λόγω Εκπαίδευση είναι κατά βάση μερικής απασχόλησης / λειτουργίας (part time). Τα Σχολεία μας δηλαδή λειτουργούν τα βράδια των καθημερινών και το Σάββατο, εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

7 comments:

Roadartist said...

Καλή δύναμη!!

P. Kapodistrias said...

Με το καλό! ΄Καλή ενίσχυση στο έργο Σας!

Anonymous said...

Σε συγχαίρω για τη μετάδοση της ελληνορθόδοξης παιδείας.
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ,ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ Π.ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ.
π.Κ.
Πάτρα

Anastasios said...

@ Roadartist,

Ευχαριστούμε πολύ.

Δύναμη και έμπνευση θα χρειαστούμε πολύ, γιατί κάθε χρόνο οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Επίσης, αδελφέ μου!

Anastasios said...

@ π. Κ.,

Αδελφέ μου, ευχαριστώ πολύ. Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό, το οποίο διακονούμε στη Διασπορά με πολλή αγάπη και αφοσίωση.

Anonymous said...

Αξίζει να βρεθούν τρόποι να μαγνητιστούν περισσότερα παιδιά-γονείς στο σχολείο. Το 25% σημαίνει 1 στα 4. Τα άλλα τρία μαθαίνουν ελληνικά σπίτι;

Πες μας γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Εύχομαι τα καλύτερα για τη νέα χρονιά και πολλά περισσότερα παιδιά κι ας μην είναι μόνο ελληνάκια στην καταγωγή.