Sunday 23 July 2017

Κύπρος - γεγονότα 1974

Εγκύκλιον Γράμμα του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου
με την ευκαιρία των Τραγικών γεγονότων Ιουλίου-Αυγούστου 1974

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,


Αυτές οι μέρες είναι μέρες μνήμης και ιερού στοχασμού για τον πόνο και τη θλίψη που προκάλεσαν στην Κύπρο τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου-Αυγούστου 1974 και τα οποία εμοίρασαν το νησί σε Βορρά και Νότο. Γι’ αυτό, ο λαός της Κύπρου ποτέ δε θα ξεχάσει την αδικία και το έγκλημα που έγινε εις βάρος του. Απευθύνω τούτο το γράμμα για να υπενθυμίσω τις ευθύνες των χωρών που εγγυήθηκαν την Δημοκρατία της Κύπρου. Αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και σ’ αυτές θα προσθέσουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, οι οποίες δεν εβοήθησαν για να αποφευχθεί η εισβολή στην Κύπρο. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία εδέχθη την Πολιτεία της Κύπρου μέσα στους κόλπους της και την υποστηρίζει ποικιλότροπα μέχρι τούτη την ώρα.

Αυτές οι μέρες είναι μέρες προσευχής και ιεράς περισυλλογής για όλους μας, ώστε να ενισχύσουμε το πνεύμα της ενότητας του λαού της Κύπρου και όλων ημών, οι οποίοι ζούμε και προοδεύουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο που δέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες από την Κύπρο και συνεχίζει να δέχεται ανθρώπους ξεριζωμένους και άκληρους από όλα τα μέρη του κόσμου, και ιδιαίτερα από την Μέσην Ανατολήν και την Λεκάνη της Μεσογείου Θαλάσσης.

Σ’ αυτές τις μέρες που ζούμε υπαρξιακά τα γεγονότα του έτους 1974, τα οποία άλλαξαν το πρόσωπο και τη φυσιογνωμία της Νήσου των Αγίων, καλούμαστε σε ειρηνικό αγώνα για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η επανένωση του Τόπου που στέκει περήφανος και ελπιδοφόρος για χιλιάδες χρόνια και καλλιεργεί τον πολιτισμό και την ειρήνη. Γι’ αυτό, μαζί με τις προσευχές και το πνεύμα της μακαρίας πίστεως εις τον Θεό, να ανανεώσουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και το λαό της, Έλληνες και Τούρκους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους και όλους τους άλλους που μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες της.

Να αποτίσουμε φόρο τιμής σε κείνους που έδωσαν την ζωή τους για την Κύπρον, πολλοί των οποίων είναι άγνωστο πού είναι θαμμένοι. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να αναπαύσει τις ψυχές τους και να παρηγορήσει τους οικείους τους. Να προσευχηθούμε για τους Άρχοντες της Κύπρου, Κληρικούς και Λαϊκούς, οι οποίοι πάντα αγωνίστηκαν, και από τα ερείπια της εισβολής εστήριξαν τους πρόσφυγες και τον λαό στις δύσκολες εκείνες μέρες και με συνέπεια και με σοφία εργάστηκαν για την αποκατάσταση της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου και φροντίζουν μέχρι και σήμερα για την επανένωση της Νήσου και την επικράτηση του δικαίου και του πολιτισμού και της ισότητας σε πλούσιους και φτωχούς.

Συγχαίρουμε από καρδιάς τον ανώνυμο και τον επώνυμο λαό της Κύπρου, ο οποίος σαν το μυθικό φοίνικα ξαναγεννήθηκε από τη στάχτη, τα συντρίμμια, τον πόνο και τα βάσανα και συνεχίζει με αισιοδοξία να κτίζει το μέλλον του με πίστη και εμπιστοσύνη στην αγάπη, την πρόνοια κα τη φιλανθρωπία του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού. Όλος ο λαός της Κύπρου - και του Βορρά και του Νότου - και επιθυμεί και θέλει και εργάζεται για την ειρήνη και τη συμφιλίωση και την επανένωση του μοιρασμένου Νησιού. Με τις πρεσβείες της Παναγίας Θεοτόκου και του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου και πάντων των Αγίων οι οποίοι ετίμησαν την Κύπρο με την αρετή και την αγιοσύνη τους, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να φωτίσει τους Δυνατούς της γης και τους Άρχοντες της Κύπρου  για να βρουν τρόπους επανένωσης της Κύπρου, την ειρήνευση του λαού και την προστασία της μέχρι της συντελείας τού αιώνος. Αμήν.

Ευχόμενος σε όλους τους πιστούς της βιβλικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως υγεία, ευλογημένες και ειρηνικές διακοπές και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο 20 Ιουλίου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

Σημ. Να αναγνωσθεί από άμβωνος την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, αντί κηρύγματος.

No comments: