Tuesday 1 March 2016

Ημέρα της Ουαλίας & Εορτή Αγ. Δαυΐδ

Η 1η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Ημέρα της Ουαλίας. Είναι επίσης και η Εορτή του Αρχιεπισκόπου και Προστάτου της Ουαλίας Αγίου Δαυΐδ. Σε όλη την Ουαλία πραγματοποιούνται σήμερα εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγ. Δαυΐδ.


Ο Άγιος Δαυΐδ, άνθρωπος εγνωσμένης αγιότητας από την παιδική του ηλικία, έζησε κατά τον 6ο αι. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στα Ιεροσόλυμα και επιστρέφοντας στον τόπο του ανέπτυξε μεγάλη ποιμαντική, ιεραποστολική, εκπαιδευτική, αντιαιρετική και πνευματική δραστηριότητα. Εκοιμήθη εν Χριστώ το 589 μ.Χ.


Η φίλη κα. Σιάν Ελίζαμπεθ Ουΐλιαμς έγραψε ένα μικρό βιβλίο με το βίο του Αγ. Δαυΐδ, το οποίο εκδόθηκε στα ελληνικά και αγγλικά από τις έγκριτες Εκδόσεις Ποταμίτου. Είναι ένα βιβλιάριο που με λιτή γραφή παρουσιάζει ένα σπουδαίο Άγιο του Δυτικού τμήματος της Αδιαίρετης Εκκλησίας μας.


Η Ουαλία είναι Πριγκηπάτο. Βρίσκεται στα δυτικά της Βρετανίας. Έχει έκταση λίγο μικρότερη από την Πελοπόννησο. Έχει πληθυσμό 3.063.456 κατοίκους. Γλώσσες του Πριγκηπάτου είναι η Αγγλική και η Ουαλική. Πρωτεύουσα είναι το Κάρδιφ, όπου εκεί ζήσαμε 6 χρόνια (1987-1993) διακονώντας την Ελληνική Κοινότητα Αγ. Νικολάου. Εκεί γεννήθηκε και ο δευτερότοκος γιος μας Νίκος το 1989.