Thursday 9 May 2019

Πορτοπαράθυρα του Αη-Γιάννη


Ο λόγος για τον Αγγλικανικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στην περίφημη και ονομαστή περιοχή Notting Hill του Δυτικού Λονδίνου, στον οποίο υπηρετεί ως Ιερατικώς Προϊστάμενος ο εκλεκτός Ιερέας και καλός μας φίλος Fr. William Taylor.



Στα 1821, όταν ο Ελληνισμός ξεσηκωνόταν, με σκοπό να διώξει τον Τούρκο κατακτητή και να αποκτήσει και πάλι την πολυπόθητη ελευθερία του, στο Λονδίνο ξεκινούσε ο σχεδιασμός της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα ο Αη-Γιάννης.



Ο Ναός ολοκληρώθηκε στα 1845, σε σχέδια των Αρχιτεκτόνων John Hargrave Stevens και George Alexander. Στα 1969 το κτήριο αναγνωρίσθηκε ως εξέχουσας σημασίας και καταγράφηκε ως κτήριο «grade II»!



Σε διάφορες φάσεις της μακράς και ενδιαφέρουσας ιστορίας του, ο Ναός δέχθηκε τις περιποιήσεις και ανακαινήσεις που του χρειάζονταν για να είναι έτοιμος πάντα να δέχεται όλους όσους επιθυμούν να λατρεύουν τον Θεό εκεί.



Ανάμεσα στα στολίδια του όμορφου αυτού κτίσματος περιλαμβάνονται και τα πορτοπαράθυρά του. Έχουν το παραδοσιακό σχήμα των πορτοπαραθύρων που συνήθως τοποθετούναι στους δυτικούς γοτθικούς Ναούς και ωραιοποιούν τα μέγιστα την εκκλησία, την οποία υπηρετούν. Προσελκύουν το ενδιαφέρον των περιηγητών, των επισκεπτών και των προσκυνητών, στους οποίους αρέσει να τα θαυμάζουν και να τα φωτογραφίζουν.

No comments: