Tuesday 15 June 2021

Όσ. Σοφρώνιος & Ι.Μ. Έσσεξ


Η Μελέτη Αγίας Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως, που τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μ.Β. κ. Νικήτα κι έχει φορέα την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Απ. Πέτρου και Παύλου στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας και συντονιστή τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, παρουσίασε τη Δευτέρα 14η Ιουνίου 2021, μέσω της εφαρμογής Zoom, ειδικό αφιέρωμα σε έναν νέο Άγιο της Εκκλησίας μας και στο Μοναστήρι που ίδρυσε.
 

Την κύρια εισήγηση, με γενικό θέμα: «Όσιος Σοφρώνιος και η Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ», προσέφερε ο Αρχιμ. π. Πέτρος Βρύζας, Καθηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ. Ο π. Πέτρος έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα: «Το μυστήριο του λόγου του Θεού, κατά τον Γέροντα Σωφρόνιο».
 

Ο Άγιος Ηγούμενος αναφέρθηκε αναλυτικά στον βίο και στη Θεολογία του Οσίου Σοφρωνίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Όσιος ήταν «εκ κοιλίας μητρός αφορισμένος» και έβλεπε το άκτιστο φως του Κυρίου από την παιδική ηλικία. Είχε μεγάλη συμπόνοια με τα πεπρωμένα των συνανθρώπων του. Αναζητούσε τον απόλυτο Θεό μέσα του. Ποθούσε την κοινωνία με τον Θεό, μέσω της προσευχής. Ασκήθηκε στην έρημο του Αγίου Όρους, όπου το πνεύμα του γνώρισε ελευθερία ανεκτίμητη και έζησε ως Άγγελος παραδομένος στην προσευχή της μετανοίας. Ο Όσιος έλεγε πως το μεγαλύτερο θαύμα είναι η ένωση της καρδιάς του ανθρώπου με το πνεύμα του Θεού. Ο Άγιος Ηγούμενος κατέληξε λέγοντας πως ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας ήταν φορέας του Λόγου του Θεού.


Στην τηλεδιάσκεψη παρευρέθηκε και συμμετείχε με τον υπέροχο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ. Επίσης, συμμετείχαν αρκετοί Κληρικοί, Θεολόγοι και δεκάδες άλλων προσκεκλημένων, που εμπλούτισαν με την παρουσία και τον λόγο τους την τηλεδιάσκεψη.

No comments: