Saturday 5 March 2016

Το Επισκοπείο Ναυπλίου

Στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος. Στο κέντρο της πόλης, δίπλα από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, στέκεται αγέρωχο το Επισκοπείο ή Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ι.Μ. Αργολίδος.


Το Επισκοπείο ανηγέρθηκε με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Αργολίδος Ιεροθέου (Μπόκολα), ο οποίος διακόνησε την Ιερά Μητρόπολη μεταξύ των ετών 1924 - 1939. Η θεμελίωση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1927.


Ανακαινίσθηκε δε και διαρρυθμίσθηκε την εποχή του Μητροπολίτη Αργολίδος Χρυσόστομου (Ταβλαδωράκη), ο οποίος αρχιεράτευσε στην Αργολίδα κατά τα έτη 1945 - 1965.


Το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό αυτό κτήριο έχει σήμερα πολλαπλή χρήση. Χρησιμοποιείται κατ’ αρχάς ως κατοικία του Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Έχει επίσης γραφεία για τον Μητροπολίτη και για τα στελέχη της Μητροπόλεως. Τέλος δε, έχει μια μεγάλη Αίθουσα Διαλέξεων, που χρησιμοποιείται για Ιερατικές Συνάξεις και για διάφορες Ομιλίες.


Είναι αλήθεια πως η καρδιά της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος κτυπά στο κτήριο αυτό. Όλοι οι επισκεπτόμενοι τον Σεβ. Μητροπολίτη ή τα γραφεία της Μητροπόλεως είναι πάντα καλοδεχούμενοι και φιλοξενούνται με ειλικρινή αγάπη, πηγαίο χαμόγελο και γνήσια φιλικά αισθήματα, μέσα στη μεγάλη αγκαλιά της τοπικής Εκκλησίας.

No comments: