Tuesday 5 April 2016

Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Στην Ελλάδα, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από τον Οκτώβριο έως και το Μάρτιο όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν δωρεάν είσοδο για όλο τον κόσμο. Εκμεταλλευόμενη αυτήν την προσφορά, επισκέφτηκα για πρώτη φορά στις 6 Μαρτίου, το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.


Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών στεγάζεται στο λεγόμενο Ιλίου Μέλαθρον, ένα πανέμορφο κτήριο, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, το οποίο αρχικά υπήρξε κατοικία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν. Ο Γερμανός αρχαιολόγος και επιχειρηματίας Ερρίκος Σλήμαν από τα παιδικά του χρόνια ήταν γοητευμένος με τους αρχαιοελληνικούς μύθους, έτσι αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να ανακαλύψει από κοντά τους θησαυρούς της. Η πολυτάραχη ζωή του τον ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη, στη Βενεζουέλα, στην Κύπρο, στη Μικρά Ασία και φυσικά στην Ελλάδα. Παντρεύτηκε την Ελληνίδα Σοφία Εγκαστρωμένου και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας λόγω των ανασκαφών του στην Τροία καθώς και στις Μυκήνες.

Τι να πω τώρα εγώ για τον Τσίλλερ; Με δυο λόγια, είναι ο αρχιτέκτονας που έκανε την Αθήνα αυτή που είναι σήμερα: ό,τι ωραίο έχει να επιδείξει η Αθήνα ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το χρωστάει στον Τσίλλερ. Τα περισσότερα όμορφα κτήρια του κέντρου των Αθηνών τα σχεδίασε ο Τσίλλερ. Είναι ο πρώτος που εγκαινίασε την κεντρική θέρμανση και τον τεχνικό εξαερισμό στην Αθήνα. Έργα του Ερνέστου Τσίλλερ συναντάμε καθημερινά περπατώντας στην Αθήνα: το Εθνικό Θέατρο, η εκκλησία του Αγίου Λουκά στα Πατήσια, το Χημείο, η Ακαδημία, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Ζάππειο Μέγαρο, το Παναθηναϊκό Στάδιο κλπ. Κι αυτός Γερμανός, κι αυτός λάτρης της Ελλάδας, κι αυτός παντρεμένος με Ελληνίδα.

Ίσως είναι οι συμπτώσεις της ζωής: δύο Γερμανοί κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα αγάπησαν και ανέδειξαν ο καθένας με τον τρόπο του, την Ελλάδα και την Αθήνα.

Σε αυτήν την ιστορική κατοικία λοιπόν στεγάζεται τώρα το Νομισματικό Μουσείο των Αθηνών, στις αρχές της οδού Πανεπιστημίου, κοντά στο Σύνταγμα. Το Νομισματικό μουσείο εγκαινίασε τις πύλες του στο υπέροχο κτήριο του Τσίλλερ, το 1998.

Στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών μπορείτε να δείτε περί τα 500.000 νομίσματα, μετάλλια, σφραγιδόλιθους, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως και τις μέρες μας. Καταπληκτική είναι η συλλογή της περιόδου 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. που αφορά τα νομίσματα των πόλεων- κρατών, των ηγεμόνων και των βασιλέων του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Εξίσου σημαντική είναι η συλλογή των Μεσαιωνικών και Βυζαντινών χρόνων, εδώ βλέπουμε μια ευρεία ποικιλία νομισμάτων με αντιπροσωπευτικές κοπές όλων των Βυζαντινών αυτοκρατόρων καθώς και με νομίσματα της Μεσαιωνικής Δύσης και Ανατολής και των φραγκικών κρατιδίων που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι μόνιμες συλλογές περιλαμβάνουν επίσης νομίσματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, νομίσματα ευρωπαϊκών κρατών και νομίσματα και χαρτονομίσματα του νεότερου ελληνικού κράτους.

Στην αυλή του υπέροχου κτηρίου του μουσείου λειτουργεί καφετέρια για τους επισκέπτες του μουσείου και όχι μόνο, η πανέμορφη αυτή αυλή φιλοξενεί κατά διαστήματα διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες και παρουσιάσεις πνευματικών έργων. Το Μουσείο είναι ανοιχτό από Τρίτη έως και Κυριακή από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και η γενική είσοδος κοστίζει 6 ευρώ. Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτείτε για πολλούς λόγους: να θαυμάσετε μια από τις πιο όμορφες δημιουργίες του Τσίλλερ, να δείτε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ελληνικών -και όχι μόνο- νομισμάτων, να απολαύσετε τον καφέ σας σε μια πράσινη όαση της πρωτεύουσάς μας.  
Εύη Ρούτουλα

No comments: