Sunday 19 May 2019

Τα ορφανά του Πόντου


19η Μαΐου 2019: 100η Επέτειος Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου


Ο αείμνηστος συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης, σε κάθε ομιλία του ανέφερε τα ορφανά του Πόντου, ένα θέμα που αποτελεί μία άλλη άγνωστη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως έλεγε ο ίδιος υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ελληνοπούλα έμειναν ορφανά την περίοδο της Γενοκτονίας στον Πόντο.

Οι αμερικάνικες ανθρωπιστικές οργανώσεις συγκέντρωσαν 25.000 παιδιά και από αυτά 10.000 τα έστειλαν για υιοθεσία σε άτεκνες οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα υπόλοιπα 15.000 παιδιά τα παρέδωσαν στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, και μεταφέρθηκαν στα ορφανοτροφεία της Σύρου και των Ιονίων Νήσων.

Το ερώτημα είναι τι απέγιναν τα υπόλοιπα 75.000 παιδιά. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ανδρεάδη, τα παιδιά αυτά κατέληξαν στα ορφανοτροφεία της Τουρκίας και ήταν η τελευταία και χειρότερη μορφή Γενίτσαρων. Μεγάλωσαν με την τουρκική προπαγάνδα ότι «μείνατε ορφανοί γιατί οι Έλληνες έσφαξαν τους γονείς σας».

Με αυτόν τον τρόπο έστρεψαν τα παιδιά εναντίον του Ελληνικού Έθνους από το οποίο προέρχονται.

Να τονιστεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πράξη Γενοκτονίας την απόσπαση μικρών παιδιών και την ενσωμάτωσή τους σε άλλη εθνοτική ομάδα…

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Ασλανίδη: ΜΑΡΤΥΡΕΣ-100 χρόνια μετά…, (1η έκδοση Μάρτιος 2019) σελίδα 120.

Το βιβλίο είναι: Ένα ιστορικό ντοκουμέντο μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες προσφύγων της πρώτης γενιάς για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

“Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…”.

No comments: