Wednesday 20 April 2016

Η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 επισκέφθηκε ο Πάπας της Ρώμης  Φραγκίσκος το ακρητικό μας νησί της Λέσβου.  ΄Ηλθε ο Πάπας   όχι για να απολαύσει  την ομορφιά του νησιού, αλλά να ξεσηκώσει  τη συνείδηση  των διοικούντων  την Ευρώπη εφησυχαζόντων πολιτικών της. 


Τον συνόδευσαν και οι Εκκλησιαστικοί  ηγέτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας  Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος καί Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος Ιερώνυμος.

Και οι τρείς μαζί ετάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της αδιαφορίας που  δυστυχώς επικρατεί σήμερα στην γηραιά ήπειρό μας Ευρώπη.  Από το στόμα του Πάπα  εβγήκαν λόγια παρηγοριάς και ελπίδας  λέγοντας  πρός τους αναξιοπαθούντες πρόσφυγες ότι  «δεν είναι μόνοι τους». Έχουν το στήριγμα που σαν ρομφαία επιβάλλεται στην απονιά που δέρνει  πολλούς λαούς σήμερα. Ύψωσαν  τείχη  χωρίς να σκεφθούν ότι προ μερικών δεκαετιών  ήσαν και αυτοί στην ίδια μοίρα του κατατρεγμένου πρόσφυγα. Και η ειρωνεία είναι ότι πολλοί  χριστιανοί εξέχασαν την πίστη τους φερόμενοι αλλαζονικά  με απάνθρωπη αδιαφορία και πρώτοι οι Αυστριακοί  οι οποίοι θυμήθησαν αντιγράφοντας τον προπάππο τους Μέτερνιχ, ο οποίος  πολλά  έκαμε εναντίον  των στεναζόντων λαών της Ευρώπης κατά τα έτη 1800.

Είπεν ο Πάπας Φραγκίσκος ότι δεν είναι μόνοι και έσκυψε  στο έδαφος να ανασηκώσει αντικείμενο πεσμένο από τα χέρια  ενός πρόσφυγα  και η καρδιά τους σαγηνεύθηκε  με το μέγεθος της ταπείνωσης  του ανθρώπου αυτού, του  Πάπα, ο οποίος τους είπε να έχουν ελπίδα  στον Θεό.

Εξήρε το μέγεθος της καλωσύνης που επέδειξαν  πολλοί κάτοικοι των νησιών, όπου έφθαναν οι πρόσφυγες από τα παράλια της  Τουρκίας  κατατρεγμένοι.

Ένας  μάλιστα μεσήλικας που  διατηρούσε  φουρνάρικο, κάθε ημέρα ετοίμαζε  ψωμί για τούς πρόσφυγες και το έκανε διανομή μόνος του,  λέγοντας ότι και αυτός προ μερικών ετών ήταν  στην ίδια μοίρα.

Άνθρωποι σαν τον φούρναρη  γνωρίζουν  πολύ καλά ότι η ελεημοσύνη έχει μάνα την ΑΓΑΠΗ. Είναι αυτή που δίνει το κίνητρο να αγκαλιάζεις τους πάσχοντες χωρίς διάκριση. Το λυπηρό είναι ότι η καλοπέραση επάχυνε τις καρδιές των ανθρώπων.

Νικόλαος Πούλιος
Ομότιμος Αρχιγραμματέας Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.

No comments: