Friday 15 April 2016

To Εργαστήρι Αγιογραφίας...

...ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο του

Με τον ερχομό των Αγιογράφων στο Λονδίνο, για να ιστορήσουν τον τρούλο του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής, ξεκινήσαμε δειλά - δειλά το Εργαστήρι Βυζαντινής Αγιογραφίας, με τη σκέψη να κάνουμε ένα ταξίδι στα μονοπάτια της ιερής τέχνης...


Την ευθύνη για το Εργαστήρι ανέλαβε η εμπνευσμένη Καθηγήτρια της Αγιογραφίας Ελισάβετ Σουρή και ο εξαίρετος Αγιογράφος σύζυγός της Θεόδωρος Βογδάνος, ο οποίος είχε στη φροντίδα του το έργο της αγιογράφησης του τρούλου στον Ιερό Ναό της τοπικής Κοινότητας. Η παρακολούθηση του Εργαστηρίου προσφέρθηκε ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε προβλέψει τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση που μπορούσε να έχει το Εργαστήρι. Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε θετικά και είμαστε όλοι κατενθουσιασμένοι με την αθρόα συμμετοχή μικρών και μεγάλων, Ελλήνων και Ρουμάνων, που επιθυμούσαν να μαθητεύσουν και να μυσταγωγηθούν στα μυστικά της Βυζαντινής Τέχνης.

Το εν λόγω Εργαστήρι Αγιογραφίας αποδείχθηκε τελικά μια αληθινή και μάλιστα διπλή αποκάλυψη! Ο διακεκριμένος Αγιογράφος του Ναού μας Θεόδωρος Βογδάνος ιστόρησε ενώπιόν μας, ως αφώνων παρατηρητών, έναν υπέροχο Παντοκράτορα, που θαρρείς πως θα βγει από το ξύλο και θα έλθει να σε αγκαλιάσει. Κι η αξιότατη Αγιογράφος και δασκάλα της Βυζαντινής Τέχνης Ελισάβετ Σουρή μας προσέφερε με έναν γλαφυρότατο τρόπο ένα χείμαρρο γνώσεων, εμπειριών, και τεχνικών. Πραγματικά ευφράνθηκε η ψυχή μας, από τα υπέροχα και φωτεινότατα χρώματα κι από την τόση ωραιότητα!!!

Είναι όντως τιμή μας να τους έχουμε ανάμεσά μας, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η παρουσία τους στο Λονδίνο εμπλουτίζει την Ομογένειά μας και αποδεικνύεται ευεργετική πνευματικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά.

Σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του Εργαστηρίου και θα δοθούν στους σπουδαστές τα Διπλώματα. Προσβλέπουμε με λαχτάρα στους επόμενους κύκλους λειτουργίας του Εργαστηρίου.

No comments: