Friday, 25 June 2021

Ευχές του κορωνοϊού ή κορωνο-ευχές...

 
Οι άνθρωποι είθισται να ανταλλάσσουμε ευχές κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με τις περιστάσεις. Ευχές λόγω εορτών, ευχές προσωπικές σε ονομαστικές εορτές και γενέθλια, ευχές σε κάθε ευχάριστη αλλά και δυσάρεστη στιγμή της ζωής μας...
 

Τον τελευταίο χρόνο νέες ευχές προστέθηκαν στη ζωή μας, την καθημερινότητα μας... οι ευχές του κορονοϊού και λίγο αργότερα οι ευχές του εμβολιασμού.
 
Στην αρχή λέγαμε «μένουμε ασφαλείς», «μένουμε σπιτι», «προσέχουμε», «κρατάμε αποστάσεις» και ευχόμασταν «καλή ανάρρωση» σε όσους νοσήσαν ή «άλλο κακό να μη μας βρει»!
 
Στην πορεία προστέθηκαν οι εμβολιασμοί και τότε οι ευχές έγιναν διαφορετικές και ίσως πιο πρωτότυπες από τους ευχοπλάστες.
 
Οι ευχές στους εμβολιασμένους ήταν «καλή ανοσία», «καλή λευτεριά» από τα δεσμά του κορονοϊού και των lockdown, «καλή επιστροφή στην κανονικότητα». Η είσοδος αυτών των ευχών στη γλωσσική μας ρουτίνα έμελλε να αλλάξει την θεώρηση μας περί υγείας, περί ατομικής ασφαλείας αλλά και του κοινωνικού συνόλου αλλά και της εν γένει προστασίας μας.
 
Πίσω από τις λέξεις προσπαθούμε ως αυτήκοοι μάρτυρες να αποκρυπτογραφήσουμε το συναίσθημα. Τι μας εύχεται πραγματικά ο συνάνθρωπος μας;
 
Πόσο έμελλε να αλλάξει η κάθε λέξη τη ζωή μας, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις...
 
«Καλή ανοσία», «καλή λευτεριά», φράσεις ή ευχές που υποδηλώνουν καλή και θετική σκέψη, αγωνία και επίγνωση του προβλήματος που ταλανίζει ακόμη παγκοσμίως. Οι λέξεις ανήκουν σε έναν κόσμο μαγικό, ένα κόσμο που με τη δύναμη τους μπορούν να εξορκίσουν το κακό που μας βρήκε!
 
Να εξορκιστεί ένας ιός φονικός και επιθετικός που δεν λυπάται τίποτα και κανέναν, ένας ιός αδίστακτος, πανούργος που συνεχώς αλλάζει πρόσωπα και μεταλλάσσεται, που δεν κάνει διακρίσεις.
 
«Άλλο κακό να μη μας βρει», μια ευχή που υποδηλώνει και μια εσωτερική δύναμη και επιθυμία να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση, ο φόβος, να μη μας λυγίσει η πανδημία, να μη νιώσουμε απόγνωση για το άγνωστο αύριο.
 
Υπήρξαν λοιπόν πολλοί ευχοπλάστες, ευχών καλών και ευχών λιγότερο θετικών...
 
Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν οι αντιδραστικοί, αυτοί που δεν πιστεύουν, που δεν πείθονται, που αρνούνται να συμμορφωθούν. Η πικρή εμπειρία του τελευταίου έτους δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια. Πολλοί κατηγορήθηκαν ως συνομωσιολόγοι από αρνητές του ιού αλλά και από όσους πιστεύουν ότι τα εμβόλια φτιάχτηκαν για να γίνουμε πειραματόζωα και για να μειωθεί ο πληθυσμός της γης.
 
Νέες «ευχές» ή κατάρες στην περίπτωση αυτή;
 
«Καλό μπόλι», «αυτή τη χρονιά θα τη θυμόσαστε ή θα σας θυμούνται», «καλά σαράντα», «θα μείνουμε πίσω οι ανεμβολίαστοι για να σας ανάβουμε το καντήλι» με μια χροιά ειρωνείας ή έλλειψης δυνατότητας να αποδεχτούν μια πραγματικότητα που απειλεί και τους ίδιους. Μια αντίδραση ίσως σε ότι συμβαίνει γύρω μας και που τόσο δραματικά άλλαξε τη ζωή μας; Ένας ενδόμυχος φόβος; Ανασφάλεια και κατά βάθος ένας φόβος που εξορκίζεται από τη μαγγανεία των λέξεων; Η μαγεία των λέξεων ξορκίζει άραγε το κακό; Δύσκολο να απαντηθούν όλα αυτά...
 
Υπήρξε όμως και μια δόση χιούμορ, ίσως ένα εξαιρετικό αντίδοτο στις αντιξοότητες της ζωής και στο θανατικό που έσπειρε ο καταραμένος ιός.
 
«Ποτέ θα βγούμε όξω ρε; Λαλήσαμε! Καλή λευτεριά!» ως άλλοι φυλακισμένοι ή ελεύθεροι πολιορκημένοι.
 
«Αυτός ο ιός μάνα δεν έχει να τον μαζέψει;», «δεν μας βρήκαν πολύ ελεύθερους τα 200 χρόνια από το 1821», «θεωρώ πως η μόνη ευχή που έπιασε τόπο φέτος είναι το κακό χρόνο να έχετε!», «καλημέρα συγκρατούμενοι», «Ελλάς, Dettol και βόλτα ως το χώλ!», «τα φτου μη σε ματιάσω κομμένα γιατί κυκλοφορεί κορονοιός» και πολλά άλλα.
 
Καθετί που αλλάζει δραματικά τη ζωή μας αποτελεί ένα έναυσμα δημιουργίας ενός νέου κώδικα επικοινωνίας. Ο κορονοιός λοιπόν απέκτησε τη δική του αργκό, με τα θετικά του και τα αρνητικά του σχόλια. Η επιλογή των σχολίων έγκειται στην προσωπική κρίση του καθενός. Η ανάγκη όλων είναι κοινή κι ας εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο, να μείνει αυτή η πανδημία ως μια κακή ανάμνηση.
 
Να θυμόμαστε μόνο τις αστείες ατάκες και ευχές και να λέμε κάποτε το ζήσαμε κι αυτό.
 
Η ευχή είναι να είμαστε όσο πιο πολλοί μαζί, να μην χάσουμε άλλους στο μέτρημα...
 
Η μόνο ευχή που σίγουρα ασπάζονται όλοι είναι το «άλλο κακό να μη μας βρει» , «υγεία πάνω από όλα» και «καλή λευτεριά»!
 
Dr Kyriaki Sonidou, MD, MSc, LLB
GPwSI in Cardiology
Clinical Lead at the Crompton Medical Centre
President of the Hellenic Medical Society of the UK

No comments: