Friday 1 April 2016

Παντοκράτωρ αποκαλυπτόμενος

Στον τρούλο του Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής Harrow - ΒΔ Λονδίνου τελεσιουργείται ένα ιερό μυστήριο, ιστόρησης και εικονογράφησης του Παντοκράτορα Κυρίου ημών Ιησού Χριστού (Ουκ έστιν ώς σύ Θεός εν τω ουρανώ άνω!), των υμνούντων & δοξολογούντων Αγγέλων, των διδασκόντων Προφητών και συμπαρισταμένων της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.


Είναι όντως μια ανεπανάληπτη και μοναδική εμπειρία, για τα μέλη της τοπικής Κοινότητας και τους ευλαβείς προσκυνητές, που συνήθως μία φορά στη ζωή του κάθε Ναού μπορεί να βιωθεί.


Εκείνο που έκανε και κάνει αυτό τον καιρό μεγάλη εντύπωση σε μικρούς και μεγάλους στον εν λόγω Ναό, είναι η σταδιακή και προοδευτική «αποκάλυψη» του Παντοκράτορα, μέσα από τις πολύπλοκες σκαλωσιές, που έχουν στηθεί στο κέντρο του Ναού για να εξυπηρετηθούν ο Αγιογράφος Θεόδωρος Βογδάνος και οι συνεργάτες του στο ιερό έργο τους.


Μια μικρή ιδέα της σταδιακής αυτής «αποκάλυψης» λαμβάνουν οι αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου από τις αναρτώμενες σήμερα εδώ φωτογραφίες, κατά σειρά «αποκάλυψης».


Στο προσεχές διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ολόκληρο τον τρούλο, στην πλήρη ιστόρηση και δόξα του, έτσι ώστε να τιμήσουμε τον άξιο Αγιογράφο και να υμνήσουμε κι εμείς -μαζί με τους Αγίους Αγγέλους- τον Άγιο Θεό μας που μας ελέησε με την προσωπική του επίσκεψη στη νεόδμητη εκκλησία μας:


«Οἱ τὰ Χερουβεὶμ μυστικῶς εικονίζοντες καὶ τῇ Ζωοποιῷ Τριάδι τὸν Τρισάγιον ὕμνον προσᾴδοντες, πᾶσαν τὴν βιοτικὴν ἀποθώμεθα μέριμναν, ὡς τὸν Βασιλέα τῶν ὃλων ὑποδεξόμενοι, ταῖς ἀγγελικαῖς ἀοράτως δορυφορούμενον τάξεσιν. Ἀλληλούϊα»!

No comments: